Apaserv, companie controlată de CJ Neamț (președinte Ion Asaftei), este pe buza prăpastiei din punct de vedere financiar, dacă nu chiar în pragul falimentului, pierderile actualizate aproape la zi, ridicându-se la 20 de milioane de lei, adică 4 milioane de euro. În ultimii ani, Apaserv înregistrează pierderi de apă de peste 70% din cauza rețelelor învechite, și mai mult oprește apa decât o furnizează, generând nemulțumiri enorme printre abonați.
În ultimii 3 ani, Apaserv a fost condusă de Bogdan Mușat, omul lui Ginel Vlasie, numit în funcție de infractorul PSD, Ionel Arsene, fugit în prezent în Italia, unde se sustrage executării pedepsei de 6 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție.
La sfârșitul lunii mai, Mușat a fost demis, iar în locul lui a (re)venit Vlad Angheluță, numit director interimar. Chiar dacă situația financiară a companiei este dezastruoasă, iar serviciile oferite populației sunt sub orice critică, noul director a intrat în pâine cu un salariu dublu față de fostul director. Vlad Angheluță are un salariu brut de 36.000 de lei (peste 7.000 de euro) față de 18.000 de lei cât avea cel căruia i-a luat locul. Salariul net (bani în mână) este de aproximativ 21.000 de lei, de două ori mai mult chiar și decât salariul net al președintelui CJ Neamț.
Angheluță a confirmat informația, precizând că salariul a fost negociat cu președintele Consiliului de Administrație al companiei, iar mărirea/dublarea este absolut legală. ”Salariul mediu brut pe ramură, este, cred, de 5.900 de lei. Înmulțit cu 5,5, iese 36.000- 38.000. Eu când am plecat în cel mai greu an din Apaserv în 2020, am lăsat profit de două milioane de lei. Eu am semnat contractul de mandat și am negociat cu președintele Consiliului de Administrație (n.red. Constantin Iacoban), și a fost de acord și a semnat, pe aceleași condiții pe care le-am avut când am plecat din Apaserv. N-am vrut mai mult decât atunci.
Sunt condițiile UOG 109 care reglementează guvernanța corporativă, care spune că un director la o companie de stat poate să aibă până la șase ori salariile brute pe ramura de activitate pe care activează acea companie de stat. Sunt condiții din OUG 109, sunt perfect pe lege, este acordul președintelui Consiliului de Administrație, cu dumnealui am semnat acel contract și este în aceleași condiții ca în 2020 când am plecat. Atunci aveam 5,5 salarii medii brute pe ramură. Din 2020, salariul mediu brut pe ramură, s-a mărit. Acela este referința care se indexează cu 5,5”, a declarat Vlad Angheluță pentru tvmnemt.ro.
Constantin Iacoban nu a putut fi contactat pentru a-și expune un punct de vedere privind afirmațiile lui Vlad Angheluță, însă beneficiază de drept la replică, pe care îl vom publica dacă îl vom primi.
Mandatul de director interimar al lui Vlad Angheluță este de 4 luni și poate fi prelungit cu încă 2 luni, apoi, dacă este de acord CA-ul, se pot face mai mult prelungiri succesive, pînă la organizarea unui concurs pentru postul de director. Vlad Angheluță a fost prefect al județului Neamț, administrator public al județului, director al Apaserv până în 2020 când a intrat în dizgrația baronului PSD Arsene, și până la revenirea la Apaserv, a fost director la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu Neamț.
Deși Apaserv este pe chituci de ani de zile, compania a devenit o vacă bună de muls pentru grupurile de interese din PSD, partid care controlează și Consiliul de Administrație. Fosta conducere a ajuns la un așa nivel de nesimțire în privința folosirii bugetului companiei în alte scopuri decât cele ale obiectului de activitate, încât pe lângă sinecurile diverșilor activiști de partid, a plătit și 10.000 de euro pe an unui site de propagandă al PSD, sub forma unui contract pentru ”optimizare pagină facebook”. Un astfel de contract este în desfășurare și în prezent, însă grija mai marilor Apaserv pare a fi dublarea salariului directorului, nu închiderea robinetelor prin care se sifonează banii publici.
Ionut CORFU
2 comentarii. Leave new
Aloo,salariații mor de foame,e frumos așa?
Din lac in put . In timpul asta instalatorii cu vechime abia trec cu puțin 2000 de lei cei cu vechime.