Ionel Arsene, presedintele CJ Neamt anunta intr-un comunicat de presa ca se mai pot da niste bani pentru Troleibuzul. Este vorba despre 300.000 lei, prevazuti in rectificarea bugetara aprobata luna trecuta, ca diferența din recalcularea compensației pe primul semestru al anului 2019. Suma este sub nevoile reale ale societatii de transport si reprezinta mai mult o solutie de avarie cu care Troleibuzul mai poate trage de timp pana ce primarii localitatilor ramase fara transport in comun vor gasi o cale o cale de rezolvare a crizei.
Comunicat de presa, CJ Neamt:
Consiliul Județean Neamț caută soluții pentru transportul public de călători
• se acordă de la bugetul județului 300.000 de lei, diferența din recalcularea compensației pe primul semestru al anului curent
Consiliul Județean Neamț nu este indiferent față de situația gravă în care se află mii de cetățeni din municipiul Piatra Neamț și cinci comune învecinate, care începând de astăzi nu mai au la dispoziție mijloacele de transport ale SC Troleibuzul SA, aceasta suspendându-și activitatea din lipsă de fonduri. De asemenea, interesul Consiliul Județean Neamț este ca societatea să realizeze proiectele europene aflate la începutul etapei de implementare, prin care se vor achiziționa autobuze electrice, se vor înființa pe trasee stații de încărcare și se va moderniza autobaza actuală.
Conducerea societății Troleibuzul s-a văzut nevoită să dispună păstrarea mijloacelor de transport în autobază din lipsă de fonduri cu care să își desfășoare activitatea. Întrucât situația este extrem de gravă – în această dimineață au fost foarte multe persoane și elevi care nu au avut mijloace de transport pentru a se deplasa dintr-o zonă în alta – un prim pas s-a făcut prin alocarea unor fonduri de la bugetul județului care reprezintă o diferență de plată aferentă perioadei ianuarie – 26 iunie 2019. „Regret enorm că s-a ajuns în această situație, despre care eu am făcut vorbire de multe luni, de când Consiliul Județean nu a mai avut cadru legal pentru a acorda compensația către ADI URBTRANS, entitate din care fac parte municipiul Piatra Neamț, orașul Roznov și comunele Alexandru cel Bun, Gârcina, Dumbrava Roșie și Săvinești, cu care SC Troleibuzul are încheiat contactul de delegare a Gestiunii Serviciului de Transport Public Local. Nu sunt deloc indiferent de situație, dar trebuie înțeles că în momentul acesta, legislația interzice categoric susținerea financiară de la Consiliul Județean a acestui serviciu public. Singurii care trebuie să se mobilizeze sunt primarii unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora mijloacele de transport ale SC Troleibuzul efectuau curse. Pentru a depăși oarecum blocajul, zilele acestea vom acorda o diferență de plată de la bugetul județului către SC Troleibuzul. Sunt bani care reprezintă diferențele de preț, o recalculare a compensației aferentă primului semestru al anului. Acești bani au fost prevăzuți la rectificarea bugetară votată zilele trecute. Vorbim de circa 300.000 de lei, dar atenționez în mod public faptul că asta nu înseamnă că situația de la Troleibuzul a fost rezolvată! Cei șase primari și conducerea ADI URBTRANS trebuie să găsească soluții actuale și de viitor! Această societate desfășoară o activitate extrem de necesară cetățenilor și nu se poate renunța la serviciile ei! Legea obligă administrațiile locale să asigure compensațiile de care a beneficiat până în iunie ADI URBTRANS! Atrag atenția administrațiilor locale să se gândească la miile de călători, inclusiv sute de elevi navetiști, care au nevoie de transport public de călători. Asta nu înseamnă că problemele societății Troleibuzul nu mă mai preocupă! Sper ca disponibilitatea mea să se găsească și la primarii vizați de această problemă și împreună să găsim soluții pentru salvarea transportului public de călători în Piatra Neamț și comunele învecinate“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Ionut CORFU