Inundatiile de pe Valea Muntelui au lasat in urma lor distrugeri, lacrimi si deznadejde (Vezi reportajul VIDEO de mai jos). Cea mai afectata este comuna Farcasa, unde doua sate, Bușmei și Stejaru au fost pur si simplu maturate de ape. Relatarile celor loviti de soarta te tin cu sufletul la gura. Sunt atat de afectati de experientele prin care au trecut, incat modul in care povestesc te fac sa te simti ca si cum ai fi fost acolo. Totusi in tot raul exista si un bine. Daca natura nu ar fi lovit in timpul zilei, acum am fi vorbit despre o tragedie. Cei mai multi au scapat din calea puhoaielor in ultima clipa, doar pentru ca au reusit sa-si dea seama ce se intampla, chiar daca totul s-a petrecut in cateva zeci de secunde. Dar ar fi fost noapte, multi nu ar fi scapat.
Dincolo de dezastrul produs, cateva lucruri aflate astazi in timpul documentarii pe teren sunt cel putin ciudate. Sa le luam pe rand.
Sambata, a doua zi dupa inundatii, Prefectura si ISU Neamt au comunicat oficial ca din comuna Farcașa au fost evacuate peste 400 de persoane. Ei bine, astazi s-a confirmat ca nu a fost evacuata nici macar o singura persoana. Evident ca am incercat sa aflam de ce autoritatile au mintit si au exagerat in halul ăsta. Am aflat ca cu cat se raporteaza cifre mai mari, cu atat mai mari sunt si sumele care vin de la Guvernul Romaniei pentru remedierea situatiei. Chiar asa de cinici sa fie cei din Prefectura incat in toiul unei calamitati naturale se gandeau cum sa umfle niste cifre pentru a da fenomenului o dimensiune cat mai apocaliptica si in judet sa vina bani mai multi? Daca da, pentru ce sunt pregatiti banii? Cumva pentru a umfla preturile lucrarilor la obiectivele distruse de ape?
Desi prefectul Daniela Soroceanu se dadea de ceasul mortii pe facebook cu postari despre cat de ingrijorata este soarta sinistratilor, astazi, oamenii au spus ca nu au vazut picior de prefect prin zona. Asta nu inseamna ca nu a fost in comuna Farcasa, unde a convocat o sedinta de CL in miezul noptii. Localnicii cei mai afectati din satul Stejaru spun ca prefectul a ajuns pana in capatul strazii unde incepe satul (la aproximativ 500 de metri de drumul national) si a facut imediat cale intoarsa. Declaratiile lor sunt filmate si pot fi vazute in reportajul video de mai jos. Si atunci, cum ramane cu ”Doar uniti suntem o forta”? La fel spun cei din Farcasa si despre primarul Gheorghiu Cristinel. A venit, a vazut, a plecat cum a venit si dus a fost.
Un alt lucru ciudat si foarte grav, este ca in mai multe locuri din satul Stejaru se produc alunecari de teren dupa ploile abundente si nimeni nu ia masuri. O cantitate mare de pamant s-a desprins de pe un versant si s-a oprit intr-o casa. Terenul se deplaseaza continuu, iar casa este intr-un real pericol de prabusire. O alta casa vecina este in pericol si ea. Cu toate astea, nu se sufla nici macar o vorba la nivel oficial. Nicio autoritate nu a comunicat public faptul ca in Stejaru se produc alunecari de teren. Mai mult, familia care locuieste in casa lovita de alunecari nu a fost informata de nimeni ca trebuie sa plece din casa. Cine si de ce se joaca cu vietile oamenilor si de ce ascund autoritatile de ochii opiniei publice, lucruri atat de grave? Intrebari la care noi nu am putut gasi un raspuns. Ca un facut, nici primarul nici viceprimarul nu au fost gasiti la primarie de echipa tvmneamt, cautati fiind pentru a-si expune un punct de vedere asupra celor gasite de noi la fata locului. Explicatia contabilei a fost ca sunt pe teren, adica acolo de unde veneam noi si unde nu era nici picior de politician local. Contabila a spus ca edilii erau pe teren cu o comisie de evaluare a pagubelor, numai ca ce nu stiau ei, e ca la acea ora, comisia era la Borca. Deci avem toate motivele din lume sa credem ca cineva fuge de presa. De ce ar face asta daca nu ar fi nimic in neregula sau de ascuns? Mai multe detalii, in reportajul realizat astazi de tvmneamt la Farcasa si la Borca.
Totodata, cu acceptul celor cu care am vorbit, vom face publice datele lor de contact. Noi am reusit sa ajungem la doar trei familii dintre cele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma urgiei. La Stejaru de exemplu, ar mai fi cel putin inca 5 familii care au nevoie de ajutor si pe masura ce vom putea intra in contact cu ele, vom prezenta cazurile. O problema generala pentru toti locuitorii satelor lovite de inundatii, este apa potabila. Toate sursele de apa au disparut sub aluviuni.
Cei care pot da o mana de ajutor au mai jos datele de contact ale celor trei familii dar pot duce apa, alimente si obiecte de imbracaminte la sediul primariei din Farcasa, acestea urmand sa fie distribuite sinistratilor, lucru de care noi nu ne indoim ca se face cu cea mai mare responsabilitate:
-Erhan Daniela, comuna Farcasa, sat Bușmei- tel. 0753 963 432; Cont pentru donatii RO 87 RNCB 0830 0396 3306 0002 (familia este compusa din 6 membri iar casa le-a fost ingropata in bolovani adusi de ape). Ar avea nevoie de apa, alimente, utilaje pentru indepartarea aluviunilor, materiale de constructii.
– Braniște Ionel, comuna Farcasa, sat Stejaru- tel. 0749/767 472. Casa si curtea sunt izolate. Curtea este sub un strat de bolovani de peste 2 metri inaltime. Ar avea nevoie in primul rand de materiale de constructie si utilaje pentru a-si face cale de acces (podet) si ulterior, inlaturarea aluviunilor.
– Pîntea ANA, comuna Farcasa, sat Stejaru- tel. 0747 219 373. Pe langa apa si alimente, are nevoie urgent de o solutie pentru a inlatura efectele alunecarii de teren, dupa ce un mal de pamant s-a oprit in zidurile casei. Primarul comunei stie despre ce este vorba, a vazut, dar nu a facut nimic concret.
Transmisiuni LIVE realizate astazi, 3 iulie, la fata locului:
Ionut CORFU
VRAJELI CU AJUTAREA CELOR LA NEVOIE – OBEZII DE LA BUTOANE SA FACA CEVA PTR OAMENI CA DAIA SUNT SOCIALISTI – cica …
Imi plange sufletul de mila bietilor oameni.Nu mai caut vinovati,n-ar avea nici un rost acum;sper ,doar,sa ii ajute cineva pe cei afectati pentru ca singuri nu pot face nimic.JALE este cuvantul cel mai potrivit pentru a reda ceia ce am vazut in reportajele dumneavoastra.