Roșeață în obraji- când să mergi la medic

A young girl with a problem skin. Photo before and after treatment for acne and Demodecosis. Skin treatment, spa treatments. Cosmetology and professional skin care.

Roșeața în obraji poate fi o reacție naturală a corpului sau un simptom al unei afecțiuni. Îți prezentăm cauzele comune ale roșeții în obraji, afecțiunile asociate cu roșeața persistentă și cum să identifici momentul în care aceasta nu este normală. De asemenea, veți afla despre dermatita atopică și alte afecțiuni ale pielii, precum și despre consultarea medicului, prevenirea sau minimizarea roșeții.

De ce apare roșeața în obraji

Cauzele comune ale roșeții în obraji sunt multiple și pot fi declanșate de factori externi sau interni. Expunerea la temperaturi extreme poate cauza roșeața în obraji, deoarece vasele de sânge se dilată sau se contractă în funcție de condițiile meteorologice. Peste 60% dintre persoanele cu rozacee (o afecțiune cronică a pielii care poate cauza roșeață în obraji) au declarat că temperaturile extreme sunt unul dintre factorii declanșatori ai simptomelor lor. Consumul de alcool și alimente picante poate dilata vasele de sânge, ducând la roșeața în obraji. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul și mâncarea picantă cresc fluxul sanguin și pot provoca inflamații la nivelul pielii. Emoțiile puternice, cum ar fi stresul, rușinea sau furia, pot provoca roșeața în obraji, deoarece acestea determină o creștere a fluxului sangvin în zona feței. Reacțiile alergice la produse cosmetice, de îngrijire a pielii sau la alimente pot să determine roșeața în obraji, ca reacție a organismului la substanțele alergene.

Cum să identifici momentul în care roșeața în obraji nu este normală

Durata și intensitatea roșeții sunt factori importanți în identificarea momentului în care aceasta nu este normală. Dacă roșeața în obraji persistă mai multe zile și este însoțită de senzații de arsură sau disconfort, poate fi un semn al unei afecțiuni cutanate sau a unui dezechilibru intern care necesită consult medical. De asemenea, este important să observi dacă roșeața este însoțită de alte simptome precum umflături, vezicule, descuamare, prurit sau dureri, deoarece acestea sunt semne ale unei afecțiuni cutanate sau interne. Citește despre dermatita atopică și cum o poți trata, pe blogul Dr.Max, ca să știi cum să diferențiezi diferitele simptome de roșeață în obraji și ce măsuri să iei, ca să te simți din nou confortabil.

În plus, roșeața în urma expunerii la factori declanșatori poate fi un punct de pornire în identificarea cauzelor. De exemplu, rozaceea este o afecțiune comună care se manifestă prin roșeață în obraji, iar aceasta poate fi declanșată de alimente picante, alcool, stres, temperaturi extreme sau produse cosmetice. Cu toate acestea, dacă roșeața apare constant în urma expunerii la acești factori declanșatori, este important să identifici dacă este vorba despre o reacție normală sau despre o afecțiune care necesită tratament specializat. Încercarea de a reduce roșeața în obraji prin măsuri casnice poate fi utilă, dar dacă acestea nu duc la o îmbunătățire sau chiar agravează situația, este necesar să consulți un medic specialist.

Cum să previi și să minimizezi roșeața în obraji

Pentru a preveni și minimiza roșețea în obraji, este important să identifici factorii declanșatori și să-ți îngrijești corespunzător pielea.  Alege produsele de îngrijire a pielii fără parfumuri și iritanți și asigură-te că nu usuci prea mult pielea. De asemenea, aplică o cremă hidratantă și un ecran solar cu un factor de protecție solară (SPF) ridicat.

Stresul și anxietatea pot agrava roșeața în obraji, așa că învață să-ți gestionezi neliniștile prin tehnici de relaxare: meditația, respirația profundă, yoga sau exercițiile fizice regulate. Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă bogată în nutrienți, hidratare adecvată și un somn suficient ajută la prevenirea și reducerea roșeții în obraji. Tratamentele posibile pentru roșeața în obraji includ terapii topice, precum creme, geluri sau loțiuni specifice pentru reducerea roșeții, care conțin ingrediente precum niacinamida, acid azelaic sau metronidazol. Acestea ajută la calmarea și hidratarea pielii, precum și la diminuarea inflamației și a roșeții. Pot fi utilizate și medicamente pe bază de prescripție medicală, cum ar fi antibiotice sau antiinflamatoare, pentru a trata afecțiunile asociate cu roșeața persistentă în obraji, precum rozaceea, dermatita atopică ș.a.

Dacă roșeața în obraji este mai severă sau persistentă, dermatologul poate recomanda proceduri dermatologice, precum terapia cu laser sau lumina intens pulsată (IPL). Aceste tratamente reduc prezența vaselor de sânge dilatate și ameliorează aspectul general al pielii. Îngrijește-ți pielea, evită factorii declanșatori care pot agrava roșeața (fumat, consum de alcool și alimente picante, expunere prelungită la soare), utilizează produse pentru protecție UV. Astfel vei controla roșeața din obraji și vei recunoaște situațiile în care este recomandat să mergi la medic.

(P)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.