Articol publicat în anul 2017

La Spitalul Judetean moartea trece pe la tomograf, cu pacientul de mana. Rezultatele intarzie iar pacientul este deja trecut la cele vesnice cand acestea apar.

Este deja ultracunoscut cazul dezvaluit de noi, al batranului de 70 de ani din Piatra- Neamt, Vasile Irimia care a decedat pentru ca a durat cinci zile pana sa i se faca o exminare CT (Comuter Tomograf) si alte cinci pana sa vina rezultatul, atunci cand pacientul era deja decedat de vreo 24 de ore (Vezi detaliile AICI). Din capul locului precizam ca in aceasta speta cel putin, medicii din spital nu pot fi acuzati de nimic, ba chiar din contra sunt si ei la randul lor victimele unui management odios de incompetent cand vine vorba de pacientii care desi platesc bani grei pe asigurarile medicale, ajung sa moara cu zile intr-un spital ale carui dotari sunt folosite de terti.

Sa facem asadar, un scurt rezumat cu noi clarificari: barbatul s-a prezentat la Spitalul Judetean luni, 26 iunie. Medicul care l-a vazut a decis ca pacientul trebuie supus unui examen CT, pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis, fiind vorba despre o afectiune la nivelul pleurei, care afecta si inima, deci nicio legatura cu boala incurabila de care suferea acesta. Programarea la CT se face ATENTIE, pentru vineri, deci peste cinci zile. Pacientul se prezinta din nou vineri la spital, se face CT-ul si ramane in continuare internat. Rezultatul CT-ului intarzie sa apara iar starea pacientului se agraveaza marti seara (4 iulie), cand i se face din nou un examen CT apoi este trimis cu ambulanta la Roman, unde moare, fara ca familia sa fie anuntata. Abia miercuri apare si rezultatul CT-ului facut vineri si tot atunci familia descopera ca barbatul a murit.

Fara sa ne erijam in specialisti in medicina si oricat ar da-o unii cotita, este la mintea cocosului ca intarzierea rezultatului ar fi putut sta la baza agravarii starii barbatului, pentru ca fara acest rezultat, medicii au fost legati de maini si de picioare. Ei nu pot actiona pe baza de presupuneri, iar un CT in timp util le-ar fi indicat pasii urmatori. Jurnalistii unui post central de televiziune s-au interesat si au aflat ca la alte spitale judetene, rezultatele CT-urilor se dau pe loc sau in cel mai rau caz, in 24 de ore.

De ce nu se poate asta si la Spitalul Judetean Neamt? Ei bine, noi am aflat ca institutia medicala are doua contracte cu doua clinici privatate, contracte in baza carora pacientii de la privat sunt preluati de catre Spitalul Judetean Neamt (SJN) pentru examinarile CT si invers, privatul preia pacientii SJN, asta doar daca la una dintre cele doua parti Tomograful este defect sau in revizie. Pana aici nimic in neregula, fiind absolut normal ca si privatul si spitalul, pe baza de reciprocitate sa-si asigure un back-up. Doar ca din cate am aflat noi, pacientii de la privat ajung mai tot timpul la CT-ul de la SJN, aceasta fiind si o posibila explicatie a faptului ca dureaza atat de mult timp pana ce pacientii SJN ajung sa beneficieze de un examen Tomograf, fiind programati dupa mai multe zile, saptamani sau chiar luni, exceptand bine-nteles cazurile de maxima urgenta care trec prin UPU. Sa fi fost Vasile Irimia victima vreunui astfel de contract si cine stie cati alti pacienti inaintea lui?

Pentru lamuriri, joi, 13 iulie l-am contactat pe directorul medical al SJ Neamt, dr. Silviu Verzea. Acesta nu a negat existenta celor doua contracte, ne-a spus doar ca la baza lor sta un serviciu reciproc si la cererea noastra a spus ca a doua zi, vineri, ne va trimite cele doua contracte pentru a putea vedea ce prevad clauzele, banuiala noastra fiind ca prin contract, privatii pot sa-si trimita pacientii la CT-ul spitalului nu doar daca au aparatele defecte ci si  daca nu fac fata numarului mare de solicitari, afectand in acest fel in mod direct programarile pentru pacientii SJN, desi medicul Verzea sustine contrariul.

A doua zi (vineri) primim un mail de la spital (foto-jos), dar nu cu contractele, ci cu o solicitare de a trimite o cerere scrisa in vederea obtinerii lor, pentru ca ”avem nevoie de acordul partii private pentru publicarea conditiilor contractuale”, ne spune semnatarul, respectiv dr. Silviu Verzea. Deci o institutie publica, sustinuta din banii deloc putini ai contribuabililor, face un contract cu o firma privata, insa are nevoie de acordul acesteia pentru a face public contractul. Cu alte cuvinte, o clinica privata da comenzi la Spitalul Judetean Neamt si dicteaza ce trebuie sa se faca public sau nu si mai mult decat atat, directorul medical al institutiei, platit din bani publici cere voie unei firme private sa faca public un contract care nu stim daca nu cumva afecteaza activitatea si bugetul unitatii medicale al carei angajat este dr. Silviu Verzea.

Ne conformam, si imediat, tot vineri (14 iulie) formulam pe mail o cerere scrisa (foto-jos), dar la care adaugam si alte solicitari, cum ar fi ”cati pacienti ai clinicilor private au fost examinati CT la SJN de la inceputul anului 2017 si in ce intervale si detaliat pe zile, dar si daca acest lucru afecteaza in vreun fel accesul pacientilor SJN la CT-ul spitalului.

Deloc surprinzator, din acest moment s-a asternut o liniste totala. N-am mai primit niciun fel de raspuns de la spitalul judetean nici pana astazi, 18 iulie, de aceea avem toate motivele sa credem ca cineva vrea sa bage sub pres si aceste contracte, iar asta ne intareste convingerea ca Vasile Irimia ar mai fi putut avea o sansa la viata, daca activitatea CT-ului nu ar fi fost perturbata de intelegeri ascunse ale conducerii SJN cu privati carora putin le pasa de soarta pacientilor ajunsi la stat, atat timp cat lor le sunt afectate interesele financiare.

Stim, legea prevede 30 de zile pentru a trimite un raspuns, dar nefiind vorba despre cine stie ce informatii care ar fi trebuit cautate zile intregi, este lesne de inteles ca in trei zile lucratoare era floare la ureche pentru un director sa scoata doua contracte, sa le scaneze si sa le trimita pe mail, mai ales ca este vorba despre moartea unui om in conditii destul de neclare si orice institutie implicata intr-un asa scandal ar fi cautat sa limpezeasca apele cat mai repede posibil.

Nu vom face inca publice numele celor doua clinici private, insa din informatiile noastre, mai exista cel putin un motiv pentru care medicul Silviu Verzea ar vrea sa treaca la secret cele doua contracte. La una dintre aceste clinici acorda chiar el consultatii medicale, si abia asteptam sa ne contrazica. Pe un contract de genul celor prezentate aici, este aproape imposibil sa nu-si puna semnatura si directorul medical al spitalului, in speta noastra, Silviu Verzea. Daca el presteaza pentru o firma cu care institutia de stat la care lucreaza are un contract aprobat si de el, atunci situatia se complica tare rau si pare sa fie un conflict de interese de natura penala, de toata frumusetea, insa asta nu e treaba nostra, pentru ca nu ne pricepem si poate ca situatia va fi clarificata de ANI sau de vreun procuror.

Se vede de la o posta ca la Spitalul Judetean colcaie niste interese financiare datorita carora este foarte posibil sa moara oameni. Se pare ca zilele urmatoare va fi schimbat directorul Negelschi, insa asta nu rezolva aproape nimic si presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene, in subordinea caruia este cea mai importanta institutie medicala din judet, ar trebui sa stie asta. Moartea nu mai poate fi tolerata la spital.

In conferinta de presa de sambata, am constatat ca Ionel Arsene stia cu totul altceva despre cazul mortii cu zile, in opinia noastra, a lui Vasile Irimia. L-am informat despre evenimente asa cum au fost ele si am obtinut promisiunea ca va cere lamuriri.

De altfel, joi 13 iulie, noi am cerut presedintelui CJ Neamt un punct de vedere oficial vizavi de ceea ce s-a intamplat in cazul Vasile Irimia, dupa ce am luat legatura cu purtatorul de cuvant Nicoleta Husaru care ne-a indicat adresa de mail la care sa trimitem solicitarea, aceasta nefiind una in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, deci are alt regim (foto-jos). Nici de aceasta data nu ne-a raspuns nimeni si aici sunt doua variante, ambele la fel de grave: ori presedintele CJ refuza sa raspunda (aceasta varianta este foarte putin probabila, credem noi), ori mail-ul este tinut ascuns si acum, ceea ce inseamna ca presedintele CJ este dezinformat si poate de aceea stia altceva decat relatase presa. Poate ca nu ar fi rau ca Arsene sa-si reevalueze un pic sfatuitorii, nu de alta dar un judet intreg poate avea de suferit in fata intereselor unui grup restrans de persoane.

In niciun caz nu ne-ar mai mira nimic, avand in vedere ca si in toiul scandalului amintit in acest articol, directorul Negelschi daduse ordin in tot spitalul sa nu vorbeasca nimeni cu presa, nici macar purtatorul de cuvant, insa dam asigurari ca nu ne va putea opri nimeni si nimic sa scoatem adevarul la iveala, pentru ca intr-un spital trebuie sa fie sanse la viata, nu la moarte si la afaceri grase pe banii si pe nervii nostri.

P.S. Pacientii care la sfarsitul saptamanii trecute (vineri) au vrut sa se programeze pentru tomograf la una dintre cele doua clinici au fost informati ca aparatul este in revizie, insa nu au fost redirectionati catre spital asa cum se intampla pana acum, ci au fost rugati sa revina peste cateva zile.

Ionut CORFU

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Si tata dupa ce a murit ia venit biopsia dupa 2 saptamni cand era oale si ulcele pacat ca sectia cu bolnavi de cancer nu are medic de garda sambata duminca este o sefa acolo care nu i pasa de bolnavi cu tote ca are cancert si iaa astai ssistemul din banii prostitor

  2. Ma bucura enorm ca am avut amandoi aceiasi obtiune politica,la fel aveai „glasul” si acum multi ani! Continua tot asa,da de pamant cat poti de mult cu actualul sistem criminal, din sanatate si nu numai!
    Inca o tema de cercetare:drumurile judetene.Se pare ca ARSENE,care nu se pricepe deloc in acest domeniu, este dus cu presul inimaginabil de cei din subordine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.