In urmatoarea perioada, soferii care circula prin Neamt vor trebui sa fie foarte atenti la autovehiculele de interventie ale ambulantei. Politistii au de gand sa desfasoare actiuni prin care sa depisteze soferii care nu respecta regulamentul rutier in ceea ce priveste acordarea de prioritate unor asemenea vehicule. Sanctiunea poate merge pana la retinerea permisului de conducere. Anuntul este facut de IPJ Neamt, insa nu este precizat exact intervalul in care se va actiona pe aceasta linie.
Marti, peste 150 de conducatori de ambulante au fost instruiti la IPJ Neamt pe marginea regulilor pe care si ei la randul lor trebuie sa le respecte atunci cand sunt in misiune, se arata in comunicatul IPJ Neamt:
”În perioada martie – iulie 2018, la nivel național se va desfășura un plan de acțiune pentru prevenirea implicării ambulanțelor în accidente rutiere, menținerea trendului descendent al numărului accidentelor grave, reducerea mortalității rutiere, facilitatea deplasării în regim de urgență a ambulanțelor și conștientizarea participanților la trafic, cu privire la necesitatea respectării semnalelor acustice și luminoase ale autospecialelor.
Astfel ieri, 13 martie a.c., polițiștii rutieri au întâmpinat la sediul I.P.J. Neamț, aproximativ 150 de conducători ai autospecialelor de ambulanță și S.M.U.R.D., care au fost invitați pentru o sesiune de instruire referitoare la aspectele mai-sus precizate.
Cu acest prilej, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au punctat, în discuțiile purtate cu personalul serviciilor de ambulanță și S.M.U.R.D., aspecte referitoare la respectarea normelor rutiere, conduita preventivă și prevederile legale în domeniul circulației în regim prioritar.
În următoarea etapă a acțiunii, polițiștii din structurile teritoriale rutiere de pe raza județului Neamț vor avea în vedere respectarea de către participanții la trafic a semnificației semnalelor acustice și luminoase ale ambulanțelor, care se deplasează la intervenții, în regim prioritar.
De asemenea, polițiștii rutieri vor monitoriza respectarea regulilor de circulație, de către personalul angajat în funcția de conducător auto la serviciile de urgență prespitalicești, publice și private, atunci când nu se deplasează la intervenții de urgență, dar și la folosirea legală a semnalelor optice/acustice.”
Ionut CORFU