Sindicaliștii din învățământ au ieșit în stradă în toată țara astăzi, în a treia zi de grevă generală.

În fața Prefecturii Neamț (prefect Adrian Niță- PSD) a avut loc un miting de protest cu aproximativ 400 de participanți. Principala revendicare a cadrelor didactice este mărirea salariilor de bază la 2.800 de lei pentru debutanți și 7.000 de lei pentru dascălii cu vechime. În prezent, salariul mediu net pentru un debutant este de aproximativ 2.000 de lei, iar pentru cei cu vechime este în medie de 4.000 de lei net. Spre comparație, salariul prefectului de Neamț este de 18.000 de lei, la fel și salariul președintelui Consiliului Județean.

Deși sindicatele au avertizat încă din luna decembrie că se va ajunge la grevă generală, guvernul PSD-PNL nu a rezolvat niciuna dintre problemele care au generat nemulțumiri, printre acestea numărându-se și subfinanțarea întregului sistem de educație, cadrele didactice fiind nevoite să suporte din buzunarul propriu chiar și anumite costuri ale actului educațional, cum ar fi asigurarea materialelor didactice. De ani buni de zile, este în vigoare o lege care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educație. Astfel, s-ar asigura banii necesari și pentru salarii decente și pentru dotarea școlilor, însă niciun guvern nu a respectat legea, în conturile Ministerului Educației ajungând în fiecare an doar un pic peste 2% din PIB.

În discursurile din fața prefecturii Neamț, liderii de sindicat au mai reproșat guvernanților  că livrează ca răspuns la revendicări, șablonul ”nu sunt bani”, în timp ce se găsesc bani pentru educația și întreținerea vecinilor ucraineni, pentru rachete, tancuri sau avioane de război: ”În momentul de față ni se spune că nu sunt bani. Dacă se găsesc miliarde pentru avioane, pentru rachete, pentru baterii antiaeriene și tancuri, să se găsească bani și pentru Educație”, a spus Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului din Învățământ Neamț, moment în care sindicaliștii au scandat ”Hoții!”

Totodată, sindicaliștii au făcut un nou apel la părinți și la elevi să înțeleagă și să susțină demersurile cadrelor didactice, pentru că revendicările lor sunt în interesul întregului sistem educațional.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.