„Spun glod si rana imi iese din gura, in inima e o plantatie de cutite, Doamne, de ce pamantul se invarte ca un titirez si nu-l mai ajung din urma ca sa vad casa mea cum iese din orizont cu soarele drept steag…“

Este una din primele fraze din romanul scriitorului nemtean Adrian Alui Gheorghe, Laika, desemnat castigator in Gala Laureatilor,  la sectiunea „carte de proza“ 2014 a Uniunii Scriitorilor Romani, luni seara, la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.

Nu e usor, ca scriitor si, mai ales, ca scriitor de provincie, sa publici un roman, care, la un moment dat, sa fie cel mai bun dintr-o perioada data. „Laika“ este considerat romanul Revolutiei Romane.

„Tragic si comic deopotriva, scris cu nerv si umor. Subiectul e provocator: cum s-a desfasurat revolutia romana la un «asezamant» de boli nervoase. Cine castiga? Cum evolueaza mica societate cu bolnavi sadea si bolnavi inchipuiti? Hohotul de ras, cu care te desparti de trecut, pare a fi raspunsul cel mai sanatos. E o carte ca o terapie“, scrie, in prezentarea sa, Editura „Cartea Romaneasca“.

„Un roman exceptional, care se citeste cu sufletul la gura de la primul la ultimul rand si nu lasa pe nimeni indiferent“, declara criticul literar Razvan Voncu.

„Avem de-a face cu o carte foarte buna, avem de a face cu un roman care va fi foarte bun si dupa urmatoarea revolutie“, spune criticul Emil Nicolae.

„Pentru imaginatia sa debordanta, Adrian Alui Gheorghe a gasit cadrul ideal, un sanatoriu de glumeti adevarati sau de conjunctura in care evolueaza istoria noastra recenta. Parodierea in timp real a parodiei de revolutie romana, e o gaselnita geniala. Compozitional e perfect, ceea ce  conteaza, de fapt, cel mai mult la un roman“. (D.A. Doman)

Pentru scriitorul nemtean, concurenta nu a fost usoara: printre nominalizati s-au numarat si Gabriel Chifu – „Punct si de la capat“ (editura Polirom), care si-a retras cartea din competitie; Nora Iuga – „Harald si luna verde“ (editura Polirom); Radu Mares – „Sindromul Robinson“ (editura Polirom); Eugen Uricaru – „Beniamin“ (editura Cartea Romaneasca).

„Atata vreme cat placerea de a scrie nu este impozitata, eu voi scrie mereu, pentru ca un scriitor trebuie sa se reinventeze continuu. Acest premiu confera destin cartii si, implicit, autorului“, a declarat, pentru Ziarul Ceahlaul, Adrian Alui Gheorghe.

M.O.T.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.