Cu cateva zile inainte de expirarea ultimului termen de obtinere a autorizatiilor ISU de securitate la incendiu (30 septembrie), in judetul Neamt inca mai sunt scoli care nu au reusit sa intre in legalitate in ceea ce priveste securitatea elevilor in cazul unui incendiu.

Printre localitatile unde primarii si/sau directorii nu s-au spetit sa asigure conditiile necesare pentru ca elevii sa fie in siguranta, sunt si doua orase. Lista poate fi vazuta la sfarsitul articolului.

Informatiile au fost furnizate de ISU Neamt, ca raspuns la o cerere inaintata de tvmneamt.ro

ISU Neamt:

La solicitarea dumneavoastră efectuată în temeiul Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, înregistrată la unitatea noastră cu numărul 346 din 14.09.2017, vă comunicăm următoarele:

  • Unitatea noastră eliberează avize/autorizații de securitate la incendiu și de protecție civilă pentru categoriile de construcții și amenajări stabilite prin H.G.R.nr.571/2016, respectiv H.G.R. nr. 862/2016;
  • Obligativitatea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu este aplicabilă doar construcțiilor noi cu destinația de învățământ sau celor existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației și pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislația prevedea această obligație. Pentru toate celelalte clădiri având destinația de unități școlare, care au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu, pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a activității sunt executate anual controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum și activități de informare preventivă și educare a elevilor asupra modului de comportament în cazul producerii unui incendiu sau altei situații de urgență;

În perioada 13.02.2017 – 14.03.2017, în baza unui plan de măsuri, a fost acordată asistență tehnică de specialitate instituțiilor de învățământ în vederea reducerii numărului construcțiilor din componența acestora care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendi. Aceste activități au generat, pînă la sfârșitul lunii iunie 2017, reducerea listei obiectivelor de învățământ care funcționează fără autorizație de la 29 la 15. Situația acestora se află într-o continuă dinamică influențată de organizarea socio-administrativă la nivel local precum și de stadiul îndeplinirii măsurilor pentru obținerea autorizației , în prezent fiind conturată astfel:

  • pentru 9 construcții a fost demarată procedura de obținere a autorizațiilor de securitate la incendiu , fiind în curs de remediere a deficiențelor constatate la verificările în teren efectuate ca urmare a depunerii documentațiilor tehnice necesare autorizării;
  • în cazul a 3 construcții, pentru lucrările necesare intrării în legalitate (ex. dotarea cu instalații cu rol în securitatea la incendiu) a fost necesară obținerea avizelor de securitate la incendiu, urmând ca, după finalizarea acestora, să se demareze și procedura de autorizare.

Totodată, vă informăm asupra faptului că, recent, a fost publicată în Monitorul Oficial, Legea 146/2017 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 30 alin (41) din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că termenul prevăzut la art. 30 alin (41) din Legea 307/2006, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la data de 30 septembrie. Beneficiarii care depun, până la data de 30 septembrie 2017, documentația necesară obținerii autorizației de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanțare, sunt exceptați de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.

Pregătirea elevilor și a personalului din cadrul unităţilor de învăţământ în domeniul situaţiilor de urgenţă, este o activitate aflată în permanență în prim-planul preocupărilor noastre, derulată periodic prin exerciţii de evacuare la unităţile de învăţământ la care participă elevii, preșcolarii, personalul didactic și nondidactic. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Petrodava” al județului Neamț este un aliat fidel al sistemului de învățământ în ceea ce privește activitatea de informare preventivă a acestei categorii de public. Astfel că, numai în anul 2017,  am organizat mai multe acţiuni „Ziua Porţilor Deschise” cu participarea elevilor şi cadrelor didactice din județ, desfășurate preponderent în cadrul programului ”Școala Altfel”. Sub egida acestei activități curriculare, cadrele unității noastre s-au deplasat la unități de învățământ unde au ținut lecții deschise pe tema situațiilor de urgență și au prezentat tehnica de intervenție.

De asemenea, suntem într-o permanentă colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, precum și cu primăriile, care alocă fondurile necesare funcționării unităților de învățământ, pentru intrarea în legalitate a acestor categorii de instituții.

Toate aceste activități, desfășurate sub coordonarea cadrelor unității noastre, au ca scop asigurarea climatului de siguranță în școli, dar și instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităţilor de învăţământ cu privire la modul corect de comportare în cazul producerii unei situații de urgență.

În final, vă asigurăm de faptul că, aceste categorii de obiective, fiind frecventate de același public, asupra căruia este îndreptată toată atenția noastră din punct de vedere al securității la incendiu, beneficiarii (elevii și personalul) cunosc specificul clădirii, riscurile unității administrativ-teritoriale în care își desfășoară activitatea, modul de amplasare al mijloacelor de apărare împotriva incendiilor, modul de evacuare în situație de urgență, dispunerea căilor de evacuare, amplasarea locului de adunare în caz de urgență și identifică cu ușurință semnalele acustice specifice pentru alarmare.

Mai jos vă prezentăm lista unităților de învățământ(clădiri cu destinația de învățămât) care, la data de 20.09.2017, nu au obținută autorizația de securitate la incendiu, cu toate că la data când au fost date în exploatare, legislația prevedea această obligație.

 

Nr. crt. Denumire unitate de învățământ UAT tip unitate CLADIRE DESTINATIE
1. COLEGIUL TEHNIC “ION CREANGĂ”,  TÂRGU NEAMȚ TÂRGU NEAMȚ colegiu CORP A3 CTIC Învăţământ
2. COLEGIUL TEHNIC “PETRU PONI”, MUNICIPIUL ROMAN ROMAN colegiu CĂMIN Internat
3. COLEGIUL TEHNIC “PETRU PONI”, MUNICIPIUL ROMAN ROMAN colegiu ATELIERE ŞCOLARE Învăţământ
4. GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 2,  TÂRGU NEAMŢ TÂRGU NEAMȚ grădinița Corp A Învăţământ
5. LICEUL “VASILE CONTA”,  TÂRGU NEAMȚ TÂRGU NEAMȚ liceu LICEUL “VASILE CONTA” – TÂRGU NEAMȚ Învăţământ
6. SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX “VENIAMIN COSTACHI”, SAT MÂNĂSTIREA NEAMȚ, COMUNA VÂNĂTORI NEAMȚ VÂNĂTORI-NEAMȚ liceu CORP D Internat
7. ȘCOALA GIMNAZIALA VADURI, COMUNA ALEXANDRU CEL BUN ALEXANDRU CEL BUN școala CORP A Învăţământ
8. ȘCOALA GIMNAZIALĂ “ȘTEFAN CEL MARE”, SAT MASTACĂN, COMUNA BORLEŞTI BORLEȘTI școala Clădire B Învăţământ
9. ȘCOALA GIMNAZIALĂ BODEŞTII DE JOS, COMUNA BODEȘTI BODEȘTI școala CLADIREA D Învăţământ
10. GRĂDINIȚĂ sat SĂBĂOANI (Liceul Teoretic “VASILE ALECSANDRI”, comuna SĂBĂOANI) SĂBĂOANI grădinița GRĂDINIȚA SĂBĂOANI Învăţământ
11. ȘCOALA GIMNAZIALĂ, COMUNA BODEȘTI BODEȘTI școala CORP A Învăţământ
12. ȘCOALA GIMNAZIALĂ, COMUNA COSTIȘA COSTIȘA școala ŞCOALA GIMNAZIALĂ,COM.COSTIŞA Învăţământ
13. ȘCOALA GIMNAZIALĂ, COMUNA SECUIENI SECUIENI școala Corp A Învăţământ
14. ȘCOALA GIMNAZIALĂ, COMUNA TĂMĂȘENI TĂMĂȘENI școala CORP B Grădiniță Învăţământ
15. ȘCOALA PRIMARĂ CĂUŞENI, COMUNA BOGHICEA BOGHICEA școala SCOALA Învăţământ

 

Ionut CORFU

 

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.