Tvmneamt.ro a intrat în posesia rezultatelor unui sondaj de opinie realizat telefonic în Târgu Neamț, în perioada 18-20 februarie. Deocamdată nu este clar cine a realizat sondajul, însă potrivit sursei noastre, acesta ”a fost comandat de o persoană care un partid în spate”. Marja de eroare este +/- 4%, iar rata de probabilitate este de 95%.

Rezultatele sondajului sunt o adevărată bombă, având în vedere că fostul ministru Dănuț Andrușcă este de departe favorit ca intenție de vot dar și ca notorietate sau favorabilitate în opțiunile politice ale tîrgnemțenilor. Totodată, sondajul răstoarnă toate calculele PSD-iștilor, după ce actualul viceprimar Vasile Apopei era dat drept sigur candidat din partea PSD la primăria Târgu Neamț. Acum, în contextul acestor rezultate, situația va trebui reevaluată, asta, desigur, dacă și Dănuț Andrușcă și-ar dori să fie candidat PSD la Târgu Neamț. Actualul primar, Daniel Harpa, nu a fost măsurat decât la capitolul notorietate, știut fiind faptul că el nu va mai candida pentru un nou mandat de primar, ci va fi candidatul PSD pentru șefia CJ Neamț.

Dacă ar candida din partea PSD, Andrușcă ar obține  aproape 40% din voturi, în timp ce următorul clasat ar fi candidatul PNL cu doar 26%. Candidatul AUR ar obține doar 11%. O surpriză ar fi candidatul SOS (Șoșoacă), Elena Didilă, care ar obține aproape cât candidatul AUR.

Andrușcă s-ar clasa pe locul 2 dacă ar fi candidat independent, la o diferență destul de mică față de actualul viceprimar, Vasile Apopei, care ar obține locul 3 dacă ar fi candidatul PSD. Într-un astfel de scenariu (Andrușcă independent- Apopei PSD), candidatul PNL câștigă fotoliul de primar la Târgu Neamț. O problemă ar fi însă, procentul mare, de aproape 30% al celor care nu sunt hotărâți ce să voteze. Dacă aceștia vor ieși la vot, pot răsturna complet orice scenariu.

Varianta cu Andrușcă-PSD:

Varianta cu Andrușcă-independent:

La capitolul notorietate și favorabilitate, evident, Daniel Harpa stă cel mai bine în Târgu Neamț, însă după el, este clasat Dănuț Andrușcă, în defavoarea actualului viceprimar PSD, Vasile Apopei.

În ce privește intenția de vot pentru Consiliul Local Târgu Neamț, PSD ar câștiga detașat în fața PNL cu 34,7%, față de 25% cât ar obține liberalii. Dacă cele două partide vor rămâne în continuare adversare feroce, chiar și cu acest scor, PSD-iștilor le va fi extrem de greu să facă o majoritate.

Despre prezența la vot, aproape 40% dintre respondenții din Târgu Neamț spun că sigur vor vota

 

Despre direcția în care se îndreaptă lucrurile în Târgu Neamț, majoritatea covârșitoare a respondenților, spun că este una bună, în timp ce mai puțin de jumătate spun că lucrurile s-au schimbat în bine în oraș după alegerile locale din 2020.

 

Dar, deși nu par să aibă o părere deloc proastă despre actuala administrație, cei mai mulți târgenemțeni consideră este necesară schimbarea tandemului Harpa-Apopei din fruntea primăriei. Totodată, peste 60% cred că în opțiunea lor de vot, cântărește mai mult omul/candidatul decât partidul.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.