În ultimul timp, a inceput să circule tot mai intens ipoteza conform căreia, scolile ar urma să revină la sistemul de învățare online, ca în timpul pandemiei. Motivul ar fi situatia extrem de delicata a preturilor la gaze si electricitate, iar trecerea în online ar aduce mari economii in bugetele scolilor, ale primăriilor si implicit, în bugetul Ministerului Educatiei, mai ales că este greu de prevăzut cum va evolua situatia pe termen scurt si mediu.
În foarte multe scoli din judetul Neamt, elevilor li s-a indicat deja să-și (re)activeze platforma ”Google Classroom”, ceea ce alimenteaza si mai mult zvonul cu posibilitatea revenirii cursurilor în online, cel putin pe parcursul sezonului rece. Explicatia oficiala este că pe Classroom se poate comunica mai usor atat cu parintii cât și cu elevii. In acest context, saptamana trecuta, se vorbea că un la un liceu din Piatra Neamt, s-a luat deja decizia trecerii în online, pentru a se face economii, însa zvonul a fost infirmat la acea vreme, de la nivelul ISJ (Inspectoratul Scolar Judetean).
În mediul universitar însă, varianta invatamantului online se ia forte in serios, iar la nivelul facultatilor se discuta deschis aceasta posibilitate, pentru că s-au făcut estimari care indică faptul că nu vor putea fi suportate costurile enorme cu gazul si electricitatea.
Florentina Moise, șefa ISJ Neamt, a declarat astazi pentru tvmneamt.ro, că la aceasta ora nu exista nicio informatie la nivel de minister in acest sens (revenirea in sistem online) si că în Neamt deja s-au făcut demersuri pentru asigurarea stocurilor in scolile unde incalzirea se asigura cu lemn. Pentru scolile in care incalzirea se face cu gaze, se discuta suplimentarea bugetelor. ”Nu avem informatii in acest sens, nu am auzit să se ia in calcul trecerea cursurilor in online. La ora actuala se cunoaste nevoia financiara pentru toate unitatile de invatamant din judetul Neamt. Am facut verificari si m-am preocupat înca de la inceputul anului scolar ca unitatile de invatamant care au incalzire pe lemne, sa aiba stocul necesar pentru tot sezonul rece. Am avut discutii chiar si cu primarii, care au inteles nevoile scolilor si au acordat sprijin pentru achizitionarea de lemne. Rămâne in discutie suplimentarea bugetelor unitatilor de invatamant, pentru energia electrica si pentru gaze. S-au intocmit documente cu estimari privind costurile si au fost trimise Ministerului Educatiei”, a declarat Florentina Moise.
Saptamana trecuta, fostul Ministru al Educatiei, Sorin Câmpeanu, a demisionat din functie. În locul său a fost numita Ligia Deca, consilieră a presedintelui Iohannis.
Ionut CORFU