Ca un gest de maxima sfidare si poate chiar ca o tentativa de musamalizare a dezastrului ecologic produs pe 3 mai la fabrica Hidelberg Cement de la Tasca, Garda de Mediu Neamt nu a sesizat Politia nici pana astazi, 5 mai, asupra celor intamplate si constatate in teren. Fiind institutia care are atributii directe pe astfel de cazuri, Garda de Mediu trebuia sa faca o sesizare catre IPJ Neamt, apoi, in baza sesizarii, politistii demarau o ancheta. Cum sesizarea nu a mai venit, Politia Neamt a fost nevoita sa se sesizeze din oficiu asupra celor intamplate si sa intocmeasca dosar penal.

Episodul de amnezie al celor de la Garda de Mediu Neamt, a fost dezvaluit astazi de prefectul George Lazar, intr-o conferinta de presa la Prefectura Neamt. ”Este de precizat faptul ca institutia, prima abilitata sa gestioneze aceasta situatie, este Garda de Mediu, Comisariatul Gărzii de Mediu Neamt. Pana la momentul de astazi, in data de 5 mai, Garda de Mediu Neamt nu a intocmit sesizare catre Inspectoratul Judetean de Politie sau catre Parchetul competent, de asta Inspectoratul Judetean de Politie, astazi dimineata si in urma discutiilor avute si in cursul zilei de ieri si inclusiv ieri seara tarziu, s-au sesizat din oficiu, inaintand dosar cu numar unic la Parchetul de pe langa Judecatoria Bicaz

Prefectul califica atitudinea Gărzii de Mediu Neamt, drept lipsa de profesionalism si anunta ca va cere Ministrului Mediului, sa evalueze activitatea șefului institutiei, comisarul Iftimie Petrariu. ”Asta denota din punctul meu de vedere, o lipsa de profesionalism si de implicare a domnului director al Garzii de Mediu Neamt. Pentru ca nu discutam despre un caz banal, nu discutam de un control… nu stiu, la o zona de agregate minerale, de un control pe deseuri conforme sau neconforme care nu sunt unde trebuie, ci discutam de un caz grav, in care sanatatea publica putea fi afectata, in care siguranta celor din proximitatea zonei, inclusiv fauna piscicola dar si sanatatea cel mai important umana, putea fi afectata. Sens in care, vom dispune în perioada imediat urmatoare, o instiintare catre Garda Nationala de Mediu si catre Ministrul Mediului din Romania, pentru a evalua in mod corect activitatea fix pe aceasta speta, a domnului comisar Petrariu”, a declarat prefectul George Lazar.

Daca ancheta privind dezastrul ecologic de la fabrica de ciment din Tasca, va stabili ca a fost vorba de infractiuni, nu este exclus ca amnezia sefului Gărzii de Mediu Neamt, sa intre in sfera penalului, sub acuzatia de favorizarea infractorului

Faptul ca Garda de Mediu nu a parcurs pasii normali si legali in legatura cu poluarea (intentionata sau nu) de la Hidelberg Cement, vine sa confirme ipoteza că holding-ul german a cumparat tacerea multor institutii.

Sub masca unor sponsorizari, Hidelberg Cement cumpara influenta unor sefi de institutii care ar trebui sa vegheze la respectarea legii si la respectarea intereselor cetatenului. Tot prin sponsorizari sau prin plata unor contracte de publicitate, compania cumpara si tacerea unei parti a presei (in special presa centrala), dar si a administratiilor publice locale.

De exemplu, Primaria Tasca primeste constant sponsorizari consistente de la Hidelberg Cement. Un jurnalist de la o televiziune nationala, spunea ca a doua zi dupa poluare, primarita de la Tasca declara ca nu auzise sa se fi intamplat asa ceva in comuna. Astazi, prefectul George Lazar a declarat ca toti primarii din comunele afectate, inclusiv primarita de la Tasca, au fost anuntati imediat dupa ce s-a aflat de producerea accidentului chimic. Ca si pe seful de la Garda de Mediu, probabil ca si pe primarita PSD de la Tasca, o fi lovit-o vreo amnezie provocata de sindromul Hidelberg Cement.

Declaratiile prefectului George Lazar, in video-ul de mai jos, de la minutul 16:50:

Vezi si Dezastru ecologic la Tașca, provocat de un șofer bulgar! Tone de amoniac deversate la întâmplare, au murit peștii din 2 păstrăvării

După ce au otravit apele la Tașca, nemții de la Hidelberg Cement fug de presă. Ce au de ascuns?

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.