Astazi, la Prefectura Neamt, a avut loc o ședință CJSU (Comitet Judetean pentru Situatii de Urgenta), cu tema asigurarea funcționalității adăposturilor de protecție civilă. Conform unui comunicat de presa emis in aceasta seara de Prefectura Neamt, prefectul Vasile-Adrian Niță a coordonat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia s-au aprobat măsurile care trebuie aplicate în vederea aducerii în stare de operativitate a adăposturilor de protecție civilă din județ.
Înainte de a vedea detaliile din comunicatul transmis de Prefectura Neamt, ar trebui văzut reportajul video de mai jos, realizat de tvmneam.ro in luna martie 2022, în care prezentăm în ce hal arată câteva adăposturi din Piatra Neamt. În conditiile in care autoritatile din Neamt nu reusesc să reabiliteze/consolideze un pod rutier, cine și când va reusi să aducă la standarde corespunzatoare, peste 70 de adăposturi de protectie civila, astfel incat, dacă Doamne fereste este nevoie, în acestea să-și protejeze viata mii de oameni?
Comunicat de presa Prefectura Neamt: Până la sfârșitul lunii viitoare, primarii unităților administrativ-teritoriale care dețin astfel de spații trebuie să identifice soluțiile pentru remedierea de urgență a deficiențelor identificate în urma verificărilor efectuate de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava“ și ai primăriilor, în ultima perioadă. Tot astăzi s-a stabilit că data de 15 noiembrie este termenul limită până la care primăriile trebuie să estimeze necesarul de fonduri financiare pentru operaționalizarea adăposturilor de protecție civilă și înaintarea sau centralizarea solicitărilor la nivelul Secretariatului Tehnic Permanent al CJSU, în vederea efectuării demersurilor legale necesare pentru prevederea și asigurarea acestora.
„După realizarea fiecărei acțiuni care vizează reabilitarea adăposturilor de protecție civilă, primarii vor anunța CJSU. De asemenea, până la finele acestei luni, primarii trebuie să asigure marcarea tuturor adăposturilor de protecție civilă puse la dispoziția populației civile cu semnul distinctiv. Tot ei trebuie să actualizeze în permanență evidența acestor spații la nivelul județului Neamț, având în vedere caracterul dinamic al acesteia, pentru că apar astfel de adăposturi noi, iar dintre cele existente, care au diverse deficiențe, odată cu trecerea timpului se reabilitează și devin funcționale“, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niță.
În județul Neamț există 72 de adăposturi de protecție civilă, 57 regăsindu-se în administrarea primăriilor și 15 în fondul privat, la operatori economici și proprietari de imobile.
Ionut CORFU