Actualizare: Vezi AICI Dosar penal pentru purtare abuzivă, după scandalul de la Poliția Roman

Știrea inițială: A fost scandal monstru sâmbătă, 3 decembrie, în sediul Politiei Roman, între șeful institutiei și polițistul Ioan Cănărău, sindicalist Europol. Acesta îl acuză pe comisarul Neculai Bodron că a sărit la bătaie, după ce Cănărău i-ar fi cerut să menționeze în procesul de verbal de instruire, că în încăperea în care se face procedura respectivă (instructajul) este foarte frig, aspect reclamat în repetate rânduri de politisti. Conform Sindicatului Europol, care a făcut publică și o inregistrare audio, șeful Politiei Roman ar fi devenit agresiv, conflictul degenerând intr-un scandal de pomina, ajungandu-se la limita unei încăierări. Pe înregistrarea audio se aude disputa verbală între cei doi, în timp ce politistul își reclamă șeful la 112, iar pe fundal se aud țipetele comisarului Bodron. (Înregistrarea poate fi auzită AICI). Sindicalistii mai afirmă că întreg incidentul a fost inregistrat pe camera de corp a politistului Cănărău și că nu a lipsit prea mult ca șeful Politiei Roman să fie încătușat după ce ar fi vrut să-și agreseze fizic subalternul.

Astăzi (n.red. sâmbătă 3 decembrie), Cănărău Ioan i-a cerut domnului comisar șef de poliție Bodron Neculai, aflat la comanda unității, să menționeze în procesul verbal de instruire mențiunile polițistului cu privire la faptul că este frig în acel spațiu și că activitatea se desfășoară în condiții improprii.
După primirea unui refuz categoric din partea ofițerului de poliție, agentul Cănărău Ioan a spus că v-a face singur acele mențiuni.
Nici n-a apucat agentul să pună pixul pe hârtie că în secunda următoare comisarul șef de poliție Bodron Neculai a început să țipe, practic să urle și să încerce să-l agreseze pe liderul nostru de sindicat.
S-a comportat extrem de urat, neprofesional și nedeontologic amenințându-l pe agentul Cănărău Ioan că va folosi forța împotriva lui dacă nu-i înmănează registrul de instruire.
Colegul nostru a fost nevoit să sune de două ori la 112 și să solicite sprjin din partea conducerii inspectoratului de poliție.
Nici ceilalți agenți de siguranță care erau de față nu au reușit să îl calmeze pe ofițerul de poliție, care devenise foarte agitat.
O fracține de secundă a lipsit ca Bodron Neculai să fie încătușat în momentul când s-a repezit către Cănărău Ioan cu intenția de a-l agresa. Noroc că agentul de poliție a fost calm și a mărit distanța dintre ei.
O parte a incidentului a fost filmat cu camera din dotarea agentului de poliție.
Se pare că s-a întocmit un dosar penal și ca urmare a sesizării, de către Cănărau Ioan, a procuroului de serviciu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman.
În filmul de mai jos se regăsesc înregistrările apelurilor 112 și discuțiile purtate cu șeful I PJ Neamț Osoianu Mihai Iulian, care tolerează astfel de comportamente, ba mai mult este autorul mai multor abuzuri și hărțuiri împotriva lui Cănărau Ioan, și cu reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române!
Ascultați și vă minuați cum se comportă un manager împuternicit pe o funcție de conducere. Ca un propietar de sclavi care muncesc pe plantația lui!”, a scris Sindicatul Europol Neamt pe pagina de facebook, imediat după incident.
Duminica, sindicalistii Europol au anuntat că Ioan Cănărău i-a transmis șefului IPJ Neamt o solicitare scrisa (poate fi văzuta integral mai jos) prin care cere demiterea șefului Politiei Roman și evaluarea lui psihologică.
Sindicatul Europol Neamt:Solicităm demiterea din funcția de locțiitor al șefului Poliției Mun. Roman a domnului comisar șef de poliție Bodron Neculai, evaluarea lui psihologică și declanșarea cercetării disciplinare.
“IPJ NEAMȚ
POLIȚIA MUN. ROMAN
BIROUL OP
ASP. CĂNĂRĂU IOAN
04.12.2022
RAPORT
Către șeful IPJ Neamț
Abuzurile îndreptate împotriva mea au trecut la un nivel superior, cel al agresiunii, al amenițărilor, al comportametului de tip infracțional din partea domnului Cms. șef Bodron Neculai.
Acum câteva zile înștiințam că în încăperea unde are loc instructajul agenților de siguranță de la Poliția Roman este foarte frig.
Ieri, 03.12.2022, am fost de serviciu schimbul doi, împreună cu ………
I-am cerut domnului comisar șef de poliție Bodron Neculai, aflat la comanda unității, să cuprindă în procesul verbal de instruire mențiunile mele cu privire la faptul că este frig în acel spațiu și că activitatea se desfășoară în condiții improprii.
După primirea unui refuz categoric din partea ofițerului de poliție am spus că voi face singur acele mențiuni.
Nici n-am apucat să pun pixul pe hârtie că în secunda următoare comisarul șef de poliție Bodron Neculai a început să țipe, practic să urle și să încerce să mă agreseze.
S-a comportat extrem de urât, neprofesional și nedeontologic amenițându-mă că va folosi forța împotriva mea dacă nu îi înmănez registrul de instruire.
Din cauza comportamentului violent al ofițerului de poliție am fost nevoit să sun de două ori la 112 și să solicit sprijin.
Nici ceilalți agenți de siguranță care erau de față, Așa. BG, Așa. PM, Ag. BS nu au reușit să îl calmeze pe ofițerul de poliție, care devenise foarte agitat.
O fracține de secundă a lipsit ca Bodron Neculai să fie încătușat de către colegii mei în momentul când s-a repezit către mine cu intenția de a ma agresa. Noroc că am fost calm și am mărit distanța dintre mine și el.
O parte a incidentului a fost filmat cu camera din dotarea mea.
Comportamentul dezadaptativ al domnului comisar șef Bodron Neculai mi-a provocat o stare de temere, pot spune că îmi este frică să mai stau în preajma lui.
Vă solicit, de fapt aveți obligația legală, de serviciu, să dispuneți o evaluare psihologică a ofițerului de poliție, chiar o expertiză psihiatrică, să declanșați cercetarea lui disciplinară și să îi retrageți împuternicirea de pe funcția de locțiitor al șefului Poliției Roman.
Nu este prima oară când ofițerul de poliție mă hărțuiește, mă abuzează.
S-a întâmplat și în data de 04.05.2022, când, împreună cu fostul ofițer de poliție Băetanu Valentin, încercau să mă oblige să predau cheia mașinii de serviciu și pistolul din dotare pentru că am refuzat să execut o dispoziție ilegală, la începutul lunii ianuarie 2022, când a menționat în fals în registrul de instruire că am fost instruit cu privire la modalitatea de verificare la domiciliu a persoanelor carantinate, lucru ce a dus la sancționarea mea disciplinară de către dvs, luna aceasta, când, deși nu era în timpul serviciului, mi-a solicitat pe un ton răspicat să justific prezența în sediul Poliției Roman, în ciuda faptului că desfășuram activități privind emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
Comisarul șef de poliție nu mai onorează în niciun fel uniforma de polițist, jurământul depus de către acesta a fost călcat în picioare. Față de cele raportate, vă rog dispuneți”, se arata in solicitarea către conducerea IPJ Neamt.
Tvmneamt.ro a solicitat IPJ Neamt un punct de vedere oficial referitor la acuzele aduse adresa șefului Politiei Roman și la scandalul care a avut loc, însă pana la ora publicării, nu am primit niciun răspuns. Când vom avea o pozitie din partea IPJ Neamt, o vom publica.
Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.