Noul spital județean promis de PSD Neamț- Arsene, pare să rămână un vis foarte îndepărtat, dacă nu chiar imposibil de realizat.

Europarlamentarul PSD, Dragoș Benea, a declarat zilele trecute la un post TV național, că România riscă să piardă trei mari proiecte din PNRR. Este vorba despre metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și secți spitalicești noi și campania de împădurire. Printre cele 27 de spitale și secții spitalicești, se numără și proiectul noului spital județean Neamț, în valoare de 200 de milioane de euro, la care ar trebui să se adauge o cofinanțare enormă din partea CJ Neamț, de aproximativ 85 de milioane de euro, sumă mult peste posibilitățile financiare ale instituției. 

Nici Ion Asaftei, înlocuitorul lui Arsene la CJ Neamț nu pare prea optimist în ce privește cei 85 de milioane de euro cu care județul Neamț ar trebui să contribuie la proiect. Întrebat ieri în emisiunea ”Cafeaua de dimineață”, realizată de Valentin Bălănescu- Mesagerul de Neamț, de unde va scoate CJ Neamț acești bani, Asaftei a spus că ”Poate vom găsi noi resurse, vom vedea”. Același răspuns la aceeași întrebare, îl dădea și Arsene când era în funcție. Rezultă deci, că la acest moment, la CJ Neamț nu există nicio strategie, niciun plan pe acest subiect, mergându-se pe… ” mai vedem noi”.

Dacă nu se confirmă ce a declarat PSD-istul Benea și finanțarea prin PNRR rămâne în picioare, spitalul ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2026, însă până la ora actuală, nu s-a semnat nici măcar contractul de finanțare, acesta fiind primul pas. După semnarea contractului de finanțare se scoate la licitație proiectarea. Urmează apoi întocmirea proiectului care nu va fi deloc o treabă ușoară, deci, nici de scurtă durată. După finalizarea proiectului, urmează licitația pentru execuție. Dacă se va găsi o firmă care să se înhame la așa lucrare (în România nu s-a construit niciun spital după Revoluție, deci, experiența constructorilor în acest domeniu este ZERO) și nu vor fi probleme cu licitația, cel mai optimist termen de începere a lucrărilor este în a doua jumătate a anului 2024, prin urmare, vor rămâne doar 2 ani și câteva luni pentru contruirea unui ditamai spital. În caz că lucrările nu se finalizează la termen, se pierde finanțarea.

Dar mai există și riscul ca potențialul constructor să se confrunte cu anumite probleme, de la greșeli de execuție până la întârzieri datorate lipsei de mână de lucru sau de experiență. Referitor la acest aspect, Asaftei a spus: ”Eu nu sunt ghicitor în stele. Problema este că va trebui să găsim acel constructor forte, care va participa la o licitație, care să înțeleagă că e o problemă de maximă seriozitate, de maximă importanță. Adică să nu avem situații în care să tărăgănăm această lucrare și să ajungem să depășim termenul de execuție.

Pe lângă construcția propriu zisă, mai trebuie luate în calcul și lucrările și cheltuielile (alte chletuieli decât cele prevăzute până acum) cu utilitățile, care nu vor fi deloc mici: curent electric, gaz, apă, canal.

Legat de contractul de finanțare, Ion Asaftei a mai spus că încă așteaptă să fie anunțat de Ministerul Sănătății când se va semna, deci, va mai dura.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.