Inchiderea vechilor gropi de gunoi de pe raza judetului Neamt si blocarea atribuirii catre un operator a depozitului judetean de deseuri de la Girov, au adus la exasperare autoritatile. Pe deoparte, reprezentantii Garzii de Mediu ameninta cu amenzi imense pe primarii care nu-si fac curatenie prin ograzile proprii, pe de alta parte le este este mila de ei pentru ca nu au unde sa depoziteze gunoaiele. Prefectul judetului si Comisarul Sef al Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu cer gasirea unei solutii pentru deschiderea depozitului de la Girov. Iftimie Petrariu, seful Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Neamt, a declarat ca in perioada 2 martie – 5 mai vor avea loc controale in toate unitatile administrativ teritoriale privind salubrizarea cursurilor de apa, a santurilor a podetelor. Fata de anii anteriori, probabil din lipsa fondurilor, curatenia in judetul Neamt s-a degradat vizibil. Primariile nu mai au bani sa mai organizeze selectarea si colectarea deseurilor. Comisarii au reusit sa inchida depozitele vechi de la Roman, Targu Neamt si Bicaz. La depozitul din Piatra Neamt, pentru ca s-a construit cu fonduri europene, se pot depune doar deseurile municipale de pe raza orasului Piatra Neamt. Din necesitatea de a depozita deseurile si din alte localitati s-au infiintat cele doua depozite temporare care in maxim 2 – 3 luni se vor umple. Singura solutie, si in acest sens am trimis adrese catre Prefectura si Consiliul Judetean, sa se deschida cat mai rapid depozitul judetean de deseuri de la Girov. Chiar si asa acest lucru poate sa dureze intre un an, un an si jumatate. Trebuie gasita o solutie legala, aceea ar putea fi ca pentru o perioada scurta de timp, Consiliul Judetean sa dea in administrare temporara respectivul depozit de la Girov, pentru a iesi din aceasta situatie. Altfel, deseurile colectate ajung inapoi pe albiile raurilor

Ioan Vlad Angheluta – Prefect Neamt

”Sistemul de management integrat al deseurilor, este in acest moment una dintre cele mai dificile probleme. Situatia treneaza din 2014, din perioada de vara. Important este insa, ca in acest moment sa gasim solutiile legale, pentru a putea deschide depozitul de la Girov. In momentul de fata ne aflam intr-un cerc vicios: primarii sunt pusi la colt de garda de mediu, dar daca acestia, la randul lor nu au unde sa depoziteze deseurile…”

Depozitul judetean de deseuri de la Girov a fost construit in baza programului cu finantare europeana ”Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Neamt. Dupa finalizare, atribuirea catre un operator pentru a-l exploata, a fost scoasa la licitatie. La licitatie s-au inscris mai multe firme, marea lor majoritate din Bucuresti, insa procesul a fost intrerupt deoarece firmele participante au contestat respectiva licitatie. Din aceste motive depozitul de la Girov nu este exploatat nici in momentul de fata, timp in care deseurile de pe teritoriul judetului Neamt ajung fie in gropi de gunoi neautorizate, fie in depozitele de pe raza altor judete, preturile pentru cea de a doua varianta fiind exorbitante.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.