Nepasare totala sau incompetenta, ori amandoua la un loc, in ceea ce priveste administratia comunei Negresti, aflata la cativa pasi de Piatra Neamt.

Cetatenii care locuiesc pe strada numita de ei Dealul Portii, sunt foc si para pe primarul comunei, Iacob Ion, sau Bachi asa cum ii mai spun ei. Pe drumul respectiv, s-au tot pus fel de fel de pietricele si nisipuri, cu titlu de reabilitare. El este extrem de circulat, chiar si de o suta de masini pe zi, pentru ca duce la un parc de distractii infiintat in urma cu trei ani. Ba mai mult, este la fel folosit si de utilajele agricole ale unei firme de prin Savinesti, care exploateaza teren agricol in zona.

11914190_415194225330626_1931192163_o 11944981_415195795330469_1014587893_n (1)                                   Pe langa faptul ca platitorii de taxe si impozite din comuna isi rup zi de zi masinile, cea mai mare nemultumire este legata de praful degajat de autovehiculele care trec pe drum.

“Nu pot sa deschid un geam macar. Nici in curte nu pot sta din cauza prafului care ne sufoca pur si simplu. Am vorbit cu primarul si nu-i pasa. Ne tot duce cu vorba. Nici 25 de bani nu mai face primarul asta. Sa vedem cine il mai voteaza.” ne spune un locuitor al strazii. O batrana de 90 de ani spune ca “am stat toata vara si m-am sufocat in casa. Sunt batrana. Nu pot nici macar sa deschid un geam. Se de depune praf peste tot. Si in galeata cu apa.”

O solutie foarte la indemana si usor de pus in practica, ar fi fost sa se perceapa o taxa firmei agricole, din care s-ar fi putut asfalta. Primarul insa, spune ca degeaba ar fi facut asta, pentru ca firma n-ar fi platit. Autoritar… ce sa mai!

Iacob Ion este primar din 2005, de cand Negresti a devenit comuna. Adica de zece ani, doar el a pastorit interesele comunitatii, asa ca nu poate da vina pe nicio mostenire. Cu stupoare, am aflat chiar din gura lui, ca de fapt, de cand este primar, in comuna nu s-au asfaltat nici macar zece metri de drum comunal, din cinci km cati sunt in total. In schimb, se face o frumoasa investitie intr-un teren de fotbal, care va fi cu gazon, cu tribune, cu tot ce trebuie.
11926421_415136615336387_1025146713_o       A tot incercat sa ne duca cu vorba ca e din nu stiu ce fonduri europene, dar de fapt investitia e din bani de la guvern. Deci pentru teren de fotbal se poate… pentru drumuri nu. Pentru ca tot primarul a incercat sa ne explice, cat este de complicat sa obtii fonduri pentru drumuri si cate zeci de drumuri trebuie sa faci pe la Bucuresti si a tot insistat sa ne arate cate proiecte a tot facut si ca de fapt el nu are nicio vina ca de zece ani nu a pus macar o roaba de asfalt in toata comuna si ca oamenii sunt rai si razbunatori si vor sa-i faca lui rau, pentru ca de fapt stie el cine ne-a trimis pe noi sa-i inspectam lui comuna, ca sa-i faca rau.

Asadar,  in viziunea primarului de la Negresti, dupa zece ani de mandat, cetatenii sunt de vina ca merg prin praf, gropi si bolovani.

N-ai nicio scuza domnule primar. Proiectele pe hartie nu tin loc de asfalt si nici de conditii civilizate pentru cetatenii comunei pe care o conduci de zece ani. In tot timpul asta se punea cate un pumn de afalt pe luna si tot se faceau cinci kilometri. Si chiar daca vrei sa aburesti pe cineva ca ai facut drumul care trece prin comuna pana la Horaita, nu tine. Noi stim la fel de bine ca toata lumea ca acela e drum judetean si primaria nu are niciun merit in asfaltarea lui.

Din pacate comuna Negresti sta bine la capitolul proiecte. Sunt cateva zeci. Dar nu sunt bani. Ca de asta se aleg primari prin comune. Pentru ca sa aiba cine spune cetatenilor ca nu sunt bani.

Ionut Corfu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.