Un drept la replica trimis la redactie de Politia Locala Piatra- Neamt, ca urmare a articolului ”Cineva ne aburește- Polițiștii locali pot dirija traficul rutier, dar șefii lor susțin contrariul, precizeaza ca sa fie clar pentru toata lumea ca politistii locali nu pot dirija ci pot doar fluidiza traficul rutier, si ca sa sa nu existe dubii, ni se si explica ce inseamna ”a fluidiza”: ”in exercitarea acestei atributii ( de fluidizare) politistul local ia masuri pentru cazurile de oprire sau stationare neregulamentara ( de ex. in statiile de autobuz, treceri de pietoni, intersectii, etc.), incalcarea normelor privind accesul interzis pe anumite segmente de drum precum si încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă”, se arata in dreptul la replica.

Referitor strict la situatia aratata de noi, ni se arata ca de fapt politistul local din intersectia de la Muzeul de Istorie nu dirija traficul, ci era pe post de indicator rutier suplimentar, pentru soferii care au obtinut permisul de conducere fara sa stie semnificatia indicatorului ”accesul interzis”: ”segmentul de drum era semnalizat cu indicatorul ACCES INTERZIS, iar agentul Politiei locale se afla in exercitarea uneia din atributiile mai sus aratate, in scopul respectarii semnificatiei indicatorului”, spun cei de la locala

Si ni se mai spune ca ”agentul Politiei locale se afla in exercitarea uneia din atributiile mai sus aratate, in scopul… fluidizarii traficului si prevenirii ambuteiajelor.” Prin urmare, cum poate un politist sa previna ambuteiajele, decat prin dirijare, adica il opreste pe unul si ii face semn altuia sa treaca, exact cum facea cel pe care noi l-am susprins in imagini, asta daca nu cumva era dotat cu fluier, ca sa fluiere a paguba.

Totodata, suntem atentionati ca intr-un sens giratoriu nu se poate dirija circulatia, politia locala demonstrandu-si maiestria in probleme rutiere si afirmand total ernat ca nici macar cei de la rutiera nu ar putea dirija traficul in giratoriu (asta, daca intersectiile cu iarba in centru din Piatra- Neamt, pot fi numite giratorii): ”In intersectiile cu sens giratoriu nu exista posibilitatea fizica de dirijare prin agent de circulatie, motivat de faptul ca nu poate fi asigurata vizibilitatea acestuia din toate unghiurile, pozitionarea agentului nefiind posibila in centrul intersectiei, ceea ce inseamna ca politistii rutieri nu pot realiza aceasta activitate, indiferent de structura din care fac parte.

Ramanem la aceeasi parere, si anume ca din cea mai pura comoditate, politia locala nu vrea sa se implice in rezolvarea problemei aglomerarillor din traficul rutier pietrean, gasind ca scuza intelesurile diferite a doua cuvinte (dirijare si fluidizare) iar daca lucrurile stau asa cum ni se comunica in dreptul la replica, politistul vazut de noi trebuie sanctionat pentru incalcarea legii invocate de Politia Locala, pentru ca omul efectiv dirija traficul, adica oprea o intrare in giratoriu, lasa sa treaca autovehiculele de pe alta intrare, si tot asa.

Publicam mai jos integral, dreptul la replica al Politiei Locale Piatra- Neamt:

” PRIVITOR LA ACTIVITATEA DE FLUIDIZARE VS. DIRIJAREA CIRCULATIEI

Cu referire la materialul  publicat on-line in data de 6.04.2017  de catre tvmneamt.ro, “ CINEVA NE ABURESTE – POLITISTII LOCALI POT DIRIJA TRAFICUL, DAR SEFII LOR SUSTIN CONTRARIUL “ prin care Politia locala este acuzata de dezinformare referitor la atributiile pe care le are in domeniul circulatiei rutiere, facem urmatoarele precizari;

  1. In intersectiile cu sens giratoriu nu exista posibilitatea fizica de dirijare prin agent de circulatie, motivat de faptul ca nu poate fi asigurata vizibilitatea acestuia din toate unghiurile, pozitionarea agentului nefiind posibila in centrul intersectiei, ceea ce inseamna ca politistii rutieri nu pot realiza aceasta activitate, indiferent de structura din care fac parte.
  1. Cu referire stricta la Politia locala atributiile acesteia in domeniul sigurantei rutiere sunt specificate expres in 7 din Legea politiei locale nr. 155/2010, republicata, care prevede la lit. a) faptul ca politistul local asigura fluidizarea circulatiei pe drumurile publice, si nu dirijarea acesteia ( atributie expresa a politistilor de la Politia rutiera din cadrul IPJ Neamt, alaturi de supravegherea si controlul circulatiei ) .

Mai exact, in exercitarea acestei atributii ( de fluidizare) politistul local ia masuri pentru cazurile de oprire sau stationare neregulamentara ( de ex. in statiile de autobuz, treceri de pietoni, intersectii, etc.), incalcarea normelor privind accesul interzis pe anumite segmente de drum precum si încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă.

  1. Cu privire la situatia sesizata, precizam ca in zona respectiva, intrucat se efectuau lucrari in carosabil de catre administratorul drumului, iar respectivul segment de drum era semnalizat cu indicatorul ACCES INTERZIS, agentul Politiei locale se afla in exercitarea uneia din atributiile mai sus aratate, in scopul respectarii semnificatiei indicatorului, a fluidizarii traficului si prevenirii ambuteiajelor.

In concluzie,  desi este evidenta situatia aglomerarilor in trafic, mai ales la anumite ore si locuri, Politia locala nu isi poate depasi atributiile legale, motiv pentru care informatiile furnizate initial au fost cele corecte precum si activitatea politistului local din situatia prezentata  fiind una legala, in conformitate cu sarcinile de serviciu.

In continuare Politia locala va acorda asistenta administratorului drumului, pentru finalizarea lucrarilor si realizarea marcajelor rutiere, potrivit dispozitiilor art. 7 din Legea politiei locale nr. 155/2010, republicata.” (Compartimentul Secretariat si Relatii Publice)

Ionut CORFU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.