AdministratieLocalReportajeVideo
Citit de: 10 ori

Sărbătoarea Războienilor. 546 de ani de la bătălia de la Valea Albă (foto-video)

Locuri de muncă disponibile în Neamț prin AJOFM la 1 august 2022
Accident la Poiana Teiului. Un bărbat a căzut cu mașina într-o râpă

Sarbatoarea Razboienilor- 2022, a avut loc duminica, 31 iulie, incepand cu ora 11, in parcul comunal. Manifestarile au debutat cu sfințirea Monumentului Eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă, recent reabilitat cu fonduri europene, fiind primul proiect de restaurare completă a monumentului dupa 125 de ani de la construirea lui, în memoria răzeșilor lui Stefan cel Mare, care si-au dat viata pentru credința crestin ortodoxa si pentru integritatea teritoriala a Moldovei.
Printre cei care au participat alaturi de primarul Bogdan Țarălungă, la ceremonia de sfintire a monumentului si de cinstire a memoriei ostasilor lui Stefan cel Mare, s-a numarat prefectul Adrian Nită, presedintele ALDE Neamt, Ion Asaftei, directoarea Centrului pentru Cultura si Arte ”Carmen Saeculare”, Carmen Elena Năstase. Consiliul Judetean Neamt a fost reprezentat de administratorul public, Sorin Brașoveanu.
Momentul de mare insemnatate itorica a fost marcat si prin prezenta reprezentantilor Armatei Române, a drapelului de luptă si a gărzii de onoare a Batalionului 634 Infanterie din Piatra Neamt, lucru care face ca Sărbătoarea Războienilor să fie unica sărbătoare din mediul rural unde are loc ceremonialul militar și defilarea Armatei Române.”, a declarat primarul Bogdan Țarălungă.
După ceremonia militara, a avut loc în premieră un spectacol medieval constând într-o scurtă reconstituire a unei înfruntări între moldovenii lui Ștefan cel Mare și turcii lui Mahomed al II-lea, urmată de o prezentare de echipament și armament specific perioadei.

 

Prima parte s-a desfășurat la Monumentul Eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă, iar a doua parte la scena din parcul cu tei.
În a doua parte a zilei manifestările s-au mutat pe scena amenajată în primul platou al parcului, unde au cantat copii, cântăreți de muzică populară si ușoară sau ansambluri folclorice, cum ar fi: ansamblul folcloric ‘Floricică de la munte”, Nemuritorii, Viorica Macovei, Mihaela Gurău, Vasilica Tătaru, Grigore Gherman si ADDA. Spectacolul a fost prezentat de Sabina Blanariu.
Seara, începând cu ora 22:30 a avut loc si un foc de artificii.
Bătălia de la Valea Albă a fost un eveniment important din istoria medievală a Moldovei. Bătălia a avut loc lângă Războieni sau Valea Albă (județul Neamț), la data de 26 iulie 1476, între o mică armată moldovenească sub comanda lui Ștefan cel Mare și armata invadatoare a Imperiului Otoman, condusă de însuși sultanul Mahomed al II-lea. Turcilor li se alăturase și o oaste a voievodului Țării Românești, Basarab al III-lea cel Bătrân.

Oastea lui Ștefan cel Mare era compusă din Oastea mică, denumită așa pentru că era compusă din cetele de pe moșiile boierilor și cetele de târgoveți, o oaste preponderent călare și relativ bine înarmată, care putea ajunge la un efectiv de 12-15.000 de oameni și Oastea Mare, care era compusă pe lângă oastea mică și din cetele de răzeși care nu erau la fel de bine înarmați, dar care putea ajunge pana la 40 – 50.000 de oameni.

În primăvara anului 1476, la cererea sultanului Mehmed al II-lea el-Fatih Cuceritorul, cetele tătărești au invadat Moldova, aproximativ 15.000 de tătari înaintând din estul Moldovei către sud-vest, pentru a urmări o joncțiune cu trupele turcești. Ștefan cel Mare a pornit în primul rând împotriva tătarilor, cu întreaga sa oaste, și i-a înfrânt în dreptul localității Ștefănești (azi în județul Botoșani) de pe malul Prutului, scăpând astfel de un adversar extrem de incomod prin mobilitatea sa. Deși victoria lui Ștefan împotriva tătarilor este categorică, el este nevoit să elibereze din oastea sa mari cete de răzeși care cereau să fie lăsați să se întoarcă la vetrele lor pentru a vedea care au fost urmările invaziei tătărești asupra satelor lor. Astfel, lui Ștefan i-a rămas la dispoziție doar oastea mică, de aproximativ 12-15.000 de oameni, la care se adăugau cetele de răzeși din nordul Moldovei, ale căror gospodării rămăseseră neatinse de tătari. Cu aceasta oaste, Ștefan a hărțuit oastea otomană, atacând în principal cetele de cavalerie ușoară turcești (achingii) care conform tradiției asigurau prin jaf aprovizionarea armatei otomane cu nutreț și hrană.

Bătălia a fost începută de Ștefan cel Mare în jurul orei 3 după amiaza, când o parte din cavaleria moldovenească (aproape 4.000 de oameni) a atacat tabăra musulmană. Trebuie spus că un alt corp de oaste de aproximativ 1.000 de oameni a fost ascuns într-un pâlc de pădure, acest grup de călăreți având misiunea de a-i ataca din flanc pe cei care i-ar fi urmărit pe cei care deschideau lupta.

Mahomed Cuceritorul, dorind să rezolve într-o singură bătălie decisivă soarta campaniei, ordonă riposta împotriva moldovenilor. Cei 4.000 de călăreți moldoveni sunt atacați și aceștia se retrag către Valea Pârâului Alb, vale ce fusese întărită pe ambii versanți cu trunchiuri de copaci, căruțe și tunuri pentru a se asigura o mai bună protecție a celor care urmau să se apere aici. Călăreții moldoveni se retrag urmăriți de cetele de achingii din Rumelia și Anatolia, iar turcii sunt prinși în focul încrucișat al tunurilor moldovenești și al trupelor de arcași și arbaletieri moldoveni. Mai mult, la această ambuscadă se adaugă și atacul din flanc și din spate al celor 1.000 de călăreți lăsați de Ștefan în pâlcul de pădure. Această acțiune a dus la decimarea și dezorganizarea totală a cavaleriei ușoare turcești.

Pentru a reechilibra lupta, Mahomed a ordonat trupei de infanterie de elită de care dispunea (ienicerii) să atace pozițiile moldovene, dar aceștia, după aproape o oră petrecută sub tirul artileriei și arcașilor moldoveni, dau semne că se retrag. Atunci Mahomed a decis să se avânte personal în luptă alături de garda sa și de trupele de spahii (spahii erau nobilii turci, formând cavaleria de elită a Imperiului Otoman). Exemplul său a ridicat moralul ienicerilor și un al treilea val de atac s-a revărsat spre pozițiile moldovene. Apărarea moldoveană este străpunsă aproape de lăsarea serii. Ștefan a lăsat pe poziție un mic contingent din Oastea Mică ce avea rolul de a întârzia o eventuală angajare a cavaleriei turcești în urmărirea trupelor sale și la adăpostul întunericului se retrage.

Armata moldoveană a fost învinsă, dar pierderile au fost foarte mari de ambele părți. Dacă turcii au pierdut aproape 30.000 de oameni, Ștefan a pierdut 11 boieri din Sfatul țării, iar aproape 1.000 de oameni care au acoperit retragerea moldovenilor au fost făcuți prizonieri. Cronicarii vremii au menționat că tot câmpul de luptă a fost acoperit de oasele celor căzuți, ceea ce reprezintă probabil o sursă a toponimului Valea Albă.

Ștefan cel Mare a fost nevoit să se retragă, împreună cu restul supraviețuitorilor, la garnizoanele sale de la Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei și Cetatea Hotinului. Mahomed Cuceritorul, având o armată care suferise pierderi însemnate, fără cavaleria ușoara care să asigure armatei aprovizionarea prin jaf cu alimente și nutreț și cu linii de comunicație întinse de la Dunăre pana la Cetatea Neamțului, este nevoit să se retragă din fața Oștii Mari a moldovenilor care se reunise în nordul Moldovei. (sursa: wikipedia)

I.C.

Distribuie știrea:

Etichete: Sărbătoarea Războienilor. 546 de ani de la bătălia de la Valea Albă (foto-video)
Articolul anterior
Locuri de muncă disponibile în Neamț prin AJOFM la 1 august 2022
Articolul următor
Accident la Poiana Teiului. Un bărbat a căzut cu mașina într-o râpă

Ești de acord? Sau ai altă părere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed