Este revolta la Zanesti, dupa ce directoarea scolii din comuna, Isabela Jinaru, a propus un proiect prin care terenul de fotbal din satul Traian, ar urma sa fie transformat intr-un ”parc dendrologic”, adică va fi impadurit cu arborii din mai multe specii.

La auzul vestii, mai multi localnici (elevi si adolescenti) au organizat un miniprotest si au anuntat ca strang semnaturi pentru a se renunta la proiect, terenul fiind singurul loc unde se poate face miscare, acesta fiind si un loc unde prin traditie, oamenii se aduna si socializeaza in timpul liber. ”Satul Traian se confrunta din nou cu o problema fara precedent. Primaria Zanesti impreuna cu administrația scolii Zanesti au pus din nou la cale sa stearga terenul de fotbal al scolii din satul Traian sa planteze copaci si sa faca un parc. Tinerii din sat nu sunt de acord cu aceasta decizie a autoritatilor si ne vom aduna pe terenul mai sus mentionat pentru a strange semnaturi contra acestei decizii. Vom formula o petitie care va ajunge la autoritati mai inalte”, este mesajul transmis la sfarsitul saptamanii trecute catre tvmneamt, de cei care se opun proiectului. ”Terenul este al satului, nu al lor”, mai transmit tinerii din Traian.

Directoarea Jinaru (foto jos) declara că a initiat proiectul cu intentii bune si ca demersul sau a fost facut in scopul educarii elevilor si readucerii la viata a satului mort din punct de vedere economic. De fapt nu ar fi vorba despre o impadurire, ci de plantarea un palcuri de copaci, din mai multe sepcii (brad, pin, molid, castani, aluni, fagi etc.), mai spune directoarea. Printre copaci ar putea fi facute si anumite locuri pentru activitati fizice: un labirint, un groapă de nisip unde lungimea săriturii ar fi marcată cu panouri cu animale care sar pe lungimile respective, un balansoar al echilibrului natural etc.

„Există și dezinformare sau lipsă de informație: acest proiect nu se bazează pe nicio finanțare în bani, de la nicio instituție internă sau externă, am obținut doar promisiuni de sponsorizări în materiale sau pentru realizarea unor module. De exemplu, Direcția Silvică mi-a promis puieți de copaci și o cantitate de lemne, de asemenea am găsit sprijin la o firmă de distribuit carburanți și tot așa. Sincer, regret că s-a ajuns la această dispută. Din ce am înțeles, conducerea Primăriei și Consiliul Local are o variantă de relocare a terenului de sport, ca să fie și tinerii mulțumiți. Acea suprafață din curtea școlii – așa-numitul teren de sport – se pretează foarte bine la realizarea acestui proiect și, din păcate, nu știu să fie o altă suprafață de teren, în interiorul comunității, la Zănești sau la Traian la fel de bună. Pentru că eu, dacă s-ar determina o altă suprafață de teren care să plabilă pe proiect, sincer, nu am nicio problemă să accept relocarea proiectului. Cred că este și o lipsă de comunicare și chiar voi încerca în aceste zile să stau de vorbă cu acești tineri, să le arăt proiectul, să le răspund la întrebări, să le explic că această investiție nici nu este vreo afacere de nu știu care ba chiar aduce un plus comunității lor”, a declarat directoarea Jinaru, citata de vestea.net

Cei care se opun proiectului, sunt decisi insa sa mearga pana la capat si sa determine autoritatile locale sa renute la proiectul pe care îl compara cu terenurile de fotbal in panta ale Elenei Udrea si despre care cred ca ar putea fi o ”manevra” a primarului. Ca informatie de ultima ora, între timp, au aparut si primele hartuiri din partea Politiei din comuna, despre care se crede ca vin la ordinul primarului PSD din Zanesti.

Tinerii și adulții din satul Traian (comuna Zănești) sunt anchetați de șeful de post din comună pentru acel clip video de 30 de secunde în care spuneau că doresc ca terenul de sport al școlii să rămână ceea ce e și nu să devină plantație de copaci.

Astăzi dimineața, la ora 8, tânărul care postase anunțuri de mobilizare pentru așa-zisul protest (în fapt, 30 de secunde în care tinerii spun că vor în continuare teren de sport) și acel clip a fost chemat la Poliție și anchetat de chiar șeful de post.

Coincidența face ca ieri, după ce Vestea publicase articolul referitor la disputa respectivă (teren de sport sau proiectul „Pădurea pedagocică), primarul PSD de Zănești, Ioan Filip să fie auzit spunând cum va avea el grijă ca „infractorii ăia să fie anchetați de Poliție”. Și – coincidență! – tânărul respectiv a și fost convocat aseară pentru azi la ora 8 la Poliție.

Probabil că șeful de post (Cătălin Dumitrașcu) are acum ocazia să arate întreaga lui valoare de polițist, să-i hărțuiească și pe ceilalți tineri și adulți din poza de mai sus, să le dea amenzi pentru nepurtarea măștii (și pe asta este canalizată ancheta), anunta vestea.net

Cam asa ar putea arata terenul de fotbal din Traian, daca proiectul directoarei si al primarului va fi dus la bun sfarsit:

Ionut CORFU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.