Orasul Roman este din nou in fata unei crize a apei, pe care Apaserv (companie din subordinea CJ-Arsene) mai mult o opreste decât o furnizeaza.
De cel putin jumatate de an, la Roman se furnizeaza apa cu presiune redusa pe timp de noapte. De luni, 3 octombrie, apa se furnizeaza cu presiune redusa si intre orele 13 si 16. Presiune redusă însă, inseamna că în tot centrul orasului, unde este o zona înaltă, apa se opreste complet. Astfel, s-a ajuns ca orasul Roman sa ramana complet fără apă, cam 12 ore din 24. Motivul invocat de Apaserv, este că in intervalul cu furnizare redusa (a se citi deloc), se refac rezervele de apă. Numai că de jumatate de an, rezerva pare sa nu se mai refaca, ba chiar situatia se agraveaza. Iar motivul nu este lipsa apei în natură, ci pierderile, care in anul 2020, erau la Roman de 70%.
În lipsa unor investitii pentru remedierea situatiei, este evident că in ultimii doi ani, pierderile au crescut si conform unor estimari, este posibil sa fi ajuns la peste 80% sau chiar mai rău, pentru că în ultimii ani, cantitatea de apă extrasă de Apaserv din puturile de captare, aproape s-a dublat. Deci, nu poate fi vorba in niciun caz de secetă, motivul invocat de Apaserv toată vara, ci de lipsă de interes și de incompetenta din partea Apaserv.
Conform primarului Leonard Achiriloaei, situatia este una cât se poate de gravă si dacă nu se iau măsuri urgent, se poate ajunge la o catastrofa. ”Furnizarea cu presiune redusa inseamna de fapt oprirea apei in zona mai inalta a orasului. Acolo avem institutii, gradinite, scoli si spitalul. Spitalul are un sistem de rezerva de apă, dar aceasta nu se poate reface, pentru că apa este mai mult oprita. De luni, apa se opreste si intre orele 13 si 16. Asta inseamna ca avem acum apa cu presiune redusa, 11 ore din 24.
Apaserv spune că nu au apă. Dar nu au apă de ani de zile. Nu stiu de ce nu au rezolvat asta până acum, pentru că problema este una veche. Văd că se merge din rău în mai rău. Să nu ajungem la o catastrofă.
Marti am convocat o sedinta de Comitet Local pentru Situatii de Urgenta si am solicitat ajutor de la Prefectura, să se convoace toti șefii de institutii, să vedem ce trebuie făcut. Ne gandim chiar sa identificam un expert, care să ne spuna ce se poate face, pentru că lucrurile nu mai pot continua asa”, spune primarul Achiriloaei.
Prefectura Neamt a anuntat in aceasta dimineata, că la ora 11 va avea loc o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU).
Tvmneamt a cerut un punct de vedere si de la Apaserv, insa pana la ora publicarii știrii, nu ne-a fost transmis. Dacă va apărea între timp, îl vom publica.
Ionut CORFU