Ziua de miercuri, 24 septembrie 2014, va ramane intiparita in memoria istoriei romascane ca fiind momentul inaugurarii celui mai laborios obiectiv de investitie al municipiului Roman din ultimii 30 de ani, Centrala Hidroenergetica Roman 1. Proiectul a fost realizat cu fonduri europene, startul realizarii proiectului fiind dat in anul 2012.
Aceasta investitie va asigura de acum necesarul de energie electrica pentru iluminatul public si pentru alimentarea institutiilor de invatamant. Pe platoul cladirii ce adaposteste centrul de comanda si control al hidrocentralei au fost martori la acest eveniment peste 250 de cetateni ai Romanului si din satele megiese, Horia si Cotu-Vames. La eveniment au fost prezenti alaturi de primarul municipiului Roman,viceprimarul Lucian Micu, subprefectul judetului Neamt, Gheorghe Neculae, vicepresedintele Consiliului Judetean, Dan Manoliu, citymanagerul Romanului, inginerul Ovidiu Bojescu si reprezentantii constructorului si ai proiectantului acestei constructii complexe.
Cei care nu au mai fost pe malul raului Moldova de cand a inceput constructia acestei hidrocentrale vor avea surpriza de a regasi peisajul complet schimbat iar in locul in care odinioara romascanii obisnuiau a sta la soare pentru a se bronza acum se intinde lacul de acumulare de aproape 12 hectare.
Constructia acestei hidrocentrale s-a facut respectand cu strictete acele masuri obligatorii pentru protejarea vietuitoarelor apelor iar pentru ca pestii ce vietuiesc in raul Moldova sa nu aiba de suferit a fost creat special langa baraj un canal prin care acestia pot migra in continuare in amonte.
Constructuia hidrocentralei s-a realizat urmarindu-se in permanenta cateva obiective specifice ce au drept scop protectia mediului prin reducerea emisiilor poluante, reducerea dependentei de furnizorii de energie si imbunatatirea sigurantei in aprovizionare, crearea de noi locuri de munca, cresterea eficientei energetice si dezvoltarea durabila a sistemului energetic prin promovarea sursei regenerabile de energie in zona Roman si cresterea productivitatii pe plan local si regional pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivel national si european.
Aparitia acestui obiectiv pe harta economica a Romanului inseamna si aparitia a 8 locuri noi de munca iar comunitatea locala este beneficiar direct al acestei investitii.
Distribuie știrea:
Articolul anterior
Parteneriatul ISU – E.ON ajunge intr-o noua etapa
Articolul următor
Proiectile explozive, descoperite la Sabaoani