O lege care a intrat in vigoare ieri, simplifica procedura de obtinere a acreditarii pentru scolile si gradinitele de stat si private, fiind eliminata autorizatia ISU de securitate la incendiu, ca o conditie obligatorie.

Eliminarea obligativității autorizației ISU pentru acreditare a fost decisă de Parlament, pe 25 noiembrie 2019, atunci când Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 23/2019 a ajuns la vot. În Monitorul Oficial de ieri (27 noiembrie), a fost publicată atât Legea de aprobare a ordonanței, cât și decretul prin care președintele Klaus Iohannis promulgă legea care scoate avizul ISU dintre criteriile pentru acreditarea/autorizarea școlilor de stat și private, informeaza edupedu.ro

Primăriile și proprietarii imobilelor în cazul școlilor private au de acum înainte obligația să obțină autorizația de securitate la incendiu, fără ca ea să mai fie condiție pentru acreditare, se arată în legea publicată deja în Monitorul Oficial.

Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) – instituția care inspectează școlile și grădinițele de stat și private și care decide dacă ele obțin autorizația și acreditarea pentru funcționare – a declarat pentru edupedu.ro că “nu era drept ca această problemă să fie în curtea Ministerului Educației sau a ARACIP, pentru că toată obligația legală de obținere a autorizației de securitate la incendiu aparține proprietarului clădirii, care e în cazul școlilor de stat aurtoritatea publica locală, adică primăria“.

Autorizarea de funcționare provizorie a școlilor și grădinițelor și acreditarea lor nu mai depind de obținerea autorizației de securitate la incendiu“, a explicat Iosifescu efectele legii.

Oficialul a explicat că “autorizația de securitate la incediu a devenit obligatorie din 2017 și, de atunci, am constatat că foarte multe spații școlare, atât la școli publice, cât și la școli private, nu au această autorizație. Pe de altă parte, obținerea acestei autorizații nu este sarcina Ministerului Educației, a directorului de școală sau a inspectoratului școlar. Pentru școlile publice, și până acum era tot obligația autorităților publice locale să obțină autorizația de securitate la incendiu; prin legea publicată azi în Monitor este doar întărită această obligație a autorităților administrației publice. Numai că, pe baza standardelor de autorizare provizorie și acreditare a instituțiilor de învățământ, noi a trebuit să verificăm existența autorizației de securitate la incendiu“.

Ca atare, mai ales în ultima perioadă, nu s-au făcut de exemplu reorganizări ale rețelei școlare, adică fuziuni sau divizări de unități școlare, mai ales când numărul de elevi scădea sub limita legală de 300. Dacă într-o școală din mediul rural erau 2 școli cu personalitate juridică și una dintre ele cădea sub 300 de elevi, ea se unea cu cealaltă. Clădirile rămâneau în picioare, copiii rămâneau acolo, se schimba doar încadrarea juridică, dar noi eram obligați ca înainte de o astfel de fuziune să facem o evaluare a condițiilor minime în ambele școli. Și am constat că la foarte multe clădiri de școală, în special, în primul rând lipsea această autorizație de securitate la incendiu și nu puteam propune acel ordin de ministru de reorganizare. Așa că țcoala continua să funcționeze, dar cu încălcarea Legii educației, adică cu mai puțini elevi decât minimul de 300 prevăzut pentru o școală cu personalitate juridică. Noi, dacă dădeam drumul la astfel de funziuni, încălcam legea noastră, de aceea am refuzat și nu am fost de acord cu fuziuni, dar am ajuns la încălcarea legii educației“, a declarat Șerban Iosifescu, pentru Edupedu.ro.

Acesta a precizat că “au mai fost cazuri, mai ales în învățământul profesional și tehnic, în care nu am putut autoriza noi calificări și specializări profesionale, din același motiv: clădirile respective nu erau autorizate pentru securitatea la incediu“.

Iosifescu a declarat că “avem cazuri în care primăriile au remediat situația, dar și cazuri în care nu s-au făcut remedieri și unități au continuat să funcționeze, deși nu au aveau autorizația ISU“.

“Mai ales în mediul rural, până la 80% dintre clădirile cu destinația învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele ARACIP

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.