Sarbatoarea Razboienilor- 2023, va avea loc duminica, 30 iulie, incepand cu ora 11:30, in parcul comunal. Manifestarile vor debuta cu depuneri de coroane la Monumentului Eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă, recent reabilitat cu fonduri europene, fiind primul proiect de restaurare completă a monumentului dupa 125 de ani de la construirea lui, în memoria răzeșilor lui Stefan cel Mare, care si-au dat viata pentru credința crestin ortodoxa si pentru integritatea teritoriala a Moldovei.
Momentul de mare insemnatate itorica, va fi marcat prin prezenta reprezentantilor Armatei Române, a drapelului de luptă si a gărzii de onoare a Batalionului 634 Infanterie din Piatra Neamt, lucru care face ca Sărbătoarea Războienilor să fie unica sărbătoare din mediul rural unde are loc ceremonialul militar și defilarea Armatei Române.”, a declarat primarul Bogdan Țarălungă.
După ceremonia militara, va avea loc în premieră un spectacol medieval constând într-o scurtă reconstituire a unei înfruntări între moldovenii lui Ștefan cel Mare și turcii lui Mahomed al II-lea, urmată de o prezentare de echipament și armament specific perioadei.
În a doua parte a zilei manifestările se vor muta pe scena amenajată în primul platou al parcului, aici urmând să urce copii care vor interpreta muzică, cântăreți de muzică populară si ușoară, ansambluri folclorice, cum ar fi: ansamblul folcloric ‘Floricică de la munte”, Nemuritorii, Viorica Macovei, Mihaela Gurău, Vasilica Tătaru, Grigore Gherman si ADDA. Spectacolul va fi prezentat de Sabina Blanariu.
Seara, începând cu ora 22:30 va avea loc si un foc de artificii.
Duminică 30 iulie, începând cu ora 11.30, militarii Batalionului 634 Infanterie ,,Mareşal Józef Piłsudski” din Piatra Neamţ, vor participa în localitatea Războieni, la ceremonia militară cu depunere de coroane, cu ocazia împlinirii a 126 de ani de la ridicarea de către ofiţerii Regimentului 15 Dorobanţi din Piatra Neamţ a monumentului dedicat eroilor de la Valea Albă – în urma luptelor din 26 iulie 1476, unde, marele Ştefan Voievod a susţinut una din cele mai mari bătălii ale sale împotriva armatei otomane, condusă de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.
   
Atribuirea denumirii de ,,Războieni” Regimentului 15 Dorobanţi, prin Înaltul Decret nr.2329 din 11 iulie 1891, a determinat preocupări pentru adâncirea cunoaşterii acestui moment important al trecutului militar naţional.
   
Activitatea de duminică este organizată în colaborare cu Primăria comunei Războieni”, a transmis Centrul Militar Județean Neamț.
Programul manifestărilor:

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.