”….poate chiar toți au atacuri de panică, sunt agitați și derutați…” spune o profesoara de istorie despre simularile care incep astazi, 11 martie, 2019 la clasele a VII-a si a VII-a.

Luminita Moscalu este profesoara de istorie la Liceul de Arte Victor Brauner din Piatra- Neamt, iar la un moment dat a fost si directoarea aceleiasi unitatii scolare. Totodata, Luminita Moscalu este si consilier local PNL Piatra- Neamt, dar predă și educatie civica.

Intr-o postare pe contul sau de facebook, Luminita Moscalu spune lucrurilor pe nume si este printre foarte, foarte putinii profesori care au curajul sa ridice capul, cum s-ar spune: ”Simulări…Nu știu cât de relevantă este simularea unui examen, în condițiile în care nu-i pregătești psihologic, anterior. Dar, cert este că o parte din cei mici, poate chiar toți au atacuri de panică, sunt agitați și derutați, se simt neînțeleși, neimportanți, nevalorizați. Școală fără viitor…”, este concluzia la care ajunge un profesor cu multi ani de experienta.

Luminita Moscalu nu este deloc departe de adevar si in mod sigur va fi combatuta vehement cu replici de genul: ”Ce, nu am fost si eu elev? Pe vremea mea se facea carte, asa trebuie sa fie si acum”, ar spune multi dintre parinti.

Din pacate  nu este chiar asa. Sistemul de invatamant romanesc a devenit o povara covarsitoare atat pentru elevi cat si pentru parinti, cu niste profesori ramasi in cea mai mare parte a lor inmarmuriti in negurile vremurilor si obiceiurilor. Copiii nu sunt indrumati strict pe talentele/aptitudinile fiecaruia in parte, ci le sunt inoculate aproape fortat notiuni care celor mai multi nu le vor mai fi de folos niciodata in viata, dar care la varste atat de fragede nu-i ajută decât pentru a-i departaja într-o competitie fara noima pe care niciunul dintre cei implicati nu o va intelege vreodata. Cel mai bun la matematica îl va umili pe cel care stie sa deseneze, si invers, si exemplele pot continua in functie de talentul fiecarui copil.

Nota 10 este reperul celor mai multi parinti, ca o ambitie a lor personala pe care ei înșiși nu și-au putut-o vreodată atinge, dar au pretenții la copiii lor să o facă, fără să-i întrebe măcar o dată dacă le place ceea ce invata, dacă vor sa acumuleze noțiuni de-a valma, doar ca să fie cei mai buni la simulare, la capacitate și la un bacalaureat care le va dicta viitorul exact ca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.”Scoala fara viitor…”, spune un profesor care are curaj nu doar sa constate ci să și spună public faptul că nu est deloc bine ce se intampla. Colegii ei mai tineri sau mai in varsta, garantat nu o vor sustine, pentru ca desi ar trebui sa fie un model de cutezanta si demnitate pentru discipolii lor, vor fi doar niste incasatori de salarii din sistemul de invatamant. Nu din sistemul de educatie.

”Scoala fara viitor…” 

lm

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.