Comunicat de presa, senatoarea Emilia Arcan: Pe mâinile cui ne lăsăm copiii, în pandemie?

  • Redeschiderea unităților de învățământ fără un plan concret de dezinfecție și suport, reprezintă o decizie cu efecte sanitare incontrolabile!

Senatoarea Emilia Arcan trage un nou semnal de alarmă privind modul în care autoritățile locale au gestionat problema școlilor, în perspectiva începerii noului an școlar.

Cine ne poate garanta că dezinfecția școlilor a fost făcută așa cum trebuie, că riscul de contaminare a fost redus? Cine verifică dacă unitățile de învățământ sunt cu adevărat pregătite pentru a primi copiii, pe 14 septembrie?

„După ce guvernanții ne-au lăsat să ne descurcăm singuri, pasând răspunderea autorităților locale, am sperat că vom vedea, la nivel local, o mobilizare generală în scopul asigurării condițiilor sanitare în școli’’, spune senatoarea Emilia Arcan.

,,La nivel declarativ, totul sună bine, am fost asiguraţi că toate unităţile de învăţământ sun pregătite, dar, păcate, nici în al 12-lea ceas, autoritățile nemțene nu s-au trezit. Au promis mult, s-au lăudat peste tot cu ,,rezultate’’ însă, în realitate, situația sanitară este în continuare foarte gravă, mai ales în zona rurală. Am vizitat numeroase școli de la țară și am aflat că nimeni, dar absolut nimeni de la nivel județean, nu s-a interesat de soarta lor, dacă au resursele necesare, personalul calificat pentru a asigura copiilor cele mai bune condiții pentru școală’’, a declarat Emilia Arcan.

Candidatul Pro România la președinția Consiliului Județean Neamț spune că sunt câteva zeci de școli în mediul rural unde primăriile nu au bani să cumpere dezinfectante, unde se spală pe jos în continuare cu clor, în care igrasia și, în general, condițiile din sălile de clasă nu s-au schimbat de pe vremea lui Ceaușescu. Sunt mii de școlari pe care părinții îi vor trimite la școală, pe 14 septembrie, cu inima strânsă, de teamă că micuții lor nu vor lua virusul COVID.

,,Am cerut, încâ de acum câteva luni, autorităților județene să inventarieze problemele din școli și să aloce de urgență fondurile necesare pentru dezinfectarea școlilor. Ce s-a întămplat? Nimic. Preocupați cu campania electorală, cu afacerile de partid, au uitat de copii, au uitat că vine toamna și că e nevoie să arate pentru ce au fost votați în funcțiile pe care le ocupă. Am revenit și acum două săptămâni cu un apel la autorități să formeze un grup de lucru, un comandament sanitar, să adune la masa discuțiilor toți specialiștii, medici, experți în dezinfecție, firme specializate. Iată cum o problemă reală pentru toți nemțenii a fost tratată de aleșii noștri’’, a mai spus senatorul Emilia Arcan.

CE E DE FĂCUT?

Școlile din Neamț, precum și creșele și grădinițele de stat, au nevoie urgentă de ajutor financiar, logistic și uman. Emilia Arcan propune instituirea unei linii telefonice speciale unde cadrele didactice, părinții, dascălii să poată să ceară ajutor, iar autoritățile locale să dezvolte un plan de măsuri pornind de la nevoile reale ale acestora.

Candidatul Pro România a precizat că nu sunt suficiente declaraţiile liniştitoare pe care autorităţile ni le-au servit pentru a linişti populaţia şi a-şi promova imaginea, în condiţiile în care realitatea, pe teren, printre oameni, printre cadre didactice, arată cu totul altfel! Este o realitate faptul că în multe școli nu există toalete civilizate, că e o acută nevoie de toalete modulare, de o infrastructură absolut esențială care să le asigure copiilor și cadrelor didactice condiții secolului XXI. Este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem şi să o remediem, nu foloseşte nimănui să o ascundem, mai ales acum, când riscul îmbolnăvirilor este cu mult mai crescut. Apa curentă, toaletele, prezența unui cadru medical la școală trebuie să fie o prioritate!

„În scurta mea perioadă petrecută la preşedinţia Consiliului Judeţean am încercat cu prioritate să rezolv aceste probleme, însă nu a mai fost timp!”

,,Nu avem timp de pierdut. Avem zeci de mii de familii defavorizate, cu mulți copii, pe care nimeni nu le-a sunat în această vară să afle dacă au nevoie de măști, de dezinfectanți, de sprijin pentru a-și trimite copiii la școală. Cu ajutorul Direcției pentru Protecția Copilului, a Direcției de Sănătate Publică, trebuie să identificăm rapid necesarul de produse dezinfectante și de protecție și să apelăm rapid la o firmă de profil. Atenție, nu la o firmă de casă, de partid, la un producător mare cu care putem negocia prețurile, modalitățile de livrare, serviciile de suport. Nu avem timp de pierdut și, împreună cu experții din echipa mea, am identificat deja furnizori dispuși să ne ajute cu logistică și expertiză. Îmi pun la dispoziția autorităților întreaga noastră infrastructură de suport pentru a trece, în sfârșit la fapte.  

Să lăsăm campania electorală și să ne focusăm pe problemele reale ale oamenilor, nu pe promisiuni deșarte!’’, a precizat senatoarea Emilia Arcan.

(P) Articol comandat de Pro România Neamţ

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.