Detalii absolut scandaloase ies la iveala dupa ce doua ONG-uri sprijinite de mai multi voluntari, au vrut sa faca o fapta buna si sa curete malurile lacului Izvorul Muntelui, de deseurile aruncate la intamplare, care ajung sa sufoce la propriu mediul inconjurator, fara ca autoritatilor locale din zona sa le pese.

Actiunea a fost organizata de Asociatia Sens Civic, coordonata de pietreanul Andrei Carabelea si de Asociatia Act for Tomorrow, in perioada 13-15 septembrie. La apelul celor doua ONG-uri au raspuns peste 220 de voluntari din Piatra Neamt, Bicaz, Hangu, Farcasa dar si din Bucuresti si din judetele Iasi, Botosani, Vaslui, Bacau.

Aproximativ 60 dintre voluntari si-au petrecut toate cele 3 zile pe malurile lacului Izvorul Muntelui, cazarea la cort si hrana fiindu-le asigurate de catre organizatori. De altfel, costurile intregii operatiuni au fost suportate din fondurile celor doua ONG-uri.

Actiunea s-a desfasurat in patru locuri: Golful Potoci, malul satului Ruginesti (comuna Hangu), malul din dreptul localitatii Baicu-Izvorul Alb, si la Poiana Largului, in urma eforturilor celor peste 200 de voluntari, fiind stransi peste 1.000 de saci de deseuri, in total, aproximativ 4 tone de gunoaie.

Cum nu se putea sti dinainte ce cantitate de deseuri va fi adunata in cursul actiunii de ecologizare, organizatorii au decis că dupa incheierea ei, vor lua legatura cu operatorul de salubritate din zona (SC Edil Industry SRL, o cunostinta mai veche de a nemtenilor de pe Valea Muntelui) pentru ca deseurile sa fie colectate si transportate. Andrei Carabelea spune ca in sprijinul organizatorilor a sarit Viorel Munteanu, administratorul portului privat de langa baraj, care luni, pe 16 spetembrie a inceput sa transporte deseurile cu un vaporaș. Fiind un volum prea mare, peste asteptari, acesta nu a putut transporta toata cantitatea, astfel, au mai ramas cate 100 de saci de gunoi la Baicu si la Poiana Largului. Tot in ziua de luni, 16 septembrie, imediat dupa incheierea activitatii de ecologizare, Andrei Carabelea a luat legatura ca un reprezentant al Edil Industry (firma care are contract de salubrizare cu orasul Bica si cu comunele de pe Valea Muntelui) care i-a promis ca cel tarziu a doua zi, gunoiul strans de voluntari va fi preluat de firma respectiva.

Toate bune si frumoase, pana cand Andrei Carabelea si cele doua ONG-uri s-au trezit in mijlocul unui scandal cat casa. Zilele trecute, dupa aproape 4 saptamani de la gestul lor bine intentionat, deseurile de la Baicu si de la Poiana Largului erau tot acolo, ba mai mult, organizatorii erau acuzati ca si-au batut joc de natura pentru ca au adunat gunoiul si l-au lasat in saci pe malul lacului, fara sa asigure si transportul. Deci cei de la Edil Industry au promis ca-si fac treaba, dar intre timp au cam uitat, ulterior reafirmandu-si intentia de a veni in sprijin. Culmea, cel mai vocal in tot acest bâlci a fost Nicu Butnaru, viceprimarul PSD al orasului Bicaz, de care apartine mica localitate, Baicu. Desi voluntarii au facut curat in propria curte a viceprimarului, fara niciun ajutor din partea Primariei Bicaz (oras si asa ingropat sub gunoaie), PSD-istul Nicu Butnaru tuna si fulgera intr-o declaratie data pentru Mesagerul de Neamt pe 2 octombrie, la 3 saptamani dupa ce 220 de voluntari facusera ceea ce de fapt trebuia sa faca Primaria Bicaz. Viceprimarul Butnaru spune ca de transportul deseurilor trebuia sa se ocupe tot ONG-urile, ca primarul Salagean este foarte nervos si contabila primariei la fel, pentru ca au ramas cu deseurile pe cap, ba mai mult, îi numește ”moșnegi” pe locuitorii din Baicu-Izvorul Alb. El se plange ca trebuie platit transportul deseurilor (de parca voluntarii trebuia sa ia desurile cu ei acasa), spune ca actiunea a fost facuta pentru ca organizatorii să se laude si frizeaza paranoia cand insinueaza ca de fapt totul a fost o minciuna, pentru ca actiunea ar fi fost fictiva. ”Noi nu am fost anunțați despre acțiune, iar asociația care a făcut această acțiune să fie responsabilă în totalitate. La Izvorul Alb noi avem 20 de moșnegi, care nu prea consumă alimente ambalate, gunoaiele sunt aduse de apă cine știe de pe unde și acum trebuie să plătească Primăria Bicaz firmei de salubritate să ia sacii de acolo. Bine că a fost ocazia perfectă pentru laudă și noi am rămas cu gunoaiele pe cap. Nu avem fonduri pentru așa ceva, domnul primar e nervos, contabila șefă ne ceartă pe amândoi. Încercăm să găsim o soluție. Am vorbit cu dl. Rîpanu de la firma de salubritate. E un om extraordinar, cu care colaborăm foarte bine, dar are dreptate și el. Lui cine îi plătește să transporte deșeurile? Și revenind la povestea asta, am o singură întrebare pentru dl. Carabelea: de fapt, acțiunea de ecologizare a existat?”, a declarat Nicu Butnaru, viceprimarul orasului Bicaz, pe 2 octombrie, pentru Mesagerul de Neamt.

Surse din Primaria Bicaz spun ca de fapt, reactia deplasata si la limita nesimtirii a viceprimarului, are legatura cu politica, pentru ca Andrei Carabelea este nu de mult, membru PNL Piatra- Neamt. In mintile lor si asa destul de odihnite, primarul si viceprimarul de Bicaz au transferat totul în sfera concurentei politice si s-au gandit sa saboteze un gest de omenie si de responsabilitate, facut gratis chiar in zona lor de (in)competenta, cu intentia de a plati o polita adversarilor politici care existau doar in imaginatia lor. Prin urmare, au actionat in asa fel, incat deseurile sa nu fie ridicate, iar vina sa fie aruncata in spatele ONG-urilor.

Dincolo de caracterul iresponsabil al declaratiei viceprimarului, se mai observa ca ediul orasului bicaz habar nu are despre legislatia in domeniu. Legea nr. 211 din 2011 privind regimul deseurilor, actualizata in 2019, la articolul 21, alineatul 3, prevede ca in astfel de imprejurari, autoritatile locale trebuie sa suporte costurile transportului deseurilor: ”In cazul deseurilor abandonate si in cazul in care producatorul/detinatorul de deseuri este necunoscut, cheltuielile legate de curatarea si refacerea mediului, precum si cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de catre autoritatea administratiei publice locale”, spune legea. Ar trebui sa-și ia notite si viceprimarul Butnaru si primarul Salagean, că la cum arata orasul Bicaz, in mod sigur nu au altceva de facut cat e ziulica de lunga. In afara de asta, suntem tare curiosi daca se enerveaza atat de tare si cand incaseaza salariile de zeci de milioane, ca atunci cand trebuie sa trimita o masina sa transporte deseuri gata adunate in saci.

Andrei Carabelea, coordonatorul Asociatiei Sens Civic s-a aratat extrem de indignat vizavi de intreaga situatie si spune ca nu a mai patit asa ceva nicodata de cand organizeaza astfel de actiuni. El spune ca atitudinea edililor de la Bicaz denota dezinteres si indolenta. ”Dat fiind că, la aproape 4 săptămâni de la încheierea acțiunii de ecologizare de pe Lacul Bicaz, sacii adunați de voluntari încă nu au fost ridicați din zona Baicu denotă dezinteresul și indolența responsabililor de din Primăria Bicaz. Mai mult decât atât prin declarațiile sale publice, viceprimarul de Bicaz contestă importanța acțiunii de voluntariat pe care noi am desfășurat-o și prin referirea la cei ”20 de moșnegi de pe Baicu” dezvăluie nivelul de responsabilitate și respect cu care tratează presoanele pe care ar trebui să le slujească și să le reprezinte. Le amintesc reprezentanților primăriei Bicaz că ecologizarea pe care noi am făcut-o în raza lor de acțiune reprezintă o mână întinsă pe care noi voluntarii le-am oferit și că de altfel atât această activitate precum și cea de transport, reciclare și eliminare a deșeurilor le aparține în totalitate”, a declarat Andrei Carabelea pentru tvmneamt.ro

In cele din urma, probabil dupa ce si-au dat seama ca se fac de ras, cei de la firma de salubrizare au ridicat deseurile de la Poiana Largului abia dupa 4 saptamani. Acum ar vrea sa le ridice si pe cele de la Baicu- Izvorul Alb, dar tot din cauza administratiei Salagean, nu au putut intra cu masina pe drumul de pe langa lac, pentru ca a plouat si a ramas masina de gunoi impotmolita. Si pentru asta ar trebui sa le fie rusine primarului si viceprimarului de Bicaz, pentru ca nu au pus nici macar o pietricia pe acest drum pe care îl au in administrare. Peste 40 de locuitori din zona au constituit un Grup de Initiativa Cetateneasca, in numele caruia au trimis in ultimii ani pe adresa primariei Bicaz petitie dupa petitie in care cer sa se reabiliteze drumul, insa nu au primit niciodata raspuns. Poate cel mult au reusit sa-l enerveze pe primarul Salagean si pe contabila, insa cert este ca pe acolo nu poate intra nici masina de gunoi.

Dincolo de orice alte comentarii, atitudinea indolenta si scandaloasa a edililor din Bicaz ramane ca o palma pe fata intregului oras. Au venit oameni din Bucuresti si din 4 judete sa faca treaba administratiei locale si tot ei au fost gasiti vinovati de… prea multa implicare in protejarea mediului. Deci la Bicaz, spiritul civic se pedepsește.

Astazi, intr-o emisiune realizata de Mesagerul de Neamt, Andrei Carabelea a vorbit pe larg despre ce s-a intamplat la Bicaz.

Cafeaua de dimineata 09.10.2019

Cafeaua de dimineata 09.10.2019

Publicată de Stiri Din Neamț pe Marţi, 8 octombrie 2019

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Primăria Bicaz e de o incompetenta de neimaginat. Satul izvorul alb unde sunt și eu locuitor,de fapt sunt foarte multi locuitori noi veniți care și-au făcut cate o casă de vacanță cu gândul că primarul va face ceva cu drumul,însa nu face nimic .Eu am făcut nenumărate sesizări cu privire la starea drumului. Am primit răspuns că în prima jumătate a lunii septembrie drumul va fi amenajat,dar nu sa mișcat nimic;din contra la stricat mai rău,în felul ăsta favorizează hoții de lemne, nu-i deranjează nimeni. Satul izvorul alb are mai multi locuitori,nu cum spune primăria. Primarul vine o dată pe an cu o oală de sarmale și vin la biserică și așa amărâții aia cum zice ( moșnegii) tac din gură și îl votează în continuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.