Purtatorul de cuvant al M.A.I., subcomisar de politie Monica Dajbog, a sustinut la ora 20 o declaratie de presa si a vorbit de 176 de sesizari privind eventuale incalcari ale legii electorale sau posibile fraude, din care nu s-au confirmat 71 dupa cercetarile de rigoare, care insa nu s-au incheiat.

Monica Dajbog – Purt Cv M.A.I.
“Din punct de vedere al masurilor de ordine publica, pe parcursul acestei zile nu au fost inregistrate incidente grave sau care sa afecteze procesul de votare. Pana la acest moment au fost inregistrate 176 de sesizari privind posibile contraventii sau infractiuni electorale. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat interventia operativa la toate incidentele care au fost semnalate, verificarea sesizarilor primite urmand a continua si in orele urmatoare. In urma verificarilor, pana la acest moment, 71 dintre semnalari nu s-au confirmat

In acest bilant prezentat aseara cu o ora inainte de inchiderea urnelor se mai arata ca au fost mobilizati 58.000 de angajati care s-au concentrate pe asigurarea ordinii publice, prevenirea comiterii de infractiuni si pentru paza sectiilor de votare. Au fost constatate 52 de contraventii, fiind aplicate amenzi in valoare de 19.750 lei. Totodata au fost aplicate 5 avertismente scrise. Cele mai multe masuri sanctionatorii au fost aplicate pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 370 din 2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei. Pana aseara erau inregistrate 26 de dosare penale in care sunt cercetate 25 de persoane, toate in libertate.
De la deschiderea urnelor, la ora 7 si pana la ora 11 fusesera anuntate 4 situatii, toate din mediul rural. In judetul Giurgiu a fost inregistrata o semnalare cu privire la faptul ca presedintele unei sectii de votare sfatuieste alegatorii cu cine sa voteze si o alta despre o situatie conflictuala intre primarul localitatii si membrii sectiei de votare. Din primele verificari efectuate de catre politie in ambele cazuri, aspectele semnalate nu se confirma. La una dintre sectiile de votare din comuna Fantanele din jud. Suceava a fost nevoie de interventia unei ambulante dupa ce unui membru al sectiei de votare i s-a facut rau ca urmare a unei crize de epilepsie.
La ora 14 erau inregistrate 32 de sesizari din care 9 nu s-au confirmat, iar in 5 situatii s-au dat amenzi de 2.000 de lei in total. La o sectie de votare din jud. Caras-Severin, unde presedintele sectiei a sesizat lipsa a 400 de buletine de vot, a fost intocmit un dosar penal pentru neglijenta in serviciu. La fiecare sectie de votare s-au alocat, conform legii, un numar de buletine de vot cu 10 % mai mare decat numarul de alegatori, lipsa celor 400 de buletine nu impiedica desfasurarea procesului electoral, iar sectia de vot nu a fost inchisa, procesul de votare derulandu-se fara probleme.
O alta situatie s-a inregistrat in judetul Dambovita, unde o femeie a sesizat ca mai multe persoane ofera bani alegatorilor pentru a vota un anumit candidat. In acelasi judet, a fost inregistrata o sesizare cu privire la faptul ca primarul unei localitati ofera alegatorilor produse alimentare. Ambele situatii sunt verificate de catre politie. Primarului unei localitati din jud. Botosani i s-a intocmit dosar penal pentru lovire intrucat ar fi agresat un reprezentant al unui partid politic care se afla in afara sectiei de votare si indemna cetatenii sa mearga la vot. In jud. Teleorman, loctiitorul presedintelui biroului electoral al unei sectii de votare a sesizat ca a fost agresat de un membru al comisiei de votare. Echipa operativa s-a deplasat la fata locului stabilind ca aspectele semnalate nu se confirma si ca de fapt intre cei doi a avut loc o discutie contradictorie care a fost aplanata.
In localitatea Topoloveni din jud. Arges, s-au facut verificari dupa ce un membru al sectiei de votare a inmanat unui alegator doua buletine de vot. Tot in judetul Arges, in localitatea Recea, la sectia 440, s-a constatat lipsa uneia dintre stampilele cu mentiunea VOTAT. In cauza a fost intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de furt. In acelasi judet, reprezentantul unui ONG a semnalat faptul ca un cetatean a transportat mai multe persoane la sectia de votare. La fata locului s-a deplasat un echipaj de politie care a constatat ca cetateanul respectiv l-a adus la sectie doar pe socrul sau.
In judetul Ilfov, un minor s-a prezentat la sectia de votare si a votat, desi nu a avea acest drept. Pe numele minorului s-a intocmit dosar penal pentru infractiunea de frauda la vot. Minorul avea 17 ani si 10 luni.
Potrivit MAI, pana la ora 19 au fost inregistrate 91 de sesizari referitoare la fapte care au legatura cu procesul electoral, cele mai multe referitoare la sfatuirea alegatorilor sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat. In urma verificarilor, 40 dintre acestea nu s-au confirmat. La nivel national au fost constatate 21 de fapte contraventionale si s-au aplicat amenzi in valoare de 7.000 lei. In alte 21 de situatii sunt efectuate cercetari pentru savarsirea unor posibile infractiuni. In cele mai multe cazuri este vorba de coruperea alegatorilor sau impiedicarea dreptului de a vota. Cele mai multe evenimente, peste 60%, au fost sesizate in mediul rural. Aproape 60 % din semnalari au fost primite prin numarul de urgenta 112, 9 % de la partidele politice, iar 7% au fost sesizari din oficiu ale angajatilor MAI. Potrivit oficialilor, nu au fost inregistrate incidente majore, care sa afecteze ordinea publica.
Referitor la sesizarile privind posibile fapte care au ca scop turismul electoral, se efectueaza verificari pentru a stabili cu certitudine existenta aspectelor semnalate. Au fost organizate 433 de filtre rutiere, fiind verificate 1.759 de autovehicule, dintre care 97 autocare, 409 autobuze, 698 microbuze si 555 auto cu capacitatea 8+1. Fortele de ordine au ramas in dispositive si au asigurat paza buletinelor de vot, a proceselor-verbale si a celorlalte materiale folosite in sectiile de votare pe timpul transportului lor catre birourile electorale judetene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.