Viața a 12 copii cu dizabilități din Roman s-a îmbunătățit semnificativ datorită serviciilor oferite de echipa mobilă a DGASPC Neamț. La 3 luni de la înființarea acestei echipe se poate face un prim bilanț iar rezultatele sunt încurajatoare, evoluția copiilor fiind evidentă, transmite DGASPC Neamt. ”Activitatea echipei mobile, înființată prin intermediul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, implementat de DGASPC Neamț, a demarat în ianuarie 2021 prin selectarea a 20 de copii cu dizabilități din Roman pentru a fi incluși în programele de terapie la domiciliu. Au avut prioritate copiii expuși riscului de separare de familie și cu o situație vulnerabilă. În urma evaluărilor și a recomandărilor medicale, s-au încadrat în criteriile de activitate ale echipei mobile 12 copii, cu vârste cuprinse între 5 ani și 16 ani. Afecțiunile de care suferă aceștia sunt diverse, ei având dizabilități psihice, motorii, etc., iar 2 dintre ei sunt imobilizați, singura posibilitate de a face terapii fiind la domiciliu.

Echipa mobilă este formată din kinetoterapeut, psiholog și asistent social care merg o data sau de 2 ori pe săptămână – în funcție de recomandările medicale – la domiciliul copiilor și fac cu aceștia diverse terapii și consiliere psihologică. Provocarea pentru specialiști a fost aceea de a se adapta condițiilor, de multe ori consiliind copiii sau făcând kinetoterapie pe holuri înguste, în balcoane sau chiar în bucătării.

După trei luni de la demararea activității, progresele se văd la mulți dintre beneficiari, vizita specialiștilor fiind așteptată cu nerăbdare de părinți și de cei mici. Pentru ca progresele să se consolideze, părinții sunt implicați activ în  proiect, ei primind teme de realizat cu copiii lor după fiecare ședință realizată, pentru a continua activitățile începute de kinetoterapeut, respectiv de psiholog. Începând cu luna mai 2021 fiecare caz în parte va fi reevaluat și tot de atunci se intenționează ca activitatea echipei mobile să fie extinsă în comunele limitrofe municipiului Roman.

Această echipă a fost înființată prin intermediul proiectului „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, cofinanțat prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și implementat de DGASPC Neamț.

Proiectul asigură o parte dintre cheltuielile de personal pentru viitoarele case de tip familial ce vor înlocui centrul de plasament Romanița Roman și susține înființarea la Roman a unei echipe mobile pentru a oferi gratuit, la domiciliu, serviciile de care au nevoie copiii cu dizabilități. Până  la finalizarea proiectului vor fi incluși în activitatea echipei mobile cel puțin a 42 de beneficiari din Roman  și zonele limitrofe”, se arata intr-un comunicat DGASPC Neamt.

I.C.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.