Oxigenarea Hiperbară este eficientă pentru refacerea leziunilor pulmonare post-Covid. Acest tip de terapie este disponibil in Piatra Neamt, numai la Oxy Clinique

Terapia cu oxigen hiperbar este o metodă specializată de tratament non-invaziv, care potențează și sporește capacitatea naturală de vindecare a corpului uman.

Această metodă constă în plasarea pacientului într-un mediu etanș, controlat, în care acesta inhalează oxigen 100%, la o presiune crescută. Tehnica permite corpului uman să absoarbă de 10-15 ori mai mult oxigen decât la presiunea normală, de la nivelul mării.

Terapia cu oxigen hiperbar își poate dovedi eficiența în curele de menținere a sănătății și de recuperare, dar și ca tratament complementar în numeroase afecțiuni.

In cazul pacientilor care au trecut prin boala Covid, aceasta terapie aduce o serie de beneficii impresionante:

-Vindeca leziunile de la nivel pulmonar, prin administrarea oxigenului pur, in cantitati mari, in tesuturile lipsite de oxigen. Astfel, creste cantitatea de oxigen transportata de sange, restabilind functia tesuturilor private de oxigen

-Creeaza vascularizatie colaterala (by-pass biologic) acolo unde exista vase distruse, ischemii, necroze. De asemenea, stimuleaza celulele sa produca anumite substante are atrag si stimuleaza celulele endoteliale necesare vindecarii

-Stimuleaza sinteza si eliberarea de factori de crestere si celule stem, ceea ce favorizeaza regenerarea si vindecarea tesuturilor

-Previne leziunile de reperfuzie post-hemoragice, care constau in deteriorarea grava a tesutului care poate sa apara atunci cand se reia aportul de oxigen, dupa o perioada in care tesutul respectiv a fost lipsit de oxigen

-Concentratia crescuta de oxigen ajuta corpul sa lupte cu bacteriile, blocand actiunea daunatoare, intarind totodata sistemul imunitar al organismului

Alte afectiuni tratabile cu oxigen hiperbar, ar mai fi si infectiile grave, ranile greu vindecabile, complicatii ale diabetului sau radioterapiei

Adresa Oxy Clinique este Str. Mihai Eminescu, Nr. 8, Bl. D5, Sc. C, Parter, Ap. 73, Piatra Neamț (intrarea de pe str. Mihai Eminescu spre Restaurantul Paharnicul)

Tel: 0756 051 100

E-mail: contact@oxyclinique.ro

Pentru programari click AICI

Ce spun medicii despre OXIGENOTERAPIA HIPERBARA IN REABILITAREA MEDICALA A PACIENTILOR CU SECHELE DUPA PNEUMONIA VIRALA CU COVID – 19

DR. VICTORITA SUCIU: Cea mai frecventa manifestare severa a COVID-19 este pneumonia virala (aproximativ 6% din pacienti). Printre simptomele pneumoniei se numara febra, tuse, dispnee, dureri musculare si cefalee. Unele forme de pneumonie virala pot deveni destul de severe, in special la pacientii care au comorbiditati.

Evolutia initial usoara poate progresa in cursul unei saptamani cu necesitatea internarii. O complicatie majora este ARDS – sindrom de detresa respiratorie acuta. Frecventa aparitiei acestei complicatii este variabila, intr-un studiu aceasta aparand la aprox 20% dintre pacienti, in alt studiu a aparut la peste 40% dintre pacienti. Aceasta complicatie a fost asociata cu varsta >65 ani, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala.

Durata medie de recuperare este aproximativ 2 saptamani pentru formele usoare si 3-6 saptamani pentru boala severa

Tratament:

In principiu se pune accent pe controlul infectiei si tratament suportiv, in functie de severitatea infectiei. Astfel, in functie de sesevritate se utilizeaza diferite forme de tratament:

Initial se utilizeaza tratament simptomatic – antipiretice pentru controlul febrei. In caz de hipoxie – oxigenoterapie pentru a mentine saturatia >94% – la pacientii care au semne de agravare (apnee sau dispnee severa, cianoza centrala, soc, coma, convulsii) – managementul cailor aeriene, oxigenoterapie minim 5L/min pana la 10-15L/min pe masca; dupa stabilizare se mentine SpO2 la >90%; in anumite cazuri se recomanda ventilatie non-invaziva.

Preventia complicatiilor este esentiala – manevre specifice fiecarui tip de complicatie, mai ales in cazul celor determinate de imobilizarea prelungita si nutritia parenterala;

Sechele respiratorii raman mai ales in cazurile de infectie severa care au evoluat la ARDS avansat sau sepsis. ARDS de orice cauza poate evolua la stadiul de fibroza pulmonara, iar aceasta poate fi ireversibila.

Oxigenoterapia hiperbara se utilizeaza ca terapie adjuvanta pentru corectarea hipoxemiei determinate de insuficienta respiratorie. Oxigenoterapia hiperbară este complementară unor metode clasice care astfel devin mai eficiente.

Oxigenoterapia hiperbară este o formă de terapie care stimulează regenerarea celulară prin creşterea cantităţii de oxigen disponibil ţesuturilor. Astfel, cantitatea de oxigen crescută la nivel tisular întreține metabolismul celular în țesuturile hipoxice și stimulează regenerarea celulară precum și formarea de vase sangvine noi prin neovascularizație.

Principiul acestei terapii este acela că ţesuturile noastre au nevoie de oxigen pentru a funcţiona corect, iar prin furnizarea unui supliment de oxigen, acesta ajunge in cantitate mare în celule si tesuturi , datorită presiunii crescute din camera hiperbara.

Tratamentul este efectuat în condiții de siguranță, complicațiile sunt rare și includ: leziuni ale timpanului, diplopie tranzitorie, pneumotorace cauzat de barotraumă (extrem de rar), singura contraindicație absolută fiind pneumotoracele activ.

Toți pacienții sunt evaluați înaintea începerii tratamentului pentru a evita complicațiile și sunt monitorizați în mod continuu pe toata durata tratamentului.

Proprietati farmacocinetice – oxigenul reprezinta 21% din aerul atmosferic si prin inspiratie intra in tractul respirator; din alveolele pulmonare unde in conditii ideale de ventilatie si perfuzie PO2 are o presiune de 110 mmHg, trece in sangele arterial pulmonar apoi in circulatia sistemica, ajungand in tesuturi unde este eliberat la nivel celular fiind esential in desfasurarea proceselor metabolice.

In sange, cea mai mare cantitate de O2 este legata chimic de hemoglobina (1,35 ml/g) si o parte relativ mai mica este dizolvata fizic (0,3 ml/dl). Prin administrarea de oxigen la presiune mai mare creste procentul de gaz dizolvat in sange, astfel incat la o presiune de 3 atmosfere, in camera hiperbara, cantitatea dizolvata in sange poate asigura oxigenul necesar pentru metabolism chiar in absenta hemoglobinei.

Efectele benefice ale oxigenarii hiperbare constau in facilitarea difuziei oxigenului catre tesuturile lezate sau care nu sunt suficient vascularizate, stimuland vindecarea lor; imbunatatirea sistemului imunitar prin activarea limfocitelor pentru a lupta impotriva infectiei virale; reducerea rapida a inflamatiei si edemului prin vasoconstrictia datorata hiperoxiei.

In conditiile utilizarii conform recomandarilor, in concentratii terapeutice, oxigenul nu are efect toxic la om. Totusi inhalarea timp indelungat de oxigen 75% poate determina greata, senzatia de ameteala, tuse cu dispnee si convulsii.

Pacientul respectiv trebuie sa fie cat mai repede expus la aer si instituit tratament simptomatic. Se recomandă cel puţin 10 şedinţe pentru un rezultat pozitiv, mergând
până la 20 în funcţie de gravitatea afecţiunii. Oxigenarea hiperbara se considera la ora actuala , ca are cel mai puternic si rapid efect anti-edematos. Oxigenoterapia hiperbară este în concluzie o metodă modernă și inovativă de tratament.

I.C.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. buna seara,nu am ,nu am avut covid ,consider ca sunt interesat de terapie,cer un tratament minimal ,posibilitate de programare si cost ,multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.