Actualizare stire- 20 octombrie: Tanara ranita cel mai grav a fost transferata in cele din urma la Spitalul Militar din Bucuresti, unde medicii au constatat ca la Spitalul Judetean Neamt nu au fost acordate nici ingrijirile minime, cum ar fi coaserea ranilor.

Stirea initiala: Spitalul Judetean Neamt, aflat in subordinea CJ Neamt, continua sa ramana ceea ce pacientii numesc ”Spitalul Groazei”. Rude si cunoscuti ale victimelor accidentului de duminica de la Stefan cel Mare ne-au semnalat fapte deosebit de grave in ceea ce priveste ”tratamentul” de care au parte pacientii in ditamai spitalul judetean cu buget de zeci de de milioane de euro, asigurat de contribuabili.

Cel mai grav ranita este o tanara de 27 de ani. Aceasta a suferit rani si fracturi la nivelul fetei, insa de duminica (au trecut aproape 48 de ore) a tot fost plimbata intre cateva sectii, iar pana la urma a fost abandonata la Sectia ORL. Rudele spun ca nu este nicio exagerare cand spun abandonata, pentru ca pana la aceasta ora nu i s-au schimbat nici macar pansamentele. Cand s-au cerut calmante, in salon au fost aduse doua fiole de algocalmin si lasate pe un dulap, spre stupefactia insotitorilor.

Alta tanara de aproximativ 25 de ani a ramas internata la insistentele parintilor, pentru ca duminica noaptea dupa accident, se faceau formalitatile de externare, desi femeia avea dureri groaznice. De fapt, motivul pentru care se grabea externarea era ca in spital nu mai erau locuri. In cele din urma, pacienta a fost internata la Sectia Chirurgie Infantila unde se afla si astazi la amiaza cand noi am verificat informatiile. Adica un adult a ajuns la o sectie pentru copii. Ca si cum bataia de joc la care era supusa nu ar fi fost de ajuns, ea a ajuns intr-un salon care se numeste ”Salonul Curajosilor” (foto). A doua zi, tanara a aflat ca are fisuri de bazin. Cu toate astea, medicii o trimiteau acasa.

”Tanara este internata la Chirurgie Infantila pentru ca duminica nu erau locuri la Ortopedie. De obicei, la sfarsit de saptamana se mai imprumuta cate un salon de la Chirurgie Infantila sau de la Neurochirurgie. Tanara are fisuri la nivelul bazinului care nu necesita interventie chirurgicala, ci doar repaus’‘, a declarat Cristina Iacob Atanasoaie, directorul medical al Spitalului Judetean Neamt.

O a treia tanara pe care medicii nu voiau sa o interneze, a ramas pana la urma in spital pe Sectia Neurochirurgie la insistentele rudelor, insa nici pe ea nu a bagat-o nimeni in seama in cele 48 de ore scurse de cand a ajuns la spital.

Fiind 7 persoane ajunse la spital in urma accidentului, duminica seara la UPU erau de fata foarte multe persoane (cunsocuti, parinti, rude, prieteni) care se interesau de soarta victimelor. Acestia spun ca principala grija a personalului medical era cum sa-i trimita mai repede acasa pe toti cei raniti. Unul dintre tineri (au fost raniti 4 barbati) care avea dureri insuportabile la un omoplat, probabil fractura, nu s-a putut opune si a plecat acasa in aceeasi seara. Surse medicale spun ca el s-a intors luni din cauza durerilor si a fost pana la urma internat. Deci duminica nu era de internat, dar luni era.

Pe holurile de la UPU au fost si incidente duminica seara, dupa accident. Paznicii ar fi amenintat pe apartinatori ca au dispozitie sa cheme politia daca acestia nu vor sa iasa din spital.

La aceasta ora rudele tinerei ranite mai grav sunt disperate si vor sa o transfere pe aceasta la un alt spital, pentru ca la Spitalul Judetean Neamt nu vrea nimeni sa se uite la ea. Oamenii au fost nevoiti sa se adreseze presedintelui Consiliului de Administratie al spitalului, Octavian Bărbuleț Tarantus care este si consilier personal al lui Ionel Arsene. Acesta le-a spus pe un ton ironic ca nu se opune si ca o pot transfera si la Viena daca vor. In discutia avuta cu reporterul TvmNeamt, Barbulet a negat toate aspectele sesizate de noi si a afirmat ca pacientii sunt tratati corespunzator, desi marturiile rudelor îl contrazic flagrant. Aici trebuie sesizat un alt aspect destul de neobisnuit pentru un spital judetean. Consilierul lui Arsene pare sa fie de fapt cel care ia deciziile la Spitalul judetean Neamt, cel putin de cand pe functie a intrat noul director Codrut Munteanu. Informatiile noastre sunt ca de la nivelul conducerii CJ Neamt s-a transmis la spital ca Barbulet are mana libera sa faca orice vrea si orice considera el ca e bine. Cu alte cuvinte, directorul este un obiect de decor. Situatia este una care a starnit revolta in randurile intregului personal al spitalului, insa se pare ca interesele personale si de grup din CJ Neamt sunt mai presus de viata oamenilor. Ce îl recomanda pe tanarul Bărbuleț la doar 25 de ani sa hotarasca soarta unui spital intreg, numai Ionel Arsene ar putea spune. Noi putem doar sa banuim,dar despre asta, cu alta ocazie.

Concluzia care se trage este una cat se poate amara. Daca victimele unui accident despre care a aflat si presa sunt batjocorite asa, oare de ce tratament au parte alti pacienti care ajung la cea mai mare unitate spitaliceasca din judet care inghite anual milioane de euro din bani publici?

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. Despre dr. Codruț Munteanu se spune apăsat că preferă să plece decât să fie marioneta lui Dan Vasile Constantin. Bărbuleț Tărăntuş e de fațadă.

  2. Este jalnic ce se intampla ,din pacate e adevarat si eu am avut pe cineva lovit intr_un accident m_am izbit de aceiasi bataie de joc a personalului de la UPU,care din punctul meu de vedere nu merita nici macar 500 de lei pe luna cat de prost isi fac meseria.

  3. un articol doar pentru punerea intr-o alta lumina proasta, a medicilor. Atata timp cat este lipsa de materiale, aparate si cel mai important, de personal, se poate ajunge la situatii neplacute pt pacienti, dar fara intenita medicilor. Sunt si ei oameni, nu super eroi….dar ce te poti astepta de la unii inculti, habarnisti care se trateaza dupa facebook, toni poptamas, asu verde si google etc…. daca nu sunt locuri pe sectii, ce vina au doctorii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.