Soferii care se fac vinovati de producerea accidentelor cu victime vor fi testati pe loc pentru depistarea consumului recent de alcool sau de substante psihoactive. Astfel, recoltarea probelor de sange, denumite „mostre” in noul proiect de Ordin emis de Ministerul Sanatatii, se va face de catre cadrele medicale de pe salvare, la solicitarea expresa a politistului care face primele cercetari, la fata locului.
Dr. Dorice Albu, managerul Serviciului de Ambulanta Judetean Neamt, a opinat ca este perfect de acord ca echipajele de pe salvare sa recolteze si probe de sange de la soferii implicati in accidente rutiere cu victime, fara a-i mai transporta la spital, cum este procedura in prezent, cu singura conditie ca acest serviciu sa fie efectuat de echipaje cu medic, pentru ca asistentii nu pot fi coordonati decat de doctori, conform normelor sanitare in vigoare, si nu de politisti.
Medicul de pe salvare va face nu doar recoltarea probelor de sange, ci si examinarea clinica a soferului implicat intr-un accident rutier cu victima si va completa un formular standard, in care va mentiona daca persoana examinata are o tinuta ordonata sau dezordonata, daca atitudinea acestuia este adecvata sau nu situational, daca e cooperanta, daca este ostila, cum sta cu orientarea. Se va merge pana intr-acolo incat medicul va trebui sa descrie starea soferului, respectiv daca da semne de tulburare emotionala prin ras ori plans, daca are tulburari de echilibru, imprecizie in miscari. In urma efectuarii examinarii medicale, solicitate de politia rutiera, medicul examinator va trebui sa concluzioneze, in scris, sub semnatura, daca s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de bauturi aloolice sau de substante psihoactive.
Daca persoana supusa examinarii refuza efectuarea examenului clinic solicitata de politistul rutier, trebuie consemnat in acelasi formular. Ramane de vazut daca aceste noi formulare si metode de prelevare probe vor usura munca anchetatorilor sau vor indemna soferii la contestatii.