Șeful de post din comuna Sagna, cel care ar fi trebuit să vadă că se circulă ilegal pe podul prăbușit la Luțca și să ia măsuri preventive, este suspect (anchetat) in două dosare penale în care se ancheteaza presupuse fapte de coruptie.

Conform Parchetului de pe langă Tribunalul Neamt, pe numele politistului în cauza, Sandu Neculai Răzvan (foto), au fost inregistrate 3 dosare penale, insa unul dintre ele, inregistrat in anul 2014, la doar 2 ani după ce acesta intrase in Politie, a fost clasat între timp.

Celelalte două dosare sunt încă în lucru, după cum se arată în documentul transmis de Parchetul Neamt, în urma unei solicitări făcute de tvmneamt.ro.

Unul dintre dosare este in lucru de 3 ani, iar celalalt este in lucru de 2 ani. Conform informatiilor noastre, ambele dosare au avut ca punct de plecare anchete DGA. Dosarul din luna noiembrie 2020, ar fi fost intocmit ca urmare a unei plângeri formulate de un tânăr care reclama că i s-a cerut șpagă lui si altor 3 amici, pentru a nu fi amendati că nu purtau mască în timpul pandemiei, acestia fiind trasi pe dreapta in timp ce se deplasau cu o masina.

Chiar dacă pe numele sefului de post planeaza suspiciuni de coruptie (trebuie precizat că beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, adică este nevinovat până la o decizie definitiva și irevocabila in instanta), acesta a ramas totusi in functia de conducere, deși intre timp, s-a prăbușit și podul din comuna unde este șef de post, pod pe care el ar fi trebuit să știe că se circula ilegal.

Sandu Neclai Răzvan este cunoscut bine și de colegii săi de la Control Intern. Tot în urma unei solicitari formulate de tvmneamt.ro, IPJ Neamt a raspuns că ”față de agentul de politie la care ati facut referire, au fost efectuate pana in prezent verificari la nivelul unitatii noastre, cu privire la modul de indeplinire a atributiilor de serviciu, iar in functie de aspectele constatate au fost dispuse masuri legale.” Politia Neamt nu precizeaza care au fost abaterile, nici care au fost masurile legale dispuse, pe motiv că sunt date cu caracter personal, deși modul în care își face treaba (sau nu) un șef de post, face parte fără îndoială, din categoria informatiilor de interes public. Însă în acelasi raspuns pentru tvmneamt, dar la o întrebare țintită pe acest subiect, se arată ca ”în perioada 2021-2022, agentul de politie la care ati făcut referire, a fost delegat pentru exercitarea temporara a unor activitati specifice în cadrul Sectiei de Politie Rurala Ion Creanga și Politia Municipiului Roman.

Asadar, seful de post Sandu Neculai Răzvan este mutat de la Sagna la scurt timp după ce se inregistreaza al doilea dosar penal (cel din timpul pandemiei). Merge mai intai la o Sectie de Politie din zona, apoi la Politia Roman și revine după un an sau mai putin, la șefia postului de Politie Sagna. Din raspunsul IPJ Neamt nu reiese că a fost mutat disciplinar, ci că ”a fost delegat”. Probabil în calitate de specialist în munca de Politie, pentru a le explica si altor colegi politisti cum pot face rost de doua dosare penale într-un singur an de zile. În orice caz, din informatiile noastre, rezulta că revenirea la Sagna intr-un timp atat de scurt, este rezultatul activitatii unui protector care între timp a iesit la pensie de la Politia Roman și acum este șef de Politie Locala într-o comuna din aceeasi zona. Dar presupunem că toate aceste aspecte sunt cunoscute de ofiterii de la Control Intern, însă nu au avut timp să verifice, fiind ocupati până peste cap cu cercetarea sindicalistilor din Politia Neamt.

Iar dacă la Sagna se stă destul de prost la capitolul ”sigurantă și încredere”, nu acelasi lucru se poate spune despre colaborarea intre autoritati, în interesul comunitatii, desigur, colaborare care pare a fi una destul de strânsă si ne referim aici la parteneriatul dintre Politia din comuna si Primaria condusă de primarul vesel, Gheorghe Iacob de la PSD.

Astfel, șeful de post face parte dintr-o structură comunitară consultativă la nivelul Consiliului Local

Soția șefului de post, activează și ea în cadrul primăriei, fiind angajată pe postul de inspector asistent, cu un salariu anual de 47.000 de lei (foto- ultima declaratie de avere).

Prin urmare, primarul PSD de la Sagna are toate motivele sa circule fără griji pe toate cărările din comună, de dimineata până seara, chiar și în zig zag.

În comuna Sagna, ca și in celelalte comune din zona, fenomenul coruptiei printre politisti (denumit de sindicate ”Mafia din MAI”) a atins cote greu de imaginat. S-a ajuns pana acolo, încât se percep chiar si taxe de protectie de la micii intreprinzatori, iar cei care îndrăznesc să se opună, sunt vânați și amendați. Politistii de buna credinta sunt hărțuiți și amenintati cu destituirea sau cu mutarea ”în fundul lumii”, dacă denunta astfel de fapte. Toate aceste aspecte (despre care vom mai vorbi) sunt cunoscute atat în Parchete cât și la Control Intern- IPJ Neamt, însă cel putin până astăzi, au fost tolerate. 

Toate persoanele și instituțiile mentionate în acest articol, beneficiaza de drept la replica, ce poate fi transmis pe adresa de mail a redactiei: tvmpiatraneamt@gmail.com

Vezi si

Mafia din MAI! Polițist căzut… la datorie, pe interceptări

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.