S-a trezit și Prefectura Neamț după scandalul ororilor din cămine de bătrâni din București. Prefectul Niță de la PSD, anunță astăzi ca a dispus să se facă o Comisie care va merge în control la căminele de bătrâni din județ. Întrebarea este, ce a păzit până acum prefectul de Neamț, în afară să facă circ electoral cu bordurile și pavelele din Piatra Neamț? Dacă era în puterea lui să dispună astfel de controale, de ce nu au fost făcute periodic și s-a așteptat semnal de la centru?

Conform unui comunicat transmis astăzi de Prefectura Neamț (poate fi văzut la sfârșitul articolului), din Comisie fac parte două instituții căpușă, care deși au atribuții și chiar obligația de a verifica căminele de bătrâni, de fapt protejează mafia din aceste cămine (evident, nu vorbim depre toate căminele, pentru că cele mai multe dintre acestea își respectă la virgulă misiunea pe care și-au aumat-o). Este vorba despre Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț (AJPIS) și de ITM.

În luna martie 2021, tvmneamt dezvaluia într-o anchetă jurnalistică (în mai multe episoade- un exemplu AICI: Video- Dezvăluiri de groază din centrul de îngrijire bătrâni de la Dumbrava Roșie. Fostă angajată: ”Este Căminul Morții”), nereguli grave la un astfel de cămin, confirmate chiar de foști angajați, de bătrâni care au fost cazați acolo și de rude ale acestora. Deși li s-a dat mură în gură, atât AJPIS cât și ITM, au mers în control abia după vreo 10 zile. Desigur că nu au găsit nimic în neregulă, confirmându-se astfel spusele patronului, că nu-i poate face nimeni nimic, pentru că are relații. A fost deschis și un dosar penal, care în cele din urmă a fost clasat. După ce s-a pus batista pe țambal, patronul căminului, ajutat cu documente de la instituțiile de control amintite, a dat în judecată tvmneamt.ro, plus o altă publicație locală, dar și pe una dintre fostele angajate, care a mărturisit ce se întâmplă în căminul supranumit de ea, ”căminul morții”, cerând daune morale de 50.000 de lei. Procesul este încă pe rolul instanței.

Revenind, ce ar mai fi de remarcat în comunicatul Prefecturii, este că de fapt, mafia din căminele de bătrâni din Neamț, este anunțată când vor avea loc controalele, acestea urmând să se desfășoare înepând cu 11 iulie. Deci, în loc să se facă verificări neanunțate, cei care își bat joc de bătrâni și de banii lor, sunt puși în gardă: Băieți, venim, puneți-vă la adăpost, ștergeți urmele! Exact la fel a procedat și premierul Ciolacu- PSD, imediat după ce a izbucnit scandalul: a anunțat public mafia din căminele de bătrâni, că urmează controale. Astfel, administratorii care se știu cu musca pe căciulă, au timp berechet să și închidă stabilimentele, nu numai să bage tot gunoiul sub preș, iar după ce se liniștesc lucrurile, să revină în afacere, mai albi, mai curați.

În comunicatul asumat de prefectul Niță (se vorbește la persoana întâi- ”am emis…”) se mai arată că AJPIS ”va furniza listele cu centrele rezidențiale ce vor fi supuse controlului”. Asta înseamnă că AJPIS, instituția care protejează mafia din cămine (sau din lene ori din alte cauze se face că nu o vede), este împuternicită să trimită Comisia de control, unde vrea ea. Prin urmare, ori va omite să treacă pe listă căminele cu pile suspuse, ori va anunța din timp pe patronii (protejați) căminelor cu probleme, să-și rezolve neregulile, pentru că nu-i așa, vine Comisia de control. Control care date fiind condițiile în care se va desfășura, este lesne de înțeles ce rezultate va avea.

Așadar, ceea ce vedem în aceste zile, este de fapt un circ al guvernării PSD, pentru că în realitate, nimeni nu vrea să închidă robinetul cu sute de milioane de euro făcuți din batjocură și suferințe, bani care ajung până sus-departe, inclusiv în campaniile electorale, știindu-se că mulți dintre patroni au legături cu PSD și cu instituții controlate de PSD-iști.

Comunicatul Prefecturii Neamț: Am emis un Ordin de Prefect care stipulează constituirea unei comisii mixte de control pentru centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru persoanele adulte cu dizabilități și celor destinate copiilor.

Comisia mixtă este formată din specialiști din diferite domenii și are următoarea componență:
* coordonator din partea Instituției Prefectului – județul Neamț – Corpul de Control al prefectului;
* reprezentant al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț;
* reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț;
* reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Neamț;
* reprezentant al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț;
* reprezentant al Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț.

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț va furniza listele cu centrele rezidențiale ce vor fi supuse controlului.

Activitatea comisiei va avea loc în perioada 11.07.2023-30.09.2023

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.