Sute de elevi si prescolari incep anul scolar in conditii improprii. Zeci de scoli primare, gimnaziale si gradinite din tot judetul Neamt nu au autorizatii sanitare de functionare. Mai mult, se pare ca acestea nici nu vor fi obtinute prea curand, marea lor majoritate neavand surse de apa potabila.

In acest moment, 33 din cele 248 de scoli si gradinite existente pe teritoriul judetului Neamt nu au autorizatii sanitare de functionare. Marea lor majoritate sunt cladiri vechi care, desi au fost renovate tot nu au apa potabila si toalete interioare. In unele sate cladirile in care functioneaza respectivele scoli sau gradinite stau sa se prabuseasca.

Mai mult, acolo unde ar exista unele surse de apa, analizele au demonstrat ca nu sunt potabile. Potrivit unei informari realizata de Inspectoratul scolar Neamt comunele cu cele mai multe unitati de invatamant neautorizate sanitar sunt Oniceni si Bahna. Sase dintre scolile din comuna Oniceni nu au fost autorizate sanitar, motivul fiind apa de proasta calitate. La Bahna toate gradinitele au grupurile sanitare in exterior, cu aceeasi problema confruntandu-se si alte unitati scolare tot din mediul rural. La Bozieni, de exemplu, in satul Baneasa, scoala sta sa se darame, iar primarul spera in ajutorul Consiliului Judetean pentru a obtine un container in care sa invete cei cativa elevi care au mai ramas in sat. Si la Podoleni sunt probleme cu autorizarea gradinitelor si a scolilor pentru ca si acolo, lipsa apei curente a determinat autoritatile sa nu elibereze autorizatiile sanitare.

De departe, cele mai puse la punct scoli si licee sunt cele din municipiul Piatra Neamt. Lucrarile de reparatii si igienizare au atins procentul de 100% in marea majoritate a cazurilor, si toate au fost autorizate de catre DSP Neamt.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.