Pentru a petrece în liniște Sărbătorile Pascale precum și minivacanța prilejuită de acestea Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul I.P.J. Neamț vă oferă un set de recomandări pentru a evita să deveniți victime ale diverselor tipuri de infracțiuni specifice aceastei perioade.
În perioada sărbătorilor există tendința de a cumpăra mai mult decât de obicei. Pe fondul evoluției situației epidemiologice, o mare parte din achiziția de produse se realizează prin intermediul internetului. Trebuie acordată atenție site-urilor de pe care achiziționăm diverse produse.
În timp ce consumatorii caută cadouri pentru cei dragi sau doresc să evite aglomerațiile din magazine, mulți văd acest lucru ca pe o oportunitate de a-i păcăli cu promisiunea unor oferte și a unor economii mari de bani, prezentând oportunități ”speciale” sau ”oferte-bombă”.
- Cumpărați doar din surse de încredere, de la firme și magazine pe care le cunoașteți.
- Verificați review-urile și rating-urile, mai ales pe cele ale magazinelor pe care nu le cunoașteți .
- Acordați atenție ”ofertelor speciale” și ,,afacerilor- bombă” ! Dacă este mult prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că nu este adevărat !
- Nu cumpărați falsuri oricât de ieftine sau autentice ar părea! Produsele contrafăcute sunt de calitate inferioară, pot fi periculoase și pot contraveni legii drepturilor de autor.
- Gândiți-vă de două ori înainte să plătiți! Fiți siguri că înțelegeți riscurile pe care le implică achiziția on-line.
- Folosiți carduri de credit atunci când cumpărați produse on-line ! Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte privitor la siguranța clienților.
- Salvați toate documentele legate de achizițiile on-line ! Ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării sau pentru a dovedi că ați făcut plata bunurilor.
- Nu trimiteți bani persoanelor necunoscute ! Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plată ramburs.
- Nu trimiteți niciodată detaliile cardului, o copie a acestuia, a numărului de card, PIN-ul sau orice altă informație prin email !
Furturile din buzunare şi din genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă vă aflați în astfel de locuri, verificaţi buzunarul cu bani sau geanta. Acordați mare atenție persoanelor pe care le vedeți des în preajma dumneavoastră în piațe și în magazine.
Nu purtaţi portofelul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere.
Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii. Atunci când plătiți cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de către cei din jur.
Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’. De multe ori, produsele sunt contrafăcute sau provin din săvârşirea unor infracţiuni.
Spărgătorii pot profita de neglijenţa dumneavoastră în ceea ce priveşte siguranţa locuinței. Un plus de interes în protecţia bunurilor vă va scuti de neplăceri.
În cazul în care plecaţi de acasă, chiar și pentru scurt timp, încuiaţi uşile şi geamurile.
Nu anunţaţi plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.
sursa: Politia Neamt