În Romania (presupus democrata), dreptul la libera exprimare este garantat prin Constitutie. Sau cel putin, asa scrie în cartea de căpătâi a legii din țara noastră. Conform Constitutiei, opiniile (indiferent de care sunt ele, inclusiv cele de nemultumire) se pot exprima liber, evident, in anumite limite, prin diverse mijloace: de la actiuni in piata publica, pana la materiale de presa sau afisarea anumitor mesaje in spatiul public. Cei care vor sa aiba o pozitie asupra unor aspecte din societate, se pot constitui in Sindicate, Asociatii, partide, redactii de presa, etc.
In judetul Neamt, unde este valabila aceeasi Constitutie, exista o filiala a Sindicatului Politistilor, denumit Sindicatul Europol. Sindicalistii Europol considera ca Ministerul de Interne este acaparat de ani de zile, de o mafie a politicienilor si ca o parte dintre șefii din Politie, sunt controlati politic și in consecinta, răspund la comenzi politice, in detrimentul intereselor populatiei. Că sindicalistii au dreptate sau nu, ramane la latitudinea fiecarui cetatean, fie el si sindicalist, sa considere cum vrea. Cert este ca Sindicatul Europol a considerat ca populatia ar trebui sa fie informata asupra acestui aspect si a trecut la actiuni sindicale prin care se doreste lansarea unui semnal de alarma asupra pericolului ”Mafia din Poliția Română”, semnal care se doreste sa fie vizibil mai ales la nivelul conducerii statului român.
Prin urmare, astazi, 6 iunie, in jurul orei 12, in fata sediului IPJ Neamt (practic, la ușa Poliției Neamț), a fost montat un banner cu mesajul ”Jos mafia din Ministerul Afacerilor Interne! Jos mafia din Poliția Română!”. Bannerul a fost pus pe un panou publicitar care apartine Altex, acesta fiind amplasat cu toate formele legale necesare. ”Am obtinut acordul Altex sa folosim panoul lor publicitar, pentru a ne afișa acest mesaj. Putem sa folosim panoul 3 sau chiar 4 luni de zile si l-am pus acolo, la sediul IPJ Neamt, cu ocazia unei noi imputerniciri pe functie a actualului șef IPJ, comisarul șef Mihai Osoianu. Momentul trebuia marcat, pentru ca l-au imputernicit si rasîmputernicit, l-au mutat de pe o functie de adjunct pe alta, de nici noi nu mai stim la ce legi s-a mai apelat pentru aceasta ultima împuternicire”, spunea imediat dupa montarea bannerului, Ioan Cănărău, liderul Sindicatului Europol Neamț.
Nici 3 ore mai tarziu, doi muncitori dădeau jos bannerul din fata Politiei Neamt. Contactat de tvmneamt, Ioan Cănărău a spus că tocmai aflase si el ce se intamplase in intervalul foarte mic de timp scurs, dupa montarea bannerului. ”L-au chemat la Politie pe reprezentantul Altex, cu toate documentele privind panoul publicitar detinut de firma. M-a sunat omul, era speriat, nu intelegea si nici nu stia ce se intampla. A spus ca este nevoit sa renunte la intelegerea noastra, cu Sindicatul, desi initial a spus ca sustine aceasta initiativa si ca apreciaza aceasta actiune,ca expresie a spiritului civic. Acum am aflat ( 14:30, ora la care avea loc convorbirea telefonica) că bannerul este dat jos. M-au sunat cei de la firma care a confectionat si montat bannerul, ca au fost si ei chemati la Politie si intrebati de ce l-au montat. S-au speriat si ei si s-au dus sa-l dea jos”, a declarat Ioan Cănărău, politistul lider de sindicat. Acesta a mai precizat ca Sindicatul Europol va face o plangere la organele competente, pentru ca bannerul apartine Sindicatului si nu avea voie nimeni sa se atinga de el, mai ales ca era amplasat absolut legal.
Mergand pe firul evenimentelor, am incercat sa aflam cum de s-au miscat lucrurile asa de repede in cazul unui mesaj incomod pentru sefii din Politie. De la IPJ Neamt, ni s-a transmis in primă fază, ca politia nationala nu a avut nicio implicare si ca de fapt, Politia Locala s-a autosesizat. De la Politia Locala ni s-a spus ca o patrula a văzut intamplator bannerul cu mesajul sindicatului si politistii locali s-au gandit să verifice daca este legal amplasat. Așa că i-au făcut și ei o invitatie reprezentantului Altex, sa se prezinte la sediul Politiei Locale cu toate documentele privind panoul publicitar. Acesta (omul de la Altex) se afla la sediul IPJ Neamt si nu a putut sa mearga pe loc si la Politia Locala, insa urmeaza sa dea curs invitatiei in zilele urmatoare. Totodata, s-a mai precizat ca este un control de rutina, pentru ca se stie ca Altex a inchiriat in mod legal panoul publicitar. Firma Altex nu va putea fi sanctionata in niciun fel, pentru ca este treaba celor de la Altex ce afiseaza ce panoul respectiv.
Pentru ca sindicalistii spuneau cu totul altceva, si anume ca s-a pus in functiune un adevarat aparat represiv din directia Politiei Neamt, am revenit la IPJ Neamt. De aici, ni s-a transmis oficial, ca într-adevăr, reprezentantul Altex a fost chemat la Politie, dar că, atentie!, competenta privind astfel de spețe, apartine politistilor locali. Cu alte cuvinte, IPJ Neamt recunoaste oficial ca a făcut un abuz, chemandu-l pe omul Altex la Politie. ”Conform Legii nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, competența de constatare aparține polițiștilor locali în cazul contravențiilor săvârșite de operatori economici.
I.P.J. Neamț a solicitat societății economice deținătoare, documentele privind legalitatea amplasării panoului publicitare”, este punctul de vedere transmis de IPJ Neamt.
În concluzie, este de apreciat zelul organelor, avand in vedere cât de repede s-au miscat lucrurile (aproximativ 2 ore si jumatate) pentru a se înăbuși o actiune sindicala si cât de repede a reactionat sistemul cand s-a trezit la poarta cu ”Jos mafia din Ministerul Afacerilor Interne! Jos mafia din Poliția Română!”.
Ionut CORFU