Dupa ce italienii au lansat o notificare de alerta europeana privind un posibil caz de dioxina in laptele livrat de o ferma din judetul Neamt, reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Neamt demonteaza, argumentat, aceasta acuzatie. Analizele efectuate, zilele trecute, intr-un laborator cu renume din Germania arata clar ca a fost o alarma falsa. De remarcat faptul ca imediat dupa lansarea alertei europene, prefectul de Neamt a fost rezervat in a da verdicte si a preferat sa astepte rezultatul tuturor analizelor pentru a trage o concluzie.
Dr. Sorin Ulea – Director DSVSA Neamt
„Va comunicam ca suntem in posesia buletinelor de analiza (emise de un laborator Comunitar acreditat din Hamburg, Germania) cu rezultatele analizelor efectuate pentru probele de lapte materie prima, furaje si produs finit, prelevate din ferma de catre reprezentantii DSVSA in cadrul progamului de control oficial. In urma analizelor efectuate s-au obtinut rezultate corespunzatoare, nefiind constatate depasiri ale limitelor maxime admise (LMA) pentru compusi de tip PCB-dioxine, fata de cerintele Regulamentului CE nr. 1881/2006, cu modificarile si completarile ulterioare”
Avand in vedere rezultatele analizelor de laborator, ferma de vaci lapte poate livra lapte crud materie prima catre procesare, iar centrul de prelucrare lapte din cadrul fermei poate receptiona si prelucra laptele materie prima in produse lactate ce pot fi comecializate catre consumatorul final, cu respectarea normelor sanitare veterinare impuse de legislatia in vigoare. Dioxinele sunt substante persistente, ce se descompun foarte greu atat in mediu cat si in organism. Aceste substante sunt absorbite de organism si depozitate in tesutul adipos (grasime) si din aceasta cauza alimentele cu un continut ridicat de grasimi contin si o cantitate mare de dioxine.
Dioxina din carne, oua, lactate. Este cancerigena. Se transmite de la mama la fat prin placenta si prin laptele matern la nou-nascut. Provoaca tulburari majore in tot organismul.