Ion Asaftei, vicepresedintele CJ Neamt si presedintele ALDE Neamt, spune ca starea lacului de acumulare Izvorul Muntelui ar trebui considerata ”stuatie de de CALAMITATE”. Asaftei spune ca pe 11 iulie a mers la Bucuresti unde a expus la nivel central problema sufocarii lacului cu deseuri.

Potrivit surselor noastre, problema este deja intrata in atentia guvernului si ieri ar fi trebuit sa intre pe ordinea de zi a sedintei de Guvern, cu propunerea declararii situatiei de CALAMITATE. Din pacate insa lipsa de reactie a prefectului Daniela Soroceanu care are in parghiile necesare implicarii in aceasta situatie, face ca lucrurile sa se agraveze de la o zi la alta. Prefectul ar fi trebuit sa ceara demult ajutorul autoritatilor centrale, insa se apre ca nu-i pasa, la fel cum nu-i pasa nici de alunecarile de teren de pe Valea Muntelui. De altfel, Prefectura a emis ieri un comunicat de presa (tvmneamt nu l-a primit, probabil prefectureasa considera ca cititorii nostri nu merita sa fie informati) din care rezulta ca paseaza responsabilitatea in alta parte (Citeste mai mult AICI- Prefectura Neamt isi recunoaste impotenta pe tema gunoaielor de pe lacul Bicaz).

Ion Asaftei crede ca alta solutie decat declararea starii de CALAMITATE nu exista pentru ca factorii responsabili sa se implice:

Starea Lacului de acumulare de la Bicaz mă îngrijorează foarte tare, pentru că problema plutitorilor de pe suprafața lui nu e simplu de rezolvat și nici trecătoare și trebuie găsite soluții pentru a putea interveni astfel încât situația să nu se mai repete după fiecare episod de precipitații abundente. M-am întâlnit cu reprezentanții instituțiilor care au atribuții în domeniul apelor, protecției mediului, ISU și de la Hidroelectrica și am discutat despre ce am putea face pentru a depăși momentul actual, când luciul apei este încărcat de mizerii și cum am putea interveni astfel încât situația să nu se mai repete după fiecare episod de precipitații abundente în amonte, pe firul Bistriței, ori la ieșirea din iarnă! Acest lac este sursă de energie dar și de apă pentru municipiul Piatra Neamț și comunele învecinate! Nu mai vorbim de importanța lui turistică, în plin sezon. Este extrem de important să nu îl lăsăm asfixiat de gunoaie! Ieri dimineață am mers la București și am abordat această problemă cu o seamă de factori de decizie de la nivel central.
Personal agreez ideea de a fi considerată situația de față drept CALAMITATE și Guvernul, pe cale de consecință, să aloce urgent fonduri pentru curățarea și igienizarea Lacului Izvorul Muntelui. Altă ieșire nu întrevăd și nu putem sta indiferenți la ceea ce se întâmplă! Sper ca ideea cu calamitatea să se materializeze. Repet: prioritară este curățarea lacului de reziduuri de orice fel. Apoi vom putea discuta despre modificarea și completarea legii pentru ca răspunderea să fie clară în astfel de cazuri, fără pasarea ei între instituții!

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.