LocalSanatate
Citit de: 6 ori

S-a decoperit de ce au murit peștii pe râul Bicaz în urmă cu peste 2 săptămâni

DAS Piatra-Neamț a semnat contractul de finanțare pentru „Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități”
Bărbatul care a furat din cutia milei de la Arhiepiscopie, a fost arestat preventiv

În urma analizelor efectuate pe peștii morți recoltațipe 26 septembrie din apele râului Bicaz, s-a decoperit că râul ar fi fost contaminat cu Diazinol, un antiparazitar pentru uz veterinar, extrem de toxic, a anunțat Prefectura Neamț într-un comunicat de presă. Deocamdată nu se cunoaște cum a ajuns substanța în apă, urmând ca DSVSA Neamț să verifice agenții economici care comercializează acest medicament. ”DSVSA Neamț a informat Instituția Prefectului – Județul Neamț cu privire la evoluția cazului de intoxicație și mortalitate piscicolă raportat pe raza localității Bicaz Chei, în apele râului Bicaz, în data de 26 septembrie 2024.

La data de 8 octombrie 2024, a fost emis Buletinul de Analiză nr. 14645 de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, pe baza probelor prelevate de reprezentanții DSVSA Neamț în data de 26 septembrie 2024. În urma examinărilor toxicologice efectuate pe probele de pește și de apă de suprafață, s-a identificat prezența substanței Diazinon, substanță activă din pesticidul comercial Diazinol.

Până în prezent, nu se cunoaște modul exact de contaminare a apei râului Bicaz cu această substanță, cunoscută pentru toxicitatea ridicată asupra populațiilor piscicole.

Precizăm că rezultatele analizelor locale asupra calității fizico-chimice a apei din râul Bicaz nu au prezentat anomalii. Examenul toxicologic însă a ilustrat prezența Diazinolului.

Măsuri suplimentare și reglementări ANSVSA

DSVSA Neamț va verifica agenții economici care comercializează Diazinol în zona afectată și va continua să informeze populația prin intermediul medicilor veterinari. Conform Ordinului ANSVSA nr. 162/25.09.2024, în farmaciile veterinare sunt interzise deținerea și comercializarea produselor medicinale veterinare antiparazitare externe de tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv cabaline. Totodată, sunt interzise și produsele ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, substanțe aflate sub control național, substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, precum și produsele utilizate pentru eutanasie.

Anterior modificării acestui ordin, erau interzise doar deținerea și comercializarea produselor medicinale veterinare ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, substanțele aflate sub control național și produsele utilizate pentru eutanasie”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Informare despre evolutia cazului de intoxicatie si mortalitate piscicola de pe raza localitatii Bicaz Chei

I.C.

Distribuie știrea:

Etichete: S-a decoperit de ce au murit peștii pe râul Bicaz în urmă cu peste 2 săptămâni
Articolul anterior
DAS Piatra-Neamț a semnat contractul de finanțare pentru „Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități”
Articolul următor
Bărbatul care a furat din cutia milei de la Arhiepiscopie, a fost arestat preventiv

Ești de acord? Sau ai altă părere?

1 comentariu. Leave new

  • Va fi foarte greu de aflat cine a aruncat otrava în apă…poate fi și cineva în tranzit…sugerez să se institue un premiu pentru cel care aduce informații…în acest mod eu mi-am rezolvat 2 cazuri de furt din proprietatea mea….pentru bani s-a denunțat frate pe frate !!!. Vă rog să reveniți cănd aveți noutăți.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed