Ruperea digului iazului de pescuit de la Bălănești (comuna Bărgăuani județul Neamț) a fost anunțată cu o întârziere de aproape 2 ore, au declarat surse tvmneamt.ro. Digul s-a rupt în jurul orei 10 în această dimineață, iar autoritățile au aflat (încă nu se știe dacă de la proprietar sau nu) după ora 12.

Iazul aparține familiei Voroneanu, cunoscută în zonă ca fiind proprietara iazului al cărui dig s-a spart, dar și a unui al doilea iaz din avalul acestuia. Familia Voroneanu a mai ajuns în atenția opiniei publice, după anumite neînțelegeri privind drumul de acces în Bălănești, drum care este totuna cu digul iazului pe care îl deține.

În cazul de față, întârzierea cu care proprietarii (familia Voroneanu) au anunțat ruperea digului, ar fi putut face diferența între viață și moarte, pentru că dacă situația ar fi degenerat, viețile a mii de oameni din localitățile din aval ar fi fost puse în pericol. Ce alte încălcări ale legii ar mai fi putut fi comise în cazul de față, vor stabili autoritățile. La fața locului a fost prezent ore întregi, inclusiv subprefectul Ionuț Meraru. Concluziile vor fi trase probabil ceva mai târziu, după gestionarea situației, prioritatea la acest moment, fiind protejarea vieții oamenilor.

Motivul pentru care proprietarii iazurilor au întârziat să anunțe autoritățile (așa cum îi obligă legea) ar fi fost să nu piardă peștele din cele două acumulări de apă.

La acest moment, după intervenția autorităților, apa din iazurile Voroneanu este deversată (via alte două iazuri dintr-o salbă de 5) către răul Siret, cu tot cu pești. Astfel, pierderile proprietarului iazurilor, ar putea fi echivalentul unui faliment.

Conform ISU Neamț, populația de pe traseul salbei de 5 iazuri nu este în pericol. Cu o singură condiție. Să nu mai plouă.

Ionuț CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Primul lucru pe care ar trebui sa-l verifice autoritatile este autorizatia in baza careia functioneaza (daca exista). Inclusiv pentru diguri trebuie sa existe o autorizatie. Dar il vor acoperi pe proprietar, asa cum se procedeaza de ani de zile. Vreti sa spuneti ca cei de la ape nu stiau de pericolul de la acest iaz? Au mai fost discutii despre ilegalitatile de acolo si in urma cu vreo 6 ani dar nu s-a facut nimic. O complicitate perpetua. De regula fac jurnalistii investigatii pt a scoate la iveala adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.