Managerul Institutului „Matei Balș” din Capitală, Adrian Streinu Cercel a afirmat miercuri seara că circa 20% dintre românii care au intrat în țară în ultima perioadă „au scăpat de izolare și de carantină”. Medicul estimează că primul val al epidemiei de coronavirus va avea loc după Paște, titreaza stiripesurse.ro

Potrivit lui Streinu Cercel, in ultima perioada ar fi intrat in tara un milion de romani si cel putin 200.000 dintre acestia nu au intrat nici in carantina nici in izolare la domiciliu. „Cel puțin 20% au scăpat de izolare și carantină. Dintr-un milion. Aceste persoane, dacă sunt infectate, ele vor transmite. Dacă vor transmite la copii și la tineret, nu e nicio problemă”, a spus Adrian Streinu Cercel. Managerul de la „Matei Balș” a subliniat, însă, că dacă infecția cu coronavirus va fi transmisă bătrânilor, atunci situația va fi mai gravă.

Potrivit unor estimari, in judetul Neamt ar fi ajuns in ultimele 10 zile aproximativ 3-4.000 de persoane intoarse in special din Italia, tara cea mai afectata de virus, dupa China. Autoritatile locale nu au furnizat nici pana astazi un numar oficial al celor care au intrat in judet dupa ce s-au intors din strainatate si care ar putea fi purtatori de coroanvirus, insa daca ne uitam la ultimele cifre furnizate de DSP Neamt, observam ca la aceasta ora (19 martie) sunt in carantina 133 de persoane iar in izolare la domiciliu sunt 1028 de persoane. O buna parte dintre aceste persoane nu au legatura cu imigratia, deci sunt extrem de putini cei intorsi de peste granite care sunt acum ”la adapost”, ba chiar se poate trage concluzia (ipotetica, desigur) ca in judetul Neamt exista in acest moment cateva mii de persoane posibil purtatoare de Covid 19 care merg libere prin comunitati. Iar numarul celor care se intorc zilnic in tara, creste in fiecare zi.

De altfel, dupa data de 10 martie (cand au inceput revenirile din strainatate in Neamt) din tot judetul au venit semnale cum ca ”italienii” isi vad nestingheriti de treburi cotidiene, insa fenomenul nu a putut fi tinut sub control. Foarte multi dintre acestia au fost vazuti la cumparaturi in marile magazine din orase, sau desfasurand diverse activitati prin comunele unde își au domiciliile.

In contextul dat, profesorul Streinu Cercel afirma ca epidemia in Romania inca nu a ajuns la apogeu, dar va lovi in doua valuri, unul la Pastele Ortodox si unul la Pastele catolic. „Primul vârf al epidemiei de coronavirus va fi după Paște. Avem două valuri care vor fi foarte active. Primul după Paștele catolic, al doilea după Paștele ortodox. Se adună familia la masă. Acest lucru fiind cunoscut, calculele sunt ușor de estimat. Dacă punem alături de această întrunire familială un interval de 7-8 zile, cât este incubația medie, vom avea vârfuri de apariție a incidenței îmbolnăvirilor. Ne așteptăm să apară îmbolnăvirile. Vor fi cu un potențial sever”, a spus miercuri Adrian Streinu Cercel la Antena 3.

Cea mai recentă raportare oficială anunța 260 de cazuri de COVID -19, pe teritoriul României.

Dintre cei 260 de cetățeni care au contactat virusul, 19 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Ionut CORFU

7 COMENTARII

  1. Cine se face vinovat pentru că cei care au venit în țară nu au fost băgați la izolare sau in carantină?De ce trebuie sa ne moara cei dragi sau chiar noi pentru că autoritățile nu și fac datoria sau nu le pasa?La TV toți sunteti eroi dar situația din spitale e altă,de ce se așteaptă întâi să se producă valuri de îmbolnăviri in loc sa se aplice legea și așa dată prea târziu?Toti cei care sunt in conducere și în care oamenii si-au pus speranța cand le-au acordat voturi acum nu le pasa și nu aplica legea omorand cu bună știință o bună parte de populație.

    • fiindca diasporezii astia au votat penele si Iohannis, iar astia vor sa-i mai voteze, asa ca ii lasa sa-si faca de cap, fara sa le pese de restul romanilor

  2. Persoanele care au fugit din izolare au fost înregistrate? Dacă da atunci vor putea fi găsiți de politie. Fotografiile lor trebuie că sa le aibă fiecare polițist din patrule și chiar ar fi bine sa fie afișate pe stâlpi și prin magazine.
    Apoi, odată prinși reintroduși într-un alt tip de carantină. Singuri într-o cămeruță. Și dacă se îmbolnăvesc….. Ar fi bine pentru ei sa ne o facă. Iar dacă totuși vor fi tratați și vor scăpa să li se pună în fața lista cu preturile fiecărei intervenții și a tratamentelor care i s-au administrat.
    Fotografiile lor sa fie prezentate în tv și în ziare și să fie însoțite de cererea că aceia care au intrat în contact cu ei sa se prezinte la control.

  3. Nu s-au intors diasporezii lui Iohanis. S-au intors aia 3% diasporezi care sunt a lui Dragnea si Dancila: Tigani, proxenesti, cersetori. Care nu le mai merge cu furatul cersitul si prostitutia.

  4. O mare parte din cei ce s-au întors sunt oameni de cea mai joasă speță sunt cei ce au făcut tara de rîs ocolind drepturile oferită de strainisupravetuind mereu prin frauda iar acum întorși în românia din amețeală analfabetica si ne-educati cer drepturi statului român bineinteles ca ei au de a face si cu sustinere politica organizați de P.S.D.in mare parte sunt deligventii oamenii de tip afacere la negru deci contraatacă dublează adica fenteaza …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.