După aproape un an și 2 luni, Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Neamt, a reusit sa-l identifice pe autorul unei presupuse agresiuni, reclamata de fostul sot al unei femei, despre care acesta bănuieste ca ar fi avut o relatie extraconjugala cu o față bisericeasca de la Manastirea Neamt.

Pe parcursul anului 2020, barbatul a obtinut mai multe indicii si dovezi, care l-au facut sa creada ca fosta lui sotie (intre timp s-a pronuntat divortul), are o relatie nu tocmai potrivita cu secretarul Manastirii Neamt, Ionel Todica (Iacob- numele manastiresc), mana dreapta a staretului Benedict. In luna noiembrie 2020, dupa ce deja cei doi soti se separasera din cauza certurilor pe acest subiect, barbatul își surprinde sotia in locuinta de la manastire a parintelui Iacob. Simtind ca prins momentul sa demonstreze ca avusese dreptate privind banuielile de infidelidate (barbatul sustine ca cei doi, sotia si preotul stateau cu lumina stinsa), acesta bate la ușa lui Ionel Todică (foto jos, alaturi de staretul Benedict). Dupa un schimb de replici, sotul incornorat sustine ca a fost batut destul de serios de secretarul manastirii, in acest sens, stand marturie mai multe poze facute imediat dupa presupusa agresiune, dar si un certificat medico- legal.

A urmat un apel la 112 in aceeasi seara, apoi o plangere la Parchet, depusa de cel care spune ca a fost agresat, insotita inclusiv de dovezi video si foto. De atunci, din luna noiembrie 2020, dosarul penal a batut pasul pe loc la Politia Vanatori Neamt, politistul care s-a ocupat de el, fiind ba in concediu, ba avea alte treburi mult mai importante de facut (detalii AICI Dosarul agresiunii de la Mănăstirea Neamț, înmormântat creștinește la Poliția Vânători Neamț). Mai mult, pana la inceputul anului 2022, timp de un an si 2 luni, dosarul a stat inregistrat cu autor necunoscut, desi numele secretarului manastirii Neamt, a fost indicat atat la 112 in seara agresiunii, cat si in plangerea penala depusa ulterior. Între timp, politistul de la Vanatori Neamt, în loc sa identifice agresorul, i-a propus reclamantului, adică victimei, sa mearga la detectorul de minciuni, revolutionand astfel, metodele de identificare a agresorilor folosite în Politia Română, inventand proceduri numai de el stiute, despre care ar trebui probabil sa-l intrebe și șefii săi, pentru a se pune și ei la curent cu noile practici polițienești, privind investigarea unor astfel de cazuri, de către subalternii lor.

Abia in luna decembrie 2021, si abia dupa ce s-a schimbat (în noiembrie 2021) conducerea Parchetului Tg. Neamt, dosarul a trecut la etapa identificarii presupusului agresor și cercetarea lui pentru faptele de care este acuzat. Intr-un raspuns transmis pe 16 mai anul curent, la o cerere adresata de tvmneamt.ro, Parchetul Targu Neamt spune negru pe alb, ca secretarul Manastirii Neamt, Iacob Ionel, este cercetat penal pentru lovire sau alte violente, ceea ce inseamna ca exista ”suspiciuni rezonabile” privind aspectele semnalate de reclamant. 

Dată fiind situatia nou creata (secretar de manastire cercetat penal pentru agresiune), am incercat sa obtinem un punct de vedere de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, condusa de Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, prin care sa ni se comunice daca Ionel Todică mai poate detine functii sau mai poate sluji la Manastirea Neamt, pana se rezolva cazul, intr-un fel sau altul, tinand cont si de prezumtia de nevinovatie dar si de interogatia bisericeasca ”Te lepezi de satana?” adresata enoriasilor in anumite situatii. Asa ca ne-am adresat purtatorului de cuvant al lui Teofan, preotul Constantin Sturzu. Acesta a primit solicitarea tvmneamt.ro, insa pana la ora redactarii (timp de 5 ore) nu am primit niciun raspuns.

Nici staretul Benedict nu a vrut sa raspunda apelurilor noastre telefonice, in consecinta, mergând pe cale ierarhică, am incercat sa obtinem un raspuns de la capii BOR, respectiv de la Patriarhie. La foarte scurt timp după ce am transmis solicitarea, Vasile Bănescu, purtatorul de cuvânt al Patriarhiei, ne-a declarat că in astfel de cazuri, deciziile cad in sarcina exclusiv a Mitropoliei, insa nu neagă că persoana care a comis asemenea fapte, trebuie sanctionata si din punct de vedere administrativ, in interiorul Bisericii si ca ar trebui demarata urgent o ancheta pe linie bisericeasca. ”Aceasta (n.red. responsabilitatea) aparține însă exclusiv Arhiepiscopiei locale/ Mitropoliei Moldovei, nu Patriarhiei de la București. Necunoscând nimic despre cazul în sine, nu îl pot comenta, deși pare un caz care trebuie anchetat urgent. Este evident că dacă persoana respectivă chiar a comis violențele pentru care este incriminat, aceasta trebuie în mod adecvat sancționată inclusiv pe linie bisericească administrativă”, spune Vasile Bănescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Române.

Ramane acum de vazut daca dupa ce cazul a ajuns si în atentia Patriarhiei, se va lepăda de satana și Mitropolia Moldovei si Bucovinei, pentru că de peste un an si jumatate, slujitorii Domnului de la staretul Benedict în sus, par sa fie orbi și surzi si sa se ghideze doar după propriile interese și simpatii.

Amanunte despre imprejurarile in care a avut loc presupusa agresiune, in articolul de mai jos:

Un nou scandal sexual la Mănăstirea Neamț- Un bărbat acuză că secretarul mănăstirii i-a distrus căsnicia

Vezi si

Mitropolia bagă sub preș scandalul sexual de la Mănăstirea Neamț

Ionut CORFU

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.