Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare in judetul Neamt, indica drept castigator PSD cu 33,07%, urmat de PNL cu 23,6%, AUR- 13.72%, USR- 12,71%.

Pro Romania nu intra in Parlament, dupa ce nu a facut pragul de 5%. In Neamt, partidul lui Ponta a obtinut 4,50%. PMP a reusit sa treaca pragul electoral, insa in Neamt, partidul lui Basescu a obtinut doar 4,22% din voturi (LATER EDIT: PMP nu a intrat in Parlament, nereusind sa treaga pragul electoral)

Desi PSD se erijeaza in mare castigator, lucrurile nu stau nici pe departe asa. In Neamt, rezultatele alegerilor de pe 6 decembrie sunt de fapt un dezastru pentru PSD, iar scorul peste PNL se datoreaza in primul rand masinariei de vot controlata de primarii din rural, pe fondul unui electorat social-democrat lipsit de orice educatie politica, format in cea mai mare parte din dependenti de pomeni electorale si ajutoare sociale, dar si extrem de disciplinat cand vine vorba de iesit la vot, ”ca asa a zis dom`primar”. Un alt mare avantaj pentru PSD a fost absenteismul masiv. In Neamt, prezenta la urne a fost de sub 30%, ceea ce a facut ca electoratul PSD manat la vot în turmă de catre primari, sa reprezinte cea mai mare pondere in procesul electoral.

In realitate, PSD nu a fost votat decat de 10% din populatia cu drept de vot. Dar chiar si asa, facand abstractie de absenteism, scorul PSD este unul dezastruos, daca ar fi sa ne raportam la rezultatele de la alegerile parlamentare din anul 2016, cand social democratii obtineau in Neamt peste 50% din voturi, cu 7 parlamentari, fata de 4 parlamentari in 2020. Deci, practic, vorbim de fapt despre o prabusire a PSD. Iar motivele sunt multiple. Sub bagheta baronului Arsene, campania electorala s-a bazat exclusiv pe cultul personalitatii si pe ode deșăntate in presa cumparata în viu de baron, ceea ce a atras evidente antipatii si sentimentul reînvierii ”Epocii de Aur” comuniste. Prabusirea PSD în Neamt, se datoreaza si modului discretionar in care baronul Arsene a condus organizatia in ultimii 4 ani, dar si gravelor derapaje ale acestuia in administrarea banului public.

Politica de cadre a fost si ea una extrem de dezavantajoasa, iar nemtenii nu au uitat combinatiile cu firma lui cumătru, nu au uitat un ministru ca Andrusca sau un prefect ca Soroceanu si nici plantarile in functii cheie la Bucuresti, a ”mimozelor lui Arsene”, asa cum erau numite cadânele PSD in interceptarile DNA din cele doua dosare penale in care acesta era urmarit de DNA, fiind ulterior si arestat, iar acum este judecat. Si chiar daca își proclamă falsa victorie, PSD-istii nu vor putea guverna, pentru ca nu au nicio sansa sa formeze o majoritate in Parlament, oricat de mult ar incerca sa pozeze in partid reformat, pentru ca au demonstrat ce pot in cei 3 ani de guvernare pana in 2019 si nu s-a reformat deloc, ba chiar debordeaza de ”baronisme”.

Desi PNL s-a clasat pe locul doi dupa PSD, scorul liberalilor nu poate fi considerat sub nicio forma o infrangere politica. Cele 23 de procente reprezinta un scor destul de bun, avand in vedere ca PNL este la guvernare de un an, perioada in care Romania s-a confruntat cu criza coronavirus, liberalii fiind nevoiti sa recurga la masuri extrem de nepopulare. Orice partid ar fi fost la putere in aceste conditii, infirerent cu s-ar fi numit el, s-ar fi erodat. Dar chiar si asa, PNL a obtinut in Neamt mai mult decat la alegerile parlamentare din 2019, cand a scos doar 20% si cu doar 3 procente mai putin fata de alegerile europarlamentare din 2019, cand a obtinut in Neamt 27% dintre sufragii.

Castigatorul real in judetul Neamt al acestor alegeri (valabil si la nivel national), chiar daca nu la scor, este AUR, un partid infiintat cu doar un an in urma, care nu a facut campanie electorala pe televiziuni ci doar online, un partid fara infrastructura in teritoriu, dar care s-a clasat pe locul 3 in judet, peste USR, cu un scor de 13,72%, care dupa redistribuire poate ajunge pana la 16%. Acuzat ca e partid de laborator sau ca ar fi pro Rusia, AUR a exploatat nișa nationalista, pe care partidele mari au crezut-o disparuta, insa s-au trezit cu un partid cu discurs anti sistem si pus pe fapte mari, cel putin la nivel declarativ, cu sanse reale sa creasca. AUR este si un partid necesar pana la urma, intr-o societate sufocata de coruptie si de apucaturile neomarxiste ale USR, iar românii au inteles asta si au actionat in consecinta, satui de atitudinea de tip ”politically correct”, care a ingenuncheat Romania in fata marilor puteri si in fata minoritatilor etnice sau sexuale.

USR s-a clasat sub AUR, scorul de 12,71% obtinut in Neamt, fiind unul rusinos pentru un partid care se pretinde a fi reformator si luptator impotriva hotiei. Dar cu un lider ca Iulian Bulai pentru care drepturile homosexualilor sunt peste drepturile omului, iar Craciunul este prilej de jignire a crestin ortodocșilor, rezultatul este unul cat se poate de normal, ba chiar prea mare.

In urma rezultatelor de mai sus, PSD va trimite in Parlament 3 deputati si un senator, PNL- 2 deputati si un senator, USR un deputat, AUR un deputat, iar in urma redistribuirii, cel mai probabil, PMP va avea un deputat, iar AUR va avea si un senator (Later EDIT: dupa ce PMP nu a reusit sa intre in Parlament, PNL a mai obtinut un deputat, iar AUR un senator)

Iata si rezultatele la nivel national:

PSD: 30 %

PNL: 26,1 %

USR-PLUS: 15,89 %

AUR: 9,38 %

UDMR: 5,97 % 

PMP: 5 %

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.