Tragedie imensa astazi la Pangarati, judetul Neamt, unde un baiat de doar 13 ani si-a pierdut viata in timp ce se afla la scaldat. Cei mai multi dintre noi (cititori si jurnalisti), auzim, vedem, relatam, citim, ne indignam, trecem la urmatoarea stire mai mult sau mai putin tragica, ori poate la ceva care ne binedispune, o gluma sau un clip haios. Dincolo de toate acestea insa, raman adevarate traume care in cele mai multe cazuri nu dispar niciodata. Traume suferite de familie in primul rand, dar si de salvatori.

Tragedia de astazi, la fel ca si altele cu victime ale diverselor accidente care se petrec zilnic, poate fi evaluata la adevaratele ei dimensiuni prin relatarea unui jurnalist (Cezar Filip, Monitorul de Neamt) care povesteste marturia unei alte colege de breasla (Catrinel Cojocaru, corespondent A1), cea care a vazut totul la fata locului: pompier si medic SMURD plangand si imbratisand pe mama baiatului, dupa ce si-au dat seama ca nu se mai poate face nimic pentru viata copilului ei, unul dupa ce a coordonat operatiunea de cautare, celalalt, dupa ce a incercat zeci de minute sa-l readuca pe copil la viata. Absolut sfasietor. Cei doi oameni si abia apoi salvatori sunt Andrei Grancea, seful Detasamentului de pompieri Piatra- Neamt si medicul SMURD, Gabriel Popescu (ambii- foto jos). Alte comentarii sunt de prisos, asa ca mai jos puteti citi tot filmul tragediei, vazut prin ochi de jurnalist care mai intai de toate, este si el om:

RESPECT: Lacrimile unui salvator de vieţi”, incepe Cezar Filip sa povesteasca marturia colegei de breasla:  ”Vineri 24 august 2018. La prînz. Un copil de 13 ani dispare în apele Bistriţei, unde mersese la scăldat fără ştirea mamei. Pompierii ajung la Pîngăraţi în cîteva zeci de minute şi încep căutările. Găsesc copilul şi îl scot pe mal. Încep manevrele de resuscitare. La locul viitoarei tragedii ajunge şi colega noastră de breaslă, Catrinel. Asistă la manevrele de resuscitare şi ne trimite poze şi filmări. Eu public. Îmi fac meseria. De multe ori ingrată. Schimbăm febril mesaje: “Să dea Dumnezeu să îl salveze”. Încărcătura emoţională creşte cînd pe malul Bistriţei ajunge şI mama copilului. Care nu suportă tensiunea şi leşină. Chiar dacă sînt ani mulţi de presă în spate şi am asistat la multe tragedii în direct, nu-mi pot reprima un oftat. Ştiu că e mult prea mult pentru un părinte să asiste la aşa ceva. Nu e mult prea mult. E imposibil de îndurat. Minutele trec îngrozitor de greu. Zeci. După care vine informaţia pe care nimeni nu o dorea: copilul a fost declarat decedat. Tragedia s-a produs. Acum trebuie să scriu ştirea. Nu vreau, dar trebuie. Asta îmi este meseria. Mesaj de la Catrinel: “Ştii ce a fost cel mai emoţionant? Medicul de la SMURD a plîns la final”. Mi se pune un nod în gît. “Îţi trimit poză cu el. O ţine în braţe pe mama copilului”. Tot Catrinel. Îmi dau şi mie lacrimile. Asta e, n-am fost şi n-am să pot să fiu vreodată insensibil. Nici măcar nu îmi dau seama de ce mi-au dat lacrimile. Pentru că a murit un copil de doar 13 ani şi e normal să verşi o lacrimă atunci cînd afli că s-a curmat o viaţă atît de fragedă? Sau pentru că simt o apropiere de nedescris în cuvinte faţă de acel medic de la SMURD? Nu l-am cunoscut pînă acum. Îl văd acum în poze. Pare trecut prin viaţă. El a văzut mai multe tragedii decît mine, sînt sigur. Dar încă mai varsă lacrimi cînd pierde o bătălie cu moartea. Respect. N-am numărul lui de telefon aşa că îi spun aici: Te respectăm şi îţi mulţumim. Chiar dacă azi nu a fost să fie să salvezi o viaţă sînt convins că în anii trecuţi ai salvat multe. Şi în anii care vin să dea Dumnezeu să salvezi şi mai multe. Respect pentru ceea ce ai făcut şi ai să mai faci şi respect şi mai mare pentru acele lacrimi. Mi-au mers la suflet. Ţiuie iar mesageria telefonului. Accident cu victimă la Girov. Altul cu patru victime la Preluca. Înapoi la scris. Mai sînt multe lacrimi ce au să mai curgă. Fiecare cu rostul şi nobleţea ei.”, puncteaza Cezar Filip.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

 1. SMURD=MEDIC SPECIALIST URGENTA
  DIN UPU +ASISTENT UPU+2 PARAMEDICI ISU= OAMENI DEOSEBIȚI ,care sunt pe primul loc în încrederea populației . Așteptăm și alte instituții prin puterea exemplului bun.

 2. Mulţumesc Ionuţ. Relatarea mea exaltată, recunosc, m-au luat înainte emoţiile, păcătuieşte prin nemenţionarea unui element important: exprimarea respectului şi pentru pompierii coordonaţI de Andrei Grancea. Îţi mulţumesc pentru că ai rectificat această scăpare. Respect pentru toţi cei implicaţi în operaţiunea de azi.

 3. Acum câțiva ani, acest “om” pe care dumneavoastră îl numiți medic a lăsat să MOARĂ un tată in fața a 3 copii doar pentru că s-a enervat că ieșea din tură si se grăbea….așa că mai ușor cu laudele….asta așa pentru dumneavoastră pentru că oricum știu că nu veți publica comentariul. O seară bună.
  ADMIN: Uite ca l-am publicat, deci te-ai cam grabit. Stim cine e omul, dar de data asta chiar a dat dovada de profesionalism si umanitate. Cand a gresit, si a gresit de multe ori, a fost taxat de tvmneamt. Ia vezi linkul si recunoaste ca ai dat cu mucii in fasole! 🙂
  https://tvmneamt.ro/dsp-a-ingropat-ancheta-care-l-vizeaza-pe-medicul-popescu-de-la-roman/

  • Credeți-mă! Nu vă doresc să ajungeți vreodată ca acest individ să ia decizii de viață și de moarte pentru cineva apropiat dumneavoastră. Veți avea o cu totul altă părere. Este lipsit de orice urmă de umanitate.

 4. De ce nu le solicitati sa comunice cum vor recupera amenzile de la aceste personaje ? S-a redus fenomenul cersetoriei in urma acestei asa-zisei actiuni ? Va spun eu, toată aceasta acțiune este frecție la picior de lemn pentru oamenii care nu știu ca cei fără adăpost nu sunt constrânși in nici un fel pt a-și plăti amenzile.Doar omul de rând își plătește obligațiile către stat pt ca dc refuza sunt pârghii pt a fi constrâns .

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.