Actualizare: Tânărul implicat în moartea adolescentei de 16 ani din București, a fost arestat preventiv alături de 2 traficanți de droguri

Atenție! Articolul conține informații care pot afecta emoțional!

Se complică lucrurile în cazul adolescentei de 16 ani din București, care a murit într-o casă din comuna Dumbrava Roșie, jud. Neamț. Tatăl fetei susține că i s-au administrat droguri. Tânăra venise la P. Neamț pentru un concurs școlar organizat de elevi de la Liceul Petru Rareș din Piatra Neamț. Ancheta a fost preluată de DIICOT

În noaptea de duminică spre luni (30/31 iulie), Shara Ionășchiță (foto- jos) a murit într-o casă de pe str. Școlii din comuna Dumbrava Roșie, unde fusese dusă de un tânăr de 19 ani (G.M.). În urma verificărilor efectuate de tvmneamt.ro pe marginea acestui caz, rezultă că la SAJ Neamț s-a dat alarma la ora 01:27. Apelul la 112 a fost făcut de mama băiatului. Cinci minute mai târziu, ambulanța a ajuns la fața locului, unde era doar băiatul. Într-o cameră a locuinței, a fost găsită fata intrată deja în stop cardiorespirator. I s-au aplicat manevre de resucitare, însă fără succes. Echipajul medical a găsit-o într-o baltă de sânge, provenit din zona genitală. Acest aspect avea să fie confirmat ceva mai târziu, în urma necropsiei, când s-a constatat că tânăra prezenta o ruptură de vagin. Ulterior, tânărul le-ar fi spus polițiștilor că hemoragia a survenit în timpul unui act sexual. În faza incipientă a contactului sexual, tânăra și-ar fi dat ochii peste cap, a început să tremure puternic, apoi a murit, le-ar fi spus acesta polițiștilor.

Aici se ridică primul semn de întrebare, la care cel puțin pe moment, nu există un răspuns. La cât timp de la apariția hemoragiei s-a sunat la 112, pentru că este aproape imposibil să survină decesul în câteva zeci de secunde după producerea unei hemoragii. Dacă s-a întârziat cu apelul la 112, care a fost motivul?

Tot la necropsie, s-a stabilit că la momentul decesului, fata avea în sânge droguri. După cum reiese din documentul de mai jos, eliberat de Serviciul de Medicină Legală Neamț, este vorba despre o intoxicație cu Metacatinonă (efedronă, 2-metilamino-1-fenilpropan-1-onă). Acesta este un medicament psihostimulant cu efecte comportamentale acute, de tip amfetaminic și metamfetaminic, cum ar fi euforia, agitația, anxietatea și halucinațiile. Substanța are efecte similare cu ale cocainei, însă este cu mult ieftină și este foarte căutată în toată lumea. În ultimul timp, acest drog se găsește din belșug și în Piatra Neamț.

Deocamdată nu se cunoaște concetrația acestei substanțe în sângele fetei, nici dacă aceasta a consumat-o de bună voie sau în alt mod.

Tată fetei, N. Ionășchiță, a declarat într-o discuție telefonică cu redactorul tvmneamt.ro, că el este convins că la mijloc este vorba despre cu totul altceva. ”Fiica mea -este unicul nostru copil- nu consuma droguri și era virgină. Bag mâna în foc pentru asta. Eu cred că drogul i s-a administrat cu forța sau i s-a administrat fără să știe, pentru a fi folosită apoi în scop sexual. Luni am fost la casa în care s-a petrecut nenorocirea și mama băiatului mi-a arătat înregistrări din nopatea aceea, de pe camerele de supraveghere din locuință. Se vede cum vine băiatul cu fiica mea, stau un pic prin casă, apoi intră în camera lui. Ce s-a întâmplat acolo nu pot să știu, însă se vede că Shara mergea pe picioarele ei și nu avea nicio problemă. Acolo în cameră s-a întâmplat ceva.

Bărbatul mai precizează că Shara avea rezultate foarte bune la învățătură și obținuse note foarte bune la mai multe olimpiade. De fapt, de asta și venise la Piatra Neamț, pentru a participa la un concurs școlar. ”Bănuiesc că l-a cunoscut pe băiat pe internet. Nu știam că îl cunoaște. Din ce am reușit să aflu, ea a ajuns în gara din Piatra Neamț, duminică, în jurul orei 21. Acolo a fost așteptată de acest băiat, care a luat-o cu mașina. Nu știu unde a fost cu ea 3 sau 4 ore până au ajuns la locuința din Dumbrava Roșie.

Activitatea școlară la care urma să participe fata, este organizată pe cont propriu de Asociația de elevi de la Liceul Petru Rareș. Pentru asta, în Piatra Neamț au sosit duminică dimineață 170 de elevi care s-au înscris la acest proiect. Activitatea a fost organizată fără vreo implicare sau acord din partea Inspectoratului Școlar Județean. O parte dintre elevii participanți urmau să fie cazați la internatul Liceului de Informatică, o parte urmau să se cazeze în alte locuri pe cont propriu (hoteluri, pensiuni, etc.), iar lucrările pe proiectul respectiv, care se încheie astăzi, s-au desfășurat la Liceul Petru Rareș.

Asociația de elevi de la Petru Rareș a fost sprijinită de Asociația părinților de la același liceu. Ioana Onțanu președinta Asociației de părinți (este și consiliera primarului de Piatra Neamț) spune că o parte dintre elevi au fost preluați duminică dimineață din fața Teatrului Tineretului. Ce s-a întâmplat cu restul elevilor sau dacă a existat vreun plan pentru preluarea ori îndrumarea celorlalți elevi care urmau să sosească mai târziu (cum a fost și cazul Sharei) nu a putut spune, motivând că Asociația de părinți nu a făcut decât să transmită cereri pentru spații la Rareș și la Informatică. De detaliile organizatorice s-au ocupat elevii din Asociație. Ioana Onțanu a promis că revine cu numărul de telefon al președintelui Asociației de elevi, dacă acesta este de acord să dea explicații, însă până la ora redactării, nu ne-a mai contactat nimeni din partea organizatorilor. Prin urmare, nu știm dacă s-a gândit cineva că atâția elevi minori care ajung pentru prima dată în Piatra Neamț, trebuie protejați/sprijiniți/îndrumați pentru a nu fi expuși unor riscuri. (Later EDIT: Ioana Onțanu a revenit cu un apel telefonic și singura precizare pe care a dorit să o facă, a fost că nu a vorbit despre Asociația de elevi, ci despre un Comitet de elevi de la Liceul Petru Rareș)

Nici despre mersul anchetei nu se pot spune foarte multe, pentru că fiind vorba despre droguri, dosarul a fost declinat de foarte scurt timp, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, la DIICOT Neamț. Până acum nu s-a comunicat nimic oficial, referitor la acest caz.

Tatăl tinerei a mai spus că săptămâna viitoare vine în Piatra Neamț pentru a angaja un avocat care să supravegheze mersul anchetei, fiind convins că moartea fiicei sale a fost mai mult decât un nefericit accident.

Adolescentă de 16 ani din București, moartă într-o baltă de sânge în casa iubitului ei, din Dumbrava Roșie

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.