Intr-un mail despre care tvmneamt vorbea ieri in articolul INUNDAȚII FARCAȘA- HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SE JURĂ CĂ NICI USTUROI N-A MÂNCAT ȘI NICI GURA NU-I MIROASE, o doamna care se recomanda ”Head of Public Relations” la Holzindustrie Schweighofer, incerca sa ne explice cum nu mai poate aceasta companie de grija mediului si a comunitatilor de unde toaca zilnic milioane de metri cubi de lemn in cele 3-4 fabrici pe care le detine in Romania.
Sigur ca nu am crezut-o si in sprijinul acestei convingeri, venim cu un raspuns scris negru pe alb de Holzindustrie Schweighofer, atunci cand i s-a cerut ajutorul pentru combaterea efectelor inundatiilor in comuna Farcasa.
Dupa cum aminteam si in alte articole, torentii revarsati de pe muntii unde se exploateaza padurile cumparate de Holzindustrie Schweighofer au adus cu ei cantitati enorme de resturi de lemn rezultate din taierile de arbori. Primaria Farcasa si ONG-ul ANICADO au semnat o cerere catre Holzindustrie Schweighofer prin care se solicita cu imprumut un tocator de lemn cu ajutorul caruia lemnele imprastiate de ape prin sate, sa fie transformate in talaj si implicit sa poata fi transportate mai usor pentru a se trece apoi la refacerea drumurilor, curtilor, digurilor, etc.
Ajutorul este refuzat de Holzindustrie Schweighofer care trimite urmatorul raspuns semnat de anume Ionut Apostol ”Către: Primăria Comunei Fărcașa și în atenția: Asociației Naționale Împotriva Corupției, Abuzurilor și Pentru Drepturile Omului. Referitor: Solicitarea cu numărul 46777 din 11.07.2018, tocător de lemn. Stimate domnule Primar Cristinel-Vasile Gheorghiu, Stimate domnule Viceprimar Viorel Luca, Stimată Doamnă Roxana Mihăilă, am analizat situația și din păcate soluția achiziției unui tocător de lemn nu este fezabilă pentru că folosirea acestuia ar duce la încălcarea Hotărârii Guvernului nr. 470/2014 cu privire la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase.
Practic, buștenii/crăcile/cioatele aduse de ape sunt din categoria materialelor lemnoase, au un regim special, nu au o proveniență legală, nu au un Act de Punere în Valoare care să permită emiterea unui aviz pentru transportul lor în forma în care se află și nici drept tocătură.”
Deci ca sa parafrazam un proverb romanesc, SCHWEIGHOFER, la placinte (paduri) inainte, la inundatii inapoi.
Prin urmare, Holzindustrie Schweighofer poate lasa aiurea prin padure resturi de lemn care provoaca inundatii, dar se sapala repede pe maini cand este vorba sa puna un pic umarul la curatarea satelor de resturile lor lemnoase.
Ba mai mult, compania gaseste repede si o lege care vezi Doamne, nu-i lasa sa imprumute un tocator si trimite Primaria dar si ONG-ul la dracu-n praznic, adica la Garda Forestiera. Care Gardă Forestiera nu vede jafurile din paduri dar sigur va merge sa confiste lemnul de pe ulițele din Farcasa: ”Singura soluție identificată este dată de Articolul 13 din Normele de Aplicare ale HG 470/2014:
„(1) Materialele lemnoase găsite de către agenţii constatatori, fără a fi posibilă identificarea deţinătorului acestora, sau nerevendicate pe bază de documente de către deţinător, în condiţiile legii, sunt materiale lemnoase abandonate.
(2) Agentul constatator are obligaţia să notifice de urgenţă primăria şi ocolul silvic pe raza cărora a identificat materialele lemnoase prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii deţinătorilor de drept ale acestora: dacă materialele lemnoase nu se revendică în termenul prevăzut de lege de la notificare, acestea sunt considerate abandonate.
(3) Pentru însoţirea transportului materialelor lemnoase prevăzute la alin. (1) până la locul de predare în custodie în vederea valorificării, ocoalele silvice care asigură preluarea în custodie a materialelor lemnoase abandonate emit avize de însoţire a materialelor lemnoase conform prevederilor prezentelor norme.”
Practic, trebuie să solicitați intervenția Gărzii Forestiere Neamț (Piatra Neamț, Bd. Decebal nr. 46, Tel. 0233 223 215, isvneamt@gmail.com) pentru a confisca materialele lemnoase; acestea trebuie depozitate într-o platformă a unui ocol silvic iar apoi Garda Forestieră poate dispune donarea materialelor către primărie. În acel stadiu, dacă este oportună tocarea materialelor lemnoase, noi putem încerca să ajutăm la identificarea unui agent economic din zonă care deține utilajul potrivit și eventual cu o sponsorizare pentru acoperirea costurilor asociate” se mai arata in raspunsul Holzindustrie Schweighofer care pare sa tina loc de autoritate in ceea ce priveste operatiunile cu lemn.
Dincolo de fuga de raspundere a Holzindustrie Schweighofer este de observat cum au fost facute legile de catre ilustrii nostri politicieni. A se retine ce se afirma in ultima fraza. Garda Forestiera trebuie sa confiste niste resturi de lemn imprastiate prin doua sate (operatiune care ar dura saptamani), apoi sunt depozitate la un Ocol (alte saptamani) si abia dupa vor fi donate primariei. Dupa toate aceste operatiuni, Holzindustrie Schweighofer vorbeste cu un privat din zona care detine un utilaj cum este cel solicitat si abia dupa ce se incheie tot acest bâlci s-ar putea sa acopere costurile tocării lemnului. Cu alte cuvinte, mai bine te lasi pagubas si te descurci cum poti, fara Holzindustrie Schweighofer care zice ca resturile de lemn aduse de ape din padurile care ii apartin, de fapt este al nimanui si trebuie confiscat de cineva. Asta este megacompania care a distrus ecosistemul si economia locala de pe Vale Muntelui si din alte judete din Romania, cu complicitatea cozilor de topor din institutiile si din politica româneasca.
Si daca tot suntem la capitolul, cine ajuta si cine nu ajuta, la solicitarea Primariei Farcasa si a ANICADO, facem publica lista cu companiile care au contribuit si contribuie enorm la actiunile de ajutorare a sinistratilor din Farcasa.
Schweighofer respecta legile.Este o afacere , nu o biserica ortodoxa.Isi face afacerile asa cum a tratat cu statul roman, nu au nici o obligatie in plus.