Smecherii care au casute pe lacul Izvorul Muntelui langa barajul de la Bicaz, n-au timp sa-si stranga mizeria si a fost nevoie de voluntari de la ALDE sa le adune gunoaiele. Si mai grav, o spune chiar Ion Asaftei, presedintele ALDE Neamt si vicepresedintele CJ Neamt, cei care si-au tras casute plutitoare isi fac nevoile direct in apa si arunca deseurile in spatele casutelor, in apa sau pe mal, mirosurile grele fiind indicii clare in acest sens. Aceste apucaturi au fost constatate luni, 23 iulie in timpul unei actiuni de ecologizare desfasurata pe lac de membrii ALDE Neamt. Ce pazesc cei de la Mediu de nu au descoperit asta pana acum, greu de spus. Ramane insa dovada ca degeaba te dai in spectacol cu skijet-ul, cu barca cu motor sau cu salupa, daca bunul simt lipseste cu desavarsire. Evident ca o mare parte dintre deseuri au ajuns acolo odata cu celelalte care au fost vazute zilele trecute, dar fițoșii cu căsuțe pe lac ar fi putut macar sa-și faca curat in bătătură si sa nu astepte pe altii sa le ia gunoiul de sub nasul fin.

Ion Asaftei atrage atentia ca Bistrita nu este fluviul Gange si ca trebuie oprita comselizarea lacului:

”Știu, vin în spațiul public cu o problemă care va deranja “mari sensibilități”, dar este extrem de importantă și gravă și îmi asum riscul de a nu fi pe placul unora, expunând-o în mod public! Mă refer la locuințele lacustre din portul Bicaz, foarte multe dintre ele cu o estetică îndoielnică, producătoare de gunoi și toate ,,celelalte aferente” unui spațiu în care se locuiește!
Așa cum am mai spus, alături de colegii din ALDE Neamț, luni după amiază, după ora 17, am derulat o activitate de igienizare a zonei din spatele pontoanelor, în contextul campaniei de curățare a Lacului și portului Bicaz! Ce am găsit în spatele acelor locuințe lacustre, este greu de descris în cuvinte! Mirosuri pestilențiale, fetide, de fosă inexistentă și cantități imense de gunoaie…
Am spus-o și într-un interviu televizat: Bistrița nu este fluviul Gange și nici portul Bicaz nu este delta Mecongului. Trebuie să depășim faza de coșmelizare a portului turistic Bicaz. Aceste locuințe, așa zis lacustre, reprezintă un mare impediment în menținerea curățeniei în zona Portului Bicaz! Tronează printre aceste semipagode o mizerie de nedescris de ani și ani și cred că trebuie inițiat un amplu proces de relocare a acestora. Portul trebuie să rămână liber și al tuturor nemțenilor și turiștilor care ajung pe meleagurile noastre!
Cred că un cuvânt greu de spus în această privință îl au și instituțiile cu responsabilitate în domeniu! Susțin cu tărie igienizarea lacului și portului, dar aceasta nu se va întâmpla câtă vreme spiritul civic al oamenilor lasă de dorit!
Imaginea portului turistic Bicaz trebuie să încânte ochiul și sufletul vizitatorului chiar de la sosire, să îndemne la confort turistic iar panorama oferită să-i taie respirația de încântare pentru a pleca cu amintiri frumoase și dorința de a reveni cu drag”, spune Asaftei.

Ionut CORFU

2 COMENTARII

  1. Va rog sa faceti un reportaj cu muntele de gunoaie din spate locuintelor sociale din Valeni…mai exact unde stau acei rromi si atunca gunoaiele la vre o 100 de metri de acele locuinte intr o groapa….nu s sortate ,ci doar se duc cu tomberoanele si le arunca…acolo oare vine firma sa le ridice gunoaiele sau ei n au mama,n au tata??? Plus ca atunci cand ajungi in acea zona,parca ai fi in India,nu exista nici o regula,parca ar fi ai nimanui…iti e frica sa mergi prin acea zona…cand i au mutat s a gandit cineva sa i mai verifice din cand in cand??? Politia a mai trecut pe acolo??sediul politiei locale e parasit cred de cand a fost facut!!! Daca nu s tonele de gunoie acolo,imi cer scuze,dar as dori sa verifice cineva cele spuse!!! Numai bine!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.