Scandal monstru la Primaria Poiana Teiului (VIDEO la sfarsitul articolului) astazi (10 august), in sedinta de Consiliu Local. Scenele in care consilierii locali sunt amenintati si trasi la raspundere de primarita Ana Ancuta (PSD), secretar si angajatii institutiei pentru modul in care voteaza, sunt de noaptea mintii si nu au nimic in comun nici cu legea, nici cu regulile democratiei si nici macar cu regulile de bun simt.

Sapte consilieri locali printre care si viceprimarul Paul Enache (ALDE) s-au opus adoptarii grilei de salarii pentru ca nu sunt de acord cu salariile exagerat de mari pe care le vor avea unii angajati, propunerea fiind respinsa. Acestia considera ca marirea salariilor personalului din primarie la sume cuprinse intre 3.000 si 5000 de lei, sunt o sfidare la adresa alegatorilor si mai ales la adresa persoanelor din comuna care au venituri extrem de mici.

Pentru ca vechea lege a salarizarii este abrogata, noua lege a salarizarii nu poate fi pusa in aplicare in nicio primarie, fara a trece de votul Consiliului Local, deci in cazul Poiana Teiului, angajatii nu-si vor putea incasa nici macar salariile de pana acum.

Salariul viceprimarului de la Poiana Teiului ar ajunge potrivit noii legi, la 5.000 de lei, celelalte salarii din primarie neputand fi mai mari decat aceasta suma. Viceprimarul Paul Enache a spus ca lui i se pare prea mare o asemenea suma si ar vrea ca salariul lui sa ramana la nivelul de pana acum, respectiv 2.700 de lei, pe cale de consecinta, niciun salariu din primarie, neputand depasi aceasta valoare. Toti cei care s-au opus adoptarii noilor salarii s-au aratat dispusi sa revina la o noua sedinta, iar pana atunci sa se gaseasca o modalitate prin care salariile din primarie sa fie crescute, dar nu exagerat, pentru ca nici bugetul intitutiei nu ar permite cheltuirea unor asemenea sume, ”in dispretul populatiei, in dispretul celor care ne-au ales”, potrivit viceprimarului Enache.

De aici pana la scandal nu a mai fost decat un pas. In mod absolut aberant si inconstient, primarita Ana Ancuta a ales sa agite spiritele si a trimis un sms la un angajat in care l-a anuntat despre decizia consilierilor. In cateva minute, toti angajatii primariei au dat buzna in sala de sedinte si s-au apucat sa-i ia la intrebari pe consilieri. In stil Gestapo, in acest timp, primarita citea lista cu cei sapte care s-au opus ”salariilor nesimtite” crescand si mai mult tensiunea. Scandalul a fost la un pas sa degenereze iar scenele cu angajatii si primarita plimbandu-se printre consilierii locali, cerandu-le sa motiveze si sa explice votul dat, aminteau de sedintele de partid comunist, cand dusmanii poporului erau infierati cu manie proletara si supusi oprobiului public.

Primarul Ana Ancuta a incalcat grav orice norma de democratie si orice norma de functionare a Consilului Local. Ea a uitat ca la o sedinta de acest fel, primarul are rol pur decorativ, el fiind obligat sa asiste la sedinta ca oricare cetatean de rand, neavand voie sa intervina decat daca se inscrie la cuvant. Ei bine, primarita de la Poiana Teiului isi permite sa intervina in mod grosolan in dezbateri, sa se ia la harta cu consilierii si chiar sa-i jigneasca, asa cum a procedat si cu viceprimarul Enache, caruia ii reproseaza ca nu merita salariul de viceprimar pentru ca nu munceste, in conditiile in care chiar ea i-a retras atributiile in scop de razbunare personala.

Din tot acest tablou de groaza nu a lipsit nici secretara comunei, Panait Gabriela.

Ea a susotit cu primarita pe tot parcursul sedintei si cot la cot cu aceasta i-a amenintat pe consilieri, inclusiv cu puscaria. Secretara a adoptat diverse calitati in  sedinta de astazi: era cand avocat, cand secretar, cand jurist, cand lider de sindicat, in functii de interese. De altfel, la un moment dat a si primit o replica educativa de la un vocal consilier local, Gavrilut Constantin (PNL): ”Doamna, sindicatul sa iasa afara! Aici e sedinta de Consiliu Local

Nebunia a atins cote maxime atunci cand secretara, primarita si angajatii au cerut consilierilor locali sa reia votul dat pentru salarii, pentru a iesi asa cum le convine lor, ridicand tonul si amenintand cu represiuni. Tot atunci, o parte dintre consilierii locali au parasit sedinta care devenise un adevarat circ.

Din cate se vede, sunt elemente care conduc catre ipoteza ca primarul comunei Poiana Teiului si-a incalcat grav atributiile si este posibil ca atitudinea la care a recurs astazi sa imbrace si aspecte penale, pentru ca asupra consilierilor locali s-au facut presiuni, acestia fiind nevoiti sa-si exercite votul in conditii improprii si sub tensiune, iar daca vreo unul dintre ei se gandeste sa faca o plangere penala, este posibil sa se bucure de succes.

Dupa ce au mai ramas in sala doar cinci consilieri locali, sedinta a fost suspendata, iar in birouri, angajatii planuiau o greva pentru maine dimineata. Sedinta a inceput la ora 12 si s-a incheiat la ora 15:30.

Pe fond, angajatii primariei au dreptate pentru ca cel mai probabil, luna aceasta salariile lor vor intarzia. Nimic nu poate justifica insa gestul lor de a vocifera si a cere explicatii in timpul sedintei, consilierilor locali pentru optiunea lor la vot, avand in vedere ca acestia sunt liberi sa voteze dupa cum le dicteaza propria lor constiinta. Mai mult decat atat, angajatii unei primarii sunt subordonati consiliului local si trebuie sa accepte fara cracnire deciziile luate in miniparlamentul local. Si inca ceva, Consiliul Local este legislativul, iar primarul executivul.

Se pare insa ca primarita PSD de la Poiana Teiului nu stie toate aceste aspecte si crede ca de fapt, primarul este un fel de tartor in comuna si poate face tot ce o taie capul, inclusiv sa tipe si sa ameninte consilierii locali, pentru ca acestia sa voteze cum vrea ea. Poate ca nu ar fi rau ca sefii sai de partid si institutiile abilitate sa-i aminteasca ce poate sa faca si ce nu, pentru ca altfel, incalca grav legea.

In incheiere, o replica a primaritei care noua ni s-a parut cel putin descalificanta pentru un edil, replica putand fi auzita clar pe filmare. Fiind intrebata de ce si-a angajat un consilier personal tocmai de la Targu- Frumos, aceasta a raspuns: ”Nu am incredere in oamenii din Poiana Teiului”

P.S. pe tvmneamt.ro veti putea vedea maine, cum primarita si secretara de la Poiana Teiului pun piedici aflarii adevarului despre taierea ilegala a aproape 2.000 de arbori din fondul silvic al comunei (imagini filmate tot in timpul sedintei de consiliul local de astazi)

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.