Astazi la ora 10:50, la 112 s-a anuntat prezenta unui bagaj suspect langa o cladire din Piatra Neamt, la intersectia strazii Mihail Sadoveanu cu strada Calistrat Hogaș. În cladirea langa care era abandonata valiza, sunt mai multe birouri de executori judecatoresti.

La fata locului au fost mobilizati jandarmi, politisti si pompieri, traficul rutier si pietonal in zona, fiind oprit timp de o ora si jumatate, cat a durat interventia. Controlul operatiunii a fost preluat de SRI (Brigada Antitero). După ce au inceput cei de la SRI să inspecteze valiza, a fost lamurit si misterul. O femeie de pe strada Calistrat Hogas, scosese in fata portii tomberoanele cu gunoi, pentru a fi preluate de firma de colectare. Pe unul dintre tomberoane era si valiza. Cineva care a trecut prin zona a luat-o, insa dupa ce probabil si-a dat seama ca nu are ce face cu ea, a abandonat-o la aproximativ 50 de metri distanta, langa cladirea cu birourile executorilor judecatoresti.

Chiar si asa, cei de la SRI nu au oprit interventia, ci au urmat procedurile pana la capăt, cand valiza a fost deschisa si s-a constatat că într-adevăr era goala.

Din fericire, nici de data asta, nu a existat niciun pericol, pentru nimeni. Dar daca Doamne fereste va fi vreodata o situatie reala, e greu de spus cum se va finzaliza, pentru că interventia de astazi a celor de la ISU si a celor de la SRI, a fost una cel putin amatoristica. Zona nu a fost delimitata cu banda, iar autospecialele de interventie nu au fost orientate cu spatele spre bagajul suspect, asa cum spun procedurile. Imediat după ce au ajuns la fata locului, atat jandarmii cât si pompierii s-au plimbat în voie pe langa valiza. Ba mai mult, nu au fost evacuati locatarii din blocurile din apropiere si nu au fost evacuati nici măcar cei din cladirea langa care era bagajul suspect. O parte dintre ei au vrut să iasa din cladire, insa au fost opriti de cei de la SRI. De asemenea, SRI a interzis sa fie mutate masinile parcate la cativa metri de valiza, desi prima preocupare a fortelor de interventie in astfel de situatii, considerate situatii de urgenta, trebuie sa fie protejarea vietilor si a bunurilor. Rămas pesemne cu apucături de vreama ”câmpului tactic”, grija unuia dintre SRI-isti, era să se rățoiască la reporterul tvmneamt, spunand că este interzis să facem poze sau să filmăm. Asta, in timp ce tineau inchisi oameni intr-o clădire langa care era un colet ce putea contine un dispozitiv exploziv.

Nimeni nu-si doreste, dar daca ar fi fost o situtatie reala, in mod sigur o asemenea interventie s-ar fi lăsat cu victime si cu pagube materiale însemnate.

Imagini de la fata locului, transmise in direct:

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.